Разболувања во градинка и превентива

Дискусија во 'Дете' започната од An4e24, 2 септември 2022.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Иран/Ирак или што ја знам:( едвај се разбираме...
    Го сменија стариот што беше, и сега сум во потрага по нова ординација ама потешко оди...

2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    13.757
    Бебево го однесов кај матичната на ќерка ми за да го слушне ( доктор по семејна медицина е), беше настинато. Ми препиша Цефалексин превентивно :x Не дадов и оттука на специјалист педијатар, ми рече дека е вирусно и не треба антибиотик. Јас на оние доктори што трескаат антибиотици од ракав зашто им е полесно би им одземала лиценца.

На eli25, VDT2906, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Па негде во светот и се одзема.
    Инаку, и тука сепоретко даваат антибиотик. Барем моето искуство е такво.
    Само за воспаление на средно уво ми давале антибиотик.
    Другото само им проаѓа.
    Бебево и во Козле со продуктивна кашлица е носено, па ми рекоа цицање е терапија.
    За големата - течности.

Е чист воздух... немам секојдневно.:(

На eli25, Black girl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    13.757
    Кај ги наоѓаш таквите лекари? Навистина прашувам. Јас за големата се зафркнав, и трескаа антибиотици од ракав. Пиеше Панцеф за најдена стрептокока во нос, а само секрет имаше како симптом, ама нејзината матична ме исплаши дека може да спушти. Сега си викам дека може не ни бил точен резултатот. Страшно со лекариве.

5. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Здраво. Сакав да ве прашам за мислење. Не известија дека се појавиле сипаници во групата на син ми. Јас планирам да си продолжи во градинка, тој нема никаков осип и симптоми, но цела блиска фамилија крена паника да го повлечам дома „дури поминат???“ Не знам дали е паметно да го задржам дома иако не е заразен или да си продолжи да си оди.

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Во Козле е кој ќе ти се падне...
    А матичната стара до сега не ми дала антибиотик. Се на дежурства ми ги давале. За увце.
    Со новиов матичен, уште немам толку искуство ама начелно, течности е терапија. И никакви суплементи не дава како витамински сирупи.

Е јас давам д3, вит Ц, маџун, мед. Одвреме на време и пробиотик.

На Neda997, Black girl и Ano им се допаѓа ова.
  7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Во нашата група лани, од прв случај во Септември, децата едно по едно фаќаа до Декември.

На Neda997, Cherry79, EuHenIa и 2 други им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Нема зошто да не го носиш. Сега му е време да се сипа.
    Во група сипаници имаше од мај, мојот се сипа во октомври. Може и уште има не знам.

На EuHenIa и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  9. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Па истото и јас го велам. Инкубација е 10 - 23 дена, каде не знаеш дека детето се заразило. Колку време да е дома? 3 месеци... Ништо ќе си оди, ако крене температура или се појави осип, тогаш ќе го задржам дома. Ви благодарам.

На Cherry79, TeddyGrey и duffi им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.155
    Јас би пуштала дете да оди, подобро помало да ги прележи. Големиот иако одеше редовно, првата година не фати, втората година ги прележа, а малово воопшто нема прележано иако одеше во пикот на сипанците цело време. Сега е во училиште, а не знам соучениците дали имаат прележано сите, за дел знам што беа со него во градинка. Како и да е, подобро да ги прележи како дете.

На Neda997 и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.496
    Денес отиде во градинка прв пат после 10 дена коксаки. Сеуште има коксаки во групата. Од 22 деца имаше само 5 деца со се мојата. Можно е пак да фати коксаки??? Колку време ќе има имунитет или нема да има?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.155
    Има имунитет за овој тип што го прележа, може да закачи друг тип на коксаки, ама сигурно не одма, оти е имуна на тој што е моментално во градинката. За понатака може никогаш да не закачи повеќе, а може и да се зарази со друг тип коксаки, иако нема големи шанси. Коксаки вируси има повеќе типови.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    И за воспаление на средно уво може да помине до 3 4 дена блок макс се пробува прво така при вирусно воспаление

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Знам.
    Ама на дежурен даваат атб, а у таа паника и плачки... го давам.

