Разболувања во градинка и превентива

Дискусија во 'Дете' започната од An4e24, 2 септември 2022.

1. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    1.401
    Мислам ова не е битно веќе, син ми почна на адаптација во јуни, три дена во градинка, 2 недели дома... цел јули и август беа болни, ќерка со пневмонија сред Август...

Не знам што да кажам, сама се бодрам со - ќе помине, подобро сега отколку па во школо, да изгубат на наставА. :sweat:

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.438
    Допаѓања:
    12.538
    Јас исто минувам со син ми, само што тој сега почна на школо, нема одено во градинка. Мој совет е ако можеш после разболувањето дома нека си поседи ако сте во можност. Син ми за кратко време после тргнување во два наврати пиеше антибиотик, лечено недолечено испадна. Со покачено ЦРП, дома седеше неколку дена, среќа и викенд факаше ама со школо е друго не можеш дома на пример еден месец да поседи.
    И затоа после две недели пак ми качи температура ама среќа на кратко беше.
    Ова вирусите се страшни, не можеш да се довардиш во градинка и школо за жал
    Јас немам од дете проблем со настинки, овој пат и јас префатив и тоа едвај зборував што никогаш не ми се има десено. Знам дека за постари ризикот е уште поголем.
    Твое е како ќе си одлучиш.
    Последните неколку години нема месец без вируси, преполно е, а и за жал некои дечиња и болни ги праќаат најверојатно немаат можност кој да ги причува.

На daniangel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.438
    Допаѓања:
    12.538
    Многумина велат подобро во градинка отколку школо. Јас и погоре пишав дека моето не одеше градинка, требаше кога почна корона ама го отпишав тогаш од страв и така остана.
    Јас се одлучив така затоа што сега кога се разболи соработува, ако треба сируп пие, или течности. Кога беше помал година, две еднаш ми префати вирус се изнамачив, ми го повраќаше секој сируп, течности одбива, не знае да каже што му е. Едвај капки во нос му ставав. Сега сам бара кога се почувствува лошо. Од тој аспект ми е полесно. Секогаш ќе не боли кога се болни, ама кога се поголеми ми е подруго. Ова не дека те убедувам туку онака си кажувам моето искуство.
    За настава ич не се грижам да бидам реална, според ова што го учат па и нема многу што да се пропушти какво е станато образованието, катастрофа. Сеуште книги немаат, ама секогаш најважно ми е здравјето на дете како и на секој родител.
    Што и да одлучиш ќе бидеш во право, затоа што ти најдобро си го знаеш детенцето и нема некој кој повеќе му мисли подобро од тебе :)

На daniangel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ste razmislile/probale da stavite vakcina protiv grip? Jas se vakc so ova ednas trudna ama korona bese sekako od doma ne iskacav. Sega se mislam pak da stavam zaso detevo svasta ke donese od gradinka. Pred nekoja nedela ni domkna izgle nekoj stomacen imaa vo grupa nea niso ne i bese valjda radi rotata nie babi dedovci se iscedivme skroz

5. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    1.401
    Нормално нема да се убедуваме, не е само што сакаме, туку и какви ни се можностите, ти имаш можност да го чуваш дома, јас немам, кога веќе немам ќе се бодрам сама себе (впрочем како што и веќе пишав погоре) дека подобро вака :)...

Вака или така, периодов на мешање на дете во колектив мора да се пројде, дали во претшколска или после, секој според личните околности.

Мене лично лесно не ми е, ќерка не соработува иако збори 3 јазици (4.5 години, мислам може на три јазици да ми каже што и е, и пак нема да соработува за сирупи или боже сачувај да ичистам нос, сè со молење и мноогу плачење) , додека син ми нема многу избор пр кога се работи за чистење носот пошто бебе од годинка и некој месец, уште можам да го држам со една рака и чистам со друга...

Инаку, повеќе мислењето ми беше дека според мое искуство месеците немаат улога, како што пишав, (ќе се повторам), цел август го пројдовме дома, ќерка со пневмонија и се попратно.

6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.438
    Допаѓања:
    12.538
    Да, да јасно ми е, јас само се надоврзав, јас секогаш велам секоја мајка го прави најдоброто. А како што кажа и можностите на секој се различни.
    За жал многу вируси сега постојат, и тоа е мора се поминува низ тоа.
    Косата како инаку ќе ни белее :|
    Син ми е 6, до пред година дена го бркав за капки за нос да ставам. Сирупите на сила му ги ставав и ги повраќаше, мислам од тоа и трауми добив :D Овие денешните деца па не се ни лажат, поитри од нас се :l:

На felisitas, Lizi и daniangel им се допаѓа ова.
  7. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Точно дека не е битно, ама па сега овај период во октомври беа сите со вируси, што не е случај и кога ќе затопли. Има и тогаш, не дека нема, само не е толку масовно ко сега.
    Ете и поголемата ќерка почна во јуни на 1 година па не се разболи воопшто ни кога дојде зима.
    Сега помалата треба да почни почеток на февруари, мене ич не ми се пушта тогаш, само нема кој да ја чува, инаку би одложила.

