Постариот син има 11г и досега нема прележано сипаници иако одеше редовно вп градинка од 1г. Малиот исто оди, сипаници постојано има. Ако се зарази, со лесно да поминува, нема правила кога ке ги помине.
На нас исто ни се случува. Речиси секој ден истото. А дома кога сме не сме забележале течна столица. Искрено веќе не знам зошто постојано нешто “ме убедуваат” да го задржам дома…
Имаше некоја досадна ноќна кашлица која никако не поминуваше. Затоа. За антибиотик не е, температура нема, нормално расположено дете. Сигурно си ме читала, и мојот се разболува многу и знам колку е најтешко со болно дете дома. Како тргна во градинка мислам дека нема нешто што не одмина. Полудена бев, (не)спиев со топломер во рака и трчав по дежурни. Често пишував и овде. Сега тоа се случува поретко и многу полесно поминува се. Муабетот ми е дека не му правиш услуга што го чуваш дома. И мене ми беше претешко да се соочам со фактот дека имунитетот се гради единствено на овој начин.
Немаш потреба, кај ќерка ми лани во групата имаше сите дечиња се изредија ќерка ми и уште едно детенце не фатија зашто и како искрено незнам, а посетуваше градинка цело време.
Кај син ми во група прв случај се појави во јуни. Он се исипа пред 2 недели. Многу е долг периодот на инкубација и дур поминат сите дечиња ќе поминат повеќе месеци. И да го повлечеш 2 недели, џабе е. А и може веќе е заразено чим се појавиле
Нека ги помине додека е мал со лесно. Маж ми ги фати на 35 години од синот - не знаете колку е потешко...
Мајки убав ден. Ми треба некој совет кој има искуство со др орл од Козле и исто ме интересирс дали некој има правено тест за алергија поточно од која возраст може да се направи.! Ние имаме правено некој основен после годинка ама не знам сега едни велат над 2 едни над 3 годинки некој поопфатен. Имаме проблем цело време сме преладени од како се роди грло црвено го имам водено кај троица др за уво грло нос и никој ништо не ми ксжа конкретно сакам да го водам во козле или пак ако имате искуство со некој приватен во Скопје препораачајте. Исто сакам да Ве прашам вчера во една група прочитав за маст Мукоплант мислам беше да не имате пробано? фала однапред
Прехлада и црвено грло нема некоја поврзаност со алергии, ако спушта на плуќа тогаш да, респираторни алергии да испитате, ама вака за настинка или прехлада што би се рекло нема да ви каже ништо посебно алергии да испитате.
Разликата е во тоа што како помало детето може да пројави повеќе алергии кои со тек на време ги надраснува, па затоа се чека најдобро до 3 години за посигурно. Како расти детето, така се подобрува имунитетот и со тоа постои шанса и алергијата да се намали или исчезни. Јас на мојата ќерка и правев алерготест во Козле на 4м, затоа што имаше проблем и не беше нешто што би чекало дури не наполни 2-3 години. Во Козле конкретно од една епрувета крв се испитуваат 10 алергени и во консултација со др се избираат кои ќе бидат тие 10. Баш во Козле не можиш поопфатен тест да направиш. Можиш да си закажиш во Козле, па понатаму тие ќе ви кажат дали сте за алерготест или не. Ама ако често се разболува, можеби е подобро да закажите прво кај имунолог на детка клиника.
Рекоа дека реагенси ќе има во декември во козле така да кој треба да прави нека си узбрза со упатите,верувам секундарно ќе ги снема,зошто еден куп луѓе чекаат.
Мајки на деца што пречесто се разболуваат кај најдовте чаре? На секое одење на лекар се спомнува и алерго тест ама никако да го направиме. Сега и имунолошки тестови ми спомна ама и тоа остана така. Правела ли некоја и каде? Мора ли да е здраво детето за да се направат испитувањата или може и додека е болно?
Ај поделете ми ум што да правам. Големата ми е 4 ипол години, оди во градинка. Малото ми е 7 месеци, а кивне сестра му тоа се размрсулавува. Теравме океј до сега, ама завршивме во Козле со бронхит. Големата е само настината, односно само тече нос. Весела е. Да не иде во градинка е краткорочно решение, Февруари/Март се враќам на работа. Сака да оди, кога седи дома со мене и бебе, си ги бара другарчињата. Еве и да не оди, не можам да ја одделам од деца, да ја изолирам. Долг период не одеше, па пак фаќаше