Разболувања во градинка и превентива

Discussion in 'Дете' started by An4e24, Sep 2, 2022.

1. hotsauce

hotsauce Истакнат член

Правиш брис секогаш кога ќе видиш мрсули :?: мила дојди во Англија да ти се изнасмејат сите доктори
    Сите можни вируси мислам ги минавме, ниеден брис немаме направено ниту КС.

daniangel, eta, azelea and 7 others like this.
  2. danichap

danichap Moderator Staff Member

И во Германија е така. Едново во живот нема видено брис или аб, другиве по еднаш само аб.
    Но доколку правилата на градинката во Македонија се без симптоми, посебно оти кај најмалите секретот насекаде лесно и брзо се разнесува и сеуште делот за кашлање во лакт не може да се научи, како е кај нас во странство е неважно. Бараат негативен брис и без симптоми и тоа е тоа.

eli25 and mal.ecka like this.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се е за пари во МК. И правењето брисеви и крвна слика секоја недела и црп...
    Искрено, од досегашново искуство и со овој памет не верувам дека би правела брис или крвна слика освен во екстремни ситуации, ама... тазе родител, ич не размислуваш трезвено.
    Сум правела и брисеви (не само дете, цела фамилија, потесна и поширока (facepalm)) крвни слики, црпиња. Иштодека? Пак на крајот матичната во 99% од случаите пред направена крвна слика или брис и ја погодуваше дијагнозата и терапијата, ама јас упорна, крвна слика морало, црп морало, брис морало |( Едно чудо пари се изнадавав:tmi:
    Затоа не бидете глупави како мене, туку слушајте матичен (првенствено најдете некој кому му верувате) и терајте. Убаво ви рече @Annath дете кое е во општа здравствена состојба нема зошто да седи дома. Колку мислите дека ќе го чувате во стаклено ѕвоно? Што кога ќе тргне во школо? За секое течење нос ќе го чувате дома?

daniangel, Oneo, Skyler and 11 others like this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ама општа здравствена состојба не е зелени мрсули кои течат и продуктивна кашлица, општа здравствена состојба е секрет запушен некаде низ канал и позитивен брис, без тт, без секрет што тече и предизвикува кашлање. Кога дете исфрла секрет постојано низ кашлање и течење нос, тоа веќе е симптом. Не е само тт симптом.

Kristina1122, elimkd and mal.ecka like this.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Ама лекарите за тоа не даваат антибиотик.
    Се лечи кашлица, се чисти секрет, течности, инхалации.
    Бар моето искуство е такво.
    И не праќам во градинка, зашто ќе залепи уште 300 чуда на тој секрет.

daniangel, elimkd, Flori9561 and 2 others like this.
  6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Една од негувателките на син ми ме лажешемдека им плаче к дека не се адаптира.
    Дознав така што со другата разговарав, дека син ми ужива таму, а и мм ми вика, кога го носам се смее и едвај чека да влезе.
    Ме лажела за да го зимам порано или да се откажам од градинка.

Сакам да кажам, наоѓаат прочини да не им ги носиме децата.
    Сфаќам дека им се доста деца ама они не сфаќаат дека и ние работиме, а ним тоа им е работа.

Сега со неа не комуницирам, само со другава и баш денес ја прашав што треба да однесам, зошто син ми имаше бактериска инфекција и ми рече само потврда од матичен.

7. Ano

Ano Форумски идол

Ама која е границата меѓу нормално и "ненормално" ако може така да го натечам. Ако дете се гуши и се дави од секрет да. Тоа не е во ред ни за дете ни за околина. Што да прават на пр. оние дечиња кои имаат алергиски досадни кашлици? Ил или секрет од нос на алергиска база. Затоа има доктори кои проценуваат и даваат потврда дали детето е или не е за во градинка.

