Разболувања во градинка и превентива

Discussion in 'Дете' started by An4e24, Sep 2, 2022.

1. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

30 дена во фрижидер чувано.

sani99 likes this.
  2. Ano

Ano Форумски идол

30 дена по отворање во фрижидер како што веќе ти пишале. Инаку се пие максимум до 7 дена. Ама јас обично 3-4 дена давам, зошто брзо се враќа во нормала.

mal.ecka, Iva Mitrevski and sani99 like this.
  3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Ориганото е за 1г+?
    Колку пати се флита?

А вирантото шо е? :D

4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Baby origano е од 6+ месеци. Прскам пред и после градинка, и во текот на денот ако има потреба од чистење носе.
    Виранто форте е сирупче што се дава при први знаци на настинка.

5. Ano

Ano Форумски идол

Витами по еднаш во секоја ноздра.

Виранто е витаминско сирупче за да се пресече настинка во корен пред да развие појаки симптоми. Кај нас дали така се погоди, ама откако го користам или се пресекува одма (ако го осетам се раскивува и малку клапнува) или повеќе од 2-3 дена не го држела ниедна вироза.

6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Vit c i zink na nature aids po 2ml na den

An4e24 likes this.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ako e na alergiska baza I ako deteto e nad 3 god napravejte alergotest nie pravevme alergotest I kerkickata izleze alergicna na mleko na domasna prasina na orevi na tegavec na kikiriki I na kucinja I na macki

An4e24 likes this.
  8. Anya321

Anya321 Истакнат член

Majki mi treba sovet...kerka mi ima 2.5god, na godina ipol pocna vo gradinka i po nekolku dena odenje dobi bronhitis, pa cel mesec bese doma pocna da odi pak 2dena i fati pnevmonia ,pa pak 6meseci doma i sega pak pocna 3 dena i zatnat nos so opstrukcija,oteznato disenje,svirenje na gradi... temperatura ne kreva nikogas, ni kaslanje zatnat nos i za nekolku casa oteznato disenje...nikogas pred gradinka ni vremeto koga sme doma ne mi se razbolela, a ja mesam normalno so deca nikogas ne sum pazela...bela e plava, plavi oci dali e nezna dali se spusta odma na pluka dali e genetski neznam... sekoj mozen vitamin probiotik i sirup davam...preku glava veke od inhalacii ventolin,pulmicord...prasanjeto mi e dali e najdobro da ja otpisam ili da ja prakam organizmot da se bori, me plasat tek doprva zima virusi.Fala majki

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да и направиш алерготестови на пулмологија. Исти бевме, отфрливме млеко, се покажа алергичен на кравји протеин и лактоза, магично престана да се разболува. Ко со нож пресечено.

cresa-jagoda, Meckicja and Anya321 like this.
  10. Anya321

Anya321 Истакнат член

Alergotestovi se nad 3god taka ili moze porano?

dromka likes this.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Nad 3 god se alergotestovite I mojata e alergicna na mleko ama takov problem nema

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Од крв се прават и пред 3г. Моето немаше 3г кога ги направивме. Од крв од вена. Побарајте кај матичен упат за пуломологија, нас ни се падна д-р Весна, прекрасна докторка, одма знаеше што е ама направи поширок панел и излезе тоа на што се сомнева.

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Nas dr prijateli ni rekoa ne za alergotest pred 3 god I jas sakav da napravime pred kerkickata da napolne 3 god ama ni kazaa I toa 3 dr ne za alergotest pred 3 god

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ако се пулмолози ок, признавам, ама општ доктор не е компетентен да дава такви изјави. На нас пулмолог ни направи и излезе што излезе и фала богу на време зошто детето пукна од мака 6м. Сега и на бебиња од 6 недели прават, алегии кај некои бебиња се фатални, не може да се чека до 3г. Од вена се зима крв, не со гребење, зимаат 7 епрувети крв, покрај тоа се испитува и витамински статус, минерален статус, една тетратка од 18 страни ни дадоа резултат. Значи може, само треба да се однесе кај вистинскиот доктор.

cresa-jagoda, mal.ecka and Brpbrp like this.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Nez mila nie napravivme veke I ne pulmolozi tuku kozni dr se strucni za alergiite I ne opsti dr tuku dr sto gi pravat alergotestovite ni go rekoa toa mene lani mi pravea so grebenje za anesteticite a na kerkickata preku krv

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Значи има различни видови тестови. Кожен доктор е за алергија на кожата, а пулмолог за респираторни, на мајката тоа и треба и јас од искуство и зборувам не од рекла кажала.

17. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Може ли да ми кажеш колку те кошташе? На приватно или со упут?

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Со упат, не плативме повеќе од 1000ка, ама направивме анализи што на приватно би коштале околу 60 000ден, така стоеше на пресметката. Матичен ти дава упат за детска клиника за пулмологија, докторката се викаше Весна со 2 презимиња беше, одиш на амбуланта и она ти прави панел. Кај нас излезе високо алергени лактоза и кравји протеин, патлиџан слабо алергени. Со проценти беше изразено. Да бидам искрена јас сум презадоволна. Испитаа калциум, калциум, магнезиум, д витамин, игм и игг на вируси, пнеумослајд и плус крвна слика со широк панел, така пишуваше се ова. 7 епрувети му земаа, не достигала крв па не викнаа уште 2 му земаа. Али да чукнам во дрво 4г сме мирни, нема спуштено на плуќа, а претходно во месеципол 3 пати спушти и тоа последниот беше страшно, да не речам за Козле.

cresa-jagoda and Kallias2 like this.
  19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ne e od rekla kazla jas pravev alergotest I za mene I za kerka mi I za alergiite postojat alergolozi jas mojot go pravev na klinikata za alergologija za anestetici I odtamu mi go kazaa toa da cekam da napolne 3 god niti kozen niti pulmolog e strucen za alergiite ima cela nauka zatoa se vika alergologija

20. An4e24

An4e24 Популарен член

Melecki sme godina ipol :)