8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    И јас сум на мисла. Додуша и слаб имунитет имам, ако ми донесе некој вирус готова сум.

9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.142
    Допаѓања:
    10.527
    Јас се вакцинирав. Секоја година се вакцинирам, лани доев па се вакцинирав.
    Реално ме сотре детево од коа тргна во градинка, не ми треба и грип

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Дали и што давате за имунитет на 2 ипол години, периодов градинката ни е проблем со често разболување.

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    На таа возраст давав само витамин ц, д и повремено доза протект џуниор по пола ампула. Ама спрејот со диво оригано ми е задолжителен во секоја комбинација.

На felisitas и mamaorhidea им се допаѓа ова.
  12. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Кога велите често настинуваат, колку поточно често е тоа? Оти моето буквално три дена оди и две недели е болно откако е почнат еве веќе месец и пол, не знам дали воопшто ова е нормално, све на антибиотици

На daniangel, Panovic, sani99 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.584
    Во градинка во Кисела вода има голем број на случаи на сипаници, блиска роднина ми кажа дека од група од 25 деца, само три четири деца дали доаѓале последнава недела, сите деца се со сипаници меѓу кој и детево на роднинава и сите си ќутат..

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Па добро де, сипаници, нормално е, кога тогаш мора да ги прележат.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.584
    Требало да известат од градинката во која група ги има преку соопштение, а не кога детето ќе ти фати и ќе се јавиш да известиш да дознаеш дека цела група уствари не доаѓала поради тоа.. Ние имаме дома дете што не ни е вакцинирано, со коморбидитети, го изложивме на ризик непотребно бидејќи не бевме известени, сега само се молиме да не префатил ништо он..

На dromka и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Секако дека треба да известат, ама инкубацијата на сипаниците трае две до три недели и детето е заразно уште пред да избие осипот. Ако детенцето редовно одело во градинка, не може да се спречи контактот со други деца, ни родителите не можат да знаат однапред кога нивното дете ќе има сипаници. А има шанси и да не се зарази, син ми одеше цело време во градинка кога сипаниците беа актуелни во нивната група, па не прележа.

17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Zar nemate viber grupa, ne li pisuvaat roditelite tamu? Moeto koa fati sipanici i se ostalo si kazuvam vo grupata da si znaat. I drugive pisuvaat stomacen koksaki sto ti ne...a za sipanicite i maticnite imaat obvrska da.prijavat vo koja gradinka ima

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.955
    Нормално е посебно за дете што не е мешано многу со други деца, исто беше и мојот. Кога ќе фатеше некој од потешките зимски вируси и по 3 недели седеше дома и со страв го пуштав. Траеше некои 9 месеци ама еве сега да не го урочам од мај се нема разболено. Фаќа и сега ама поминува само со растечен нос.

@Pacient srna Не кажуваат, стално си има родители што прикриваат. Не знам зошто така размислуваат, ништо страшно, сите што сме ги пуштиле децата во градинка сме свесни дека ќе си пренесуваат болести.

На daniangel, eta, Maca Macka и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    1.401
    Исто ни беше мами, јуни почна бебе мое на адаптација (одма после прв роденден), буквално три дена идеше , 2 недели дома, после од средина на јули како фати само ги менуваше вирусите, немаше престан, пауза... Се изнамачивме.

Периодов малце го зголеми времето, успеа дури 2.5недели да иде без да крене тт, така да верувам лошото пројде, јас и им давам имуностимулатор и на двајцата ( во консултација со матичен педијатар), пробиотик и д3.

Дали има улога или не дефендилот конкретно не знам, дали е комбинација од сите работи ( исхрана, витамини природни и суплементи) или едноставно малку се зајакна имунитетот, ќе видиме.

А, да, од искуства прочитани тука за носко, си го набавивме, и мислам дека два пати ги спасив и двајцата од спуштање или комплицирање од тој ф** секрет од носот.

На mal.ecka и elimkd им се допаѓа ова.
  20. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Да ве прашам, бидејќи е на антибиотик дали да давам и сируп за имунитет или не?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.