Работен однос, права на бремени жени

Дискусија во 'На работното место' започната од Snow-Queen, 26 септември 2012.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    37.707
    Ако си на определено имаат право да не ти го продолжат.

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Друштвена

Друштвена Активен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    82
    Здраво на сите, бремена сум почеток на 7ми месец а работам на определен период кој ми завршува на 09.02. Со газдите се договорив да ми го продолжат договорот на неопределено за да имам право на породилно отсуство, со тоа што одјавата ќе ми биде на 9ти а пријавата на неопределено време на 10.02. Прашањето ми е дали ќе имам прекин во работниот стаж, со оглед на тоа што 10.02 е сабота? Дали некоја од вас била во слична ситуација?

3. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    489
    Мислам оти нема да имаш проблем затоа што ако пример понеделник те одјават а вторник пријават нема да имаш прекин у стаж

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Немаш прекин во стаж, но ако те пријават на 11ти тогаш ќе биде проблем

5. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    66.705
    Прекин во стаж може да имаш само ако намерно сакаат тоа да ти го направат.
    Одјава/пријава процедурално се прави со последователни денови (без разлика дали определено/неопределено).
    Тоа што е сабота не игра никаква улога.

Едит: не мора да бидеш на неопределено за да исполниш право на породилно отсуство.

6. Lilly.

Lilly. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    43
    Zdravo
    Dali imaat pravo da ti go prekinat dovovorot na opredeleno, porano od sto treba poradi bremenost?
    Primer do juni ako mi trae dali moze porano da go prekinat? Ili samo po istekot ne ti go prodolzuvaat?

7. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    489
    Не смеат да ти го прекинат поради бременост ама може по истек на договорот да не ти го продолжат.
    Тоест смеат да ти го прекинат договорот доколку си повредила некоја важна работна обврска. Ама тие се ретки случаеви.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    + треба да е одобрено од синдикатот или од надлежниот инспектор за труд, ако нема синдикат.

На ЀѐЍѝ, eliesaab и warrior им се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    По истек можат да не го продолжат, но не смеат ни да вработат. Ако вработат имаш право да тужиш зошто не ти е продолжен догоговорот поради дискриминација.

На Bebence29, warrior, intj_girl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    134
    Dali ima zakon za nerabotenje vo sabota za bremeni zeni prvata sabota ni e redovno rabotna vo firmata taa si ja rabotam ama zborot mi e sega ne terat do odmori te site saboti ne se izdrzuva nitu plus ti gi plakja pa me intersira dali bremenite treba da rabotat sabota

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.798
    Допаѓања:
    14.350
    Бремена со работење за викенд нема никаква врска. Ако во договорот имаш дека се работи и викенди, и не надминуваш 40 часа неделно, не се доплаќа ништо. Треба да ти се плати ако работиш прекувремено, над 40ч, или ако работиш во недела и празник. Ама пак тоа нема врска со бременост, тоа важи за сите.

12. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    134
    Vo dogovorot pisuva edna sabota vo meseco e rabotna drugite ne a ovoj mesec 2 mu imam izraboteno

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.798
    Допаѓања:
    14.350
    Ако сте се договориле еден месец да имаш 2 работни саботи а следниот месец ниедна, тоа си е интерен договор и може да пројде. Ама ако секој месец имаш 2 место една, особено ако ти доаѓаат над 40 работни саати, треба да ти биде платена екстра.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  14. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    134
    Protokalovata faza vazi li deka bremenite zeni se oslobodeni od rabota

15. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    1.340
    Рекоа бремени и лица над 60 години, така сфатив.

16. Topcica1990

Topcica1990 Активен член

Се зачлени на:
    7 декември 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    Здраво членки имам едно прашање. Вработена сум на неопределено во државно веќе 6 години. Сега сум 8 ми месец бремена, дали може по некој основ да добијам отказно решение, дисциплинска, прекомамда?

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.798
    Допаѓања:
    14.350
    Само ако има фирмата евиденција за 3 дисциплински постапки, потпишани од тебе дека си била опоменета. Од нигде никаде не можат да измислат ништо, особено не на трудница. Преместување само на иста или полесна позиција.
    Поверојатно е психички притисок да ти прават, обично трудници повеќе со тоа се соочуваат, за да сама напуштиш, ако веќе решиле да не те држат на работа.

На intj_girl и Topcica1990 им се допаѓа ова.
  18. Iva225

Iva225 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da prasam koga treba da na rabotno mesto da izvestis za bremenost?

19. Lilly.

Lilly. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    43
    Не постои правило за тоа. Ептен ако не дај Боже мораш да лежиш нешто порано, па боледување да не ти затреба.
    Инаку додека не почне да се познава. :) Додека некој не те примети не мораш ни да кажеш.

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.798
    Допаѓања:
    14.350
    Законски не мораш ич да кажеш. Кога ќе се породиш мораш дека ќе одиш на боледување. Ама со оглед дека подолго време нема да бидеш на работа, човечки е со време да ги известиш да се припремат. Секако ако и фирмата се поставила човечки према тебе. Јас од лекар право на работа идев кажував. Со второто дете уште неостаната трудна кажав дека планирам. Ама ме ценеле многу и тоа беше мојот начин да возвратам.
    Ако си на определено, ако мислиш дека ќе сменат однос или ќе те афектира негативно на било каков начин, не мораш да кажеш ништо додека си способна нормално да си ја бркаш работата.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.