На elimkd и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Да исто и ја се на дежурно ми се фаќаше и обавезно антиб. Се потру...

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.582
    Епа паметно си постапила. Ја толку знаев. Прв пат на 2 години се испоразболе толку, и тоа се погоди да сме во Македонија баш тогаш. А и очигледно мене ми се чинеше дека е многу лошо, пошто крвна слика, брисеви и гради чисти. И две дози антибиотик превентивно доби. Ќе си пукнам од мака сеа ама тоа ми е. Сама сум крива, требаше да знам подобро.

Сеа овде матичната ја лечеше по телефон. Кажувам симптоми, ми кажува што е и што да правам. Ја пак паничев и трчав на итна и сем што покрај тој вирус им донесов дома и ковид ништо не ми рекоа поинаку. И више реков ќе слушам само матичен и не си праам екскурзии на итна пошто ја секако не сум експерт. Како за сите така и за моето.

едит. За Македонија и јас мислам дека се помалку се дава антибиотик последниве години, што е супер.

На Neda997 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    Луѓе мењавајте педијатар ако за кивнување дава антибиотик, јас се чудам од блиски кога ќе ми кажат дека детето им е на антибиотик, а исти симптоми има ко моево пример. Не дека не треба да се зема антибиотик но за вирус кој ќе пројде за неколку дена не. Јас ги лечам кај доктор Мира Атанасова во Црниче, искусна докторка која секогаш оди на семинари не е од типот што научила на фах тоа. Пет години сме кај неа и до сега антибиотик немам дадено, дете поголемиот оди во градинка и нормално фаќа од таму, пренесува на другиот ама до сега се што кажала така било.

На nevermet18, KuklickaSk, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.952
    Ви текнува во паркот кај авиончето кога има полен секоја пролет, па ќе се раздува ветер? Е таму кога одиме обавезно цел месец зелени мрсули му течат и кашла. Си оди во градинка најнормално. Исто и со мораксела си идеше во градинка зашто антибиотик без симптоми не дава ни докторката, ни јас само за да задоволам нечии барања за туѓи деца. И вашите треба да си ги пуштате во градинка кога се здрави без разлика кашлица, растечено носе. Кажете едно дете на кое не му тече носот преку цела година, па прво од воспитувачките го слушам тоа. Со проливи и температури одат, па никому ништо.
    И јас лани бев од типот ‘од таквите како вас’ зашто моето дете беше болно, јас не спиев со денови, знаев дека сум субјективна ама ми беше тешко и истурав бес така. Ете сега моето поминува на нога, друго некое ќе помине потешко и така додека пораснат. Секое ќе помине низ тоа, секое ќе добие атб кад тад и тоа е тоа. Нема зошто да фрламе со камења една по друга.

На Chantal, duffi, Cherry333 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.014
    Кај нас во апп-от на градинката имаше официјален извештај дека поради зголемен број на најразлични вируси, стомачни, коксаки, грипозни, рвс па само деца без никаков симптом смеат да одат.
    Кај мене Вики качи понеделникот тт, превентивно двете ги оставив дома бидејќи знаев дека сигурно и другата ќе фати за ден два и би го разнела во нејзината група. И така испадна, и Алекс за некој ден качи тт. Само по ден два тт, ништо не добија од матичниот, ама имаат кашлица без никаков друг симптом и неделава нема да смеат да одат очигледно.

На eli25, gjoker4e и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  20. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    1.734
    А колку време планираш дома да го чуваш? Инкубација е од 7 до 21 ден. Ако се редат сите дечиња од градинка додека поминат ќе станат 4 месеци. И кај мојава пријавија сега викендов, и не е прв пат да пријават , па ете досега не се заразила. Можеби ќе се зарази овој пат, ама подобро сега да помине отколку во пубертет. Ќе оди стандард во градинка се додека не покаже симптоми.

На VDT2906, Vanessa9li и mal.ecka им се допаѓа ова.