Zdravo Sakam da spodelam iskustvo vo vrska so rabotenje od doma, jas zapocnav da rabotam preku freelencer i zapocnam so proektot PDF convert to word i pritoa najprvin isprakas kako depozit od 18 dolari za da mozes da zapocnes so rabota t.e da ti dadat rabota jas setoa toa go napraviv kako sto treba so rok i vreme i samo pisaa deka ke mi go ispratat QC report i parite za 48 casa no pominaa tri nedeli i seuste nemase odgovor, dali imate nekow isto ili slicno iskustvo? I sega sakam pak da rabotam na slicna zadaca no mi e strav povtorno da vlozuvam a da ne me zeznat
Прв пат слушам за вакво нешто... да платиш за да можеш да работиш. Преку платформата оди исплатата или ти побараа нешто Пејпал? Ако ти побарале надвор од платформата, веројатно се работи за некоја измама. Ако цела комуникација одела преку Фриленсер, пријави ги дека не ти платиле. Не знам баш како работи Фриленсер, ама ова ми е многу чудно.
Pa tie te izbiraat i ti pisat poraka i vo porakata pisuva da im pratis mail so username i country i potoa tie ti gi isprakaat detalite za rabota i tamu pisuva ako sakas da zapocnes da rabotis kako garamcija za niv deka nema da se otkazes deponiras 18$ ili 35zavisno od koj proekt go izbiras za pisuvanje.
Пак ќе ти кажам, не знам точно како функционира Фриленсер. На Апворк не е дозволено исплати преку други сервиси, и никој не бара фриленсерот да испрати прв пари. Мислам дека те зезнале. И да ги пријавиш сега не можат ништо, зашто си користела друг сервис за да пуштиш пари. Може само да ги блокираат, ама ќе те блокираат и тебе ако си нарушила terms and conditions. Баш прочитај ги terms and conditions на Фриленсер, да видиш дали има нешто за вакви случаи.
Da i jas mislam deka se raboti za imama , znam deka rabotata preku Upwork e najdobra vo momentot no mnogu pati aplicirav i me odbivaat.
Измамници има на сите платформи за фриленсери, треба да отвориш очи и да пазиш на што ќе се нафатиш. Како прво, ти си страната што дава услуга и треба да биде платена, а не да даваш пари за да работиш. Ова нека ти биде лекција за понатаму. Второ, кога се договараш, прашувај што и ова е многу важно, колку ќе треба да работиш за одредена сума на пари. Не се само измамници, туку и експлоататори на куп. Во секој случај, не се откажувај и продолжи да аплицираш, ќе најдеш нешто што ќе ти се исплати. Ако ти е комплицирано на Upwork, пробај и на Fiverr, таму е поинаков концепт, ти даваш оглас - gig, што ќе работиш, а клиентите те најмуваат.
Дечки, како да добијам повеќе проекти на Upwork? Успеав да го добијам првиот проект, добив и 5 ѕвездички од тогаш може имам аплицирано уште на 10проекти ама ништо. Имате ли некој совет, каде грешам?
Не грешиш никаде, тешко се добиваат дури не добиеш Rising talent /Job Success score. Дури и потоа може да не се добиваат некои периоди. Исто така имај на ум дека поминаа периоди на празници, зависно од каде се работодавачите, н. пр. претходната недела и воопшто имаше слабо постови. Само не праќај исти апликации (proposals). Ако пуштиш многу, идентични и за кратко време, ќе те банират и прости се од профилот.
Со работа Мислам после 5-6 тата работа ќе исполниш услови, исто и профилот треба да ти биде на 100% пополнет. Оди на делот Community и читај искуства. Најважно, не се откажувај, нема поубаво од сам да си заработуваш.
Здраво. Дали можеш да ми кажеш кој работодавец те прими. Јас никако не успевам, а само трошам connections
Аплицирам постојано и тоа за смешни пари колку за да добијам ривјус и ништо. Имам ставено и мои проекти, но сега ми стигна нотифокација дека ќе сум била офлајн бидејќи не сум нашла до сега. Не знам каде грешам.