Coco31, azelea, Mantub and 4 others like this.
  8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Кога имаше мојава на плуќа наод, и дадоа антибиотик. Не се доисчисти, продолживме со течности, инхалации.
    Не ни кашлаше.
    Потврда не ми дадоа (ми препорачаа да почекаме) највеќе заради нејзе, дека одма ќе се залепи нешто на тоа што останало.
    Ама да бидеме реални, потврди фрштат без прегледи, а не па брисеви.
    Јас сама сакав прво преглед и совет, а потврда можев од сестрата да земам. Детето нит мрсули, нит ми кашлаше во тој момент.
    Коментарот не ми е кон тебе, него општо гледиште на земањето потврда од матичен. Брис не ми побарале во градинка, освен при упис.

mal.ecka likes this.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Ц :shake: Воспитачки подобро проценуваат дали е здраво или болно детето :!: Нели по цел ден со деца се?
    Докториве може да ги скинат дипломиве, што знаат они? |( Од толку експерти по градинкиве и форумиве :?:

azelea and Annath like this.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас имам вакво искуство. Син ми имаше позитивен брис. Со температура зелени мрсули итн. Испи доза антибиотик, цефалексин. Повторив брис затоа што мрсули не престанаа да течат. Пак бактерија. Матичен кажа само локално. Од нос балтеријата направи воспаление на уво. Два антибиотика даде орл.
    Ако доаѓам ке те барам.
    Вирус и бактерија не се исто. Не се третираат исто. Не даваат исти симптоми.

Flori9561 likes this.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Ама овде веќе навлагаме во друга проблематика. Кој и како ни ги "лечи" децата?

Така, како и воспитувачките што се радуваат ако родителите купат тв. Таман децата да гледаат во монитор цел ден, за они на раат да си ја работат "работата"

Затоа е многу битно кој го следи и како го лекува твоето дете. Фазата на запознавање со бактерии и вируси е неминовна и мора да ја помине секое дете.
    И знам што значи воспаление на уво, малиот на нешто помалку од две години закачи мастоидит (воспаление на уво и позади ушна школка, кое не дај боже може да доведе до менингит), со лежење во болница и на крај си заработи цефчиња во уво. Не кривев никого за тоа, едноставно така требало да биде, дал ќе закачеше во градинка, во игротека или на игралиште не беше битно, едноставно тој така изреагира. Фала богу од тогаш наваму еве 5 години за среќа воспаление ма уши не се повтори.
    Ете мојот од мораксела и тоа во услови на паднат имунитет имаше само досадна кашлица, нечие дете може ќе има полоша реакција во зависност од моменталниот имунитет.
    Едноставно помирете се со фактот дека некои работи мора да се пројдат и најдете добар доктор кој ќе се грижи за здравјето на вашето дете и малку олабавете.

Sofi.ja, azelea, AngelOfArh and 6 others like this.
  12. Flori9561

Flori9561 Истакнат член

Брисевите се направени таквите како мене имаат направено. Многу сте безобразни понекогаш. Целта ми беше дека матичната не сака да дава антибиотици за се што ќе се појави.

Sofi.ja and lovely91 like this.
  13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Пак е на крајот целиот систем во прашање.
    Никој не проверува, нит му треба основ за потврдата. У градинка ми викаат без потврда можела проблеми да има од административни причини и контроли.
    Не е загрижена за децата во преден план.

14. Ano

Ano Форумски идол

А договорот си го прочитала? Никаде не пишува за брисеви. А за потврда за здраво дете во нормални услови ако 10 дена отсуствува, во услови на пандемија 5 дена ако отсуствува. Ова бар кај нас во Аеродром е така дефинирано.
    Кај нас брис ни на упис не бараа. Ама вакцини особено ммр задолжително по календар. Некаде влагаат деца без ниедна вакцина, ама битно брис чист мора да приложат. Тоа е таа наша чудесна земја. Секоја градинка своја политика, како мислиш живееме во кој знае колкава држава:drunk:
    Во коронава од Септември до штрајкот и за еден ден отсуство бараа потврда за здраво дете. Сега малку се полабави и не се до толку ригорозни, но ако детето ми било болно јас секако го носам на лекар и барам дозвола дали смее да оди или не. Ама ако како вчера на пример имаше пола ден температура не планирам да го пикам по амбуланти кои се во моментов преполни со болни деца за да накалеми нешто посериозно. Еве денес си отседе и утре превентивно, а од понеделник ќе си оди и потврда нема да носам, зошто не планирам да го пикам во амбуланта.

daniangel, mssuniquee, azelea and 2 others like this.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Докторот си е добар. Си даде антибиотик според антибиограм. Прв пат пиеше откако е роден. На крај излезе како што кажав.
    Дали треба или не треба антибиотик ке одлучи доктор. Не го менува тоа фактот дека не треба да се носи болно дете во градинка.

16. hotsauce

hotsauce Истакнат член

Одлично знам. Имаме примано атб за бактерија.. без да не пратат за брис и КС

17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Kakvi brisevi si ima potvrda toa e. Ne se tie strucni niti e vo soglssnost so zastita na licni podatoci brisevi da baraat. Uostalom i neam namera da maltretitam dete bris po ozdravuvanje da vidam dali bil cist. Skroz nelogicno i neopravdano mi e praenje bilo kakvo ispituvanje bez indikscija deka taks ni teknalo. Toa samo kaj nas go ima

18. forumce

forumce Форумски идол

Мојава е пет години брис до сега нема видено. Ова во Скопје е модерно само брисеви да се прават за секое потечување на нос

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ако вади зелени мрсули и ти гори тт ќе буфташ антибиотици без да знаеш со што се бориш или ќе направиш брис. Од тоа што не лечеле без компас сме нација резистентна на пола антибиотици. Си видела антибиограм со р на сите антибиотици? Знаеш тоа како се лечи? Никако. Така да подобро да му направам брис и да знам со што да ја излечам таа бактерија отколку да се мачам со 3 антибиотици едно по друго и да му го сјебам имунитетот. Мене и за обични настинки ми даваа антибиотик како мала, па не е е тоа мерило.
    Ок, ама ти рече има секрет и кашла продуктивно, ние тоа од тебе го прочитавме, а тоа е симптом, не е без симптом. Тт не е симптом секогаш, еве син ми последно бронхит имаше без тт, едноставно спушти.

Јас не знам зошто сте толку против да се направат брисеви, оздравело детето, а вие стаклена кугла имате да видите? Син ми после хемофилус инфлуенца 3 пати правевме брисеви беа позитивни без симптоми, во градинка правило им било негативни брисеви и крај, седеше дома, прскав Ацидосалус и Физиолошки, третиот брис негативен и почна во градинка. Без симптоми, односно ако не исфрла секрет, не може да ја пренесе бактеријата, нели логички, ама ако течат мрсули, дете фаќа секаде, си мењаат чаши и играчки, отиде пола група. И така во круг. Безвезе е. А дали ќе качи или не тт, нема врска со тоа дали бактеријата прави или не проблем, може и без висока тт да си работи. Инаку и воспитачките прават брисеви, и на позитивни брисеви си седат дома 2 недели на боледување, така да и ним не им одговара да им кратат од плата а да немаат симптоми па сега од вас бараат брисеви оти така им текнало. Инаку информациите за здравствената состојба на детето може а и не мора да ги дадете, ама вас ќе ве боли глава кога ќе ве извикаат од работа со некаква итна реакција, како што имаше во група алергија не пријавена. Само малку соработка ништо друго не е потребно, од двете страни, зошто не се сите родители одговорни како што не се сите воспитувачки и негувателка фер.

Kristina1122 likes this.
  20. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Син ми почна со градинка на две и пол години. Од кога почна со градинката секоја година од септември до мај беше со зелени мрсули (некогаш повеќе, некогаш помалку), и само тоа.... Првата година кога тргна брисеви се правеа на месец дена и сите беа негативни (без разлкика на мрсулите), и градинката го прифаќаше без проблем, но верувам дека родителите ме осудуваа кога на оставање го замолував да дувне нос....

Истото се случува и сега - 8 години, полн е во носот - брисовите нос и грло негативни- препорака од доктор само капки и чистење нос.... коментарот на докторката (која инаку ми е ептен погодена) - така му се бори организмот, се му се задржува на носот...

Инаку е дете кое се разболува многу многу ретко со температура со кашлање....

daniangel and forumce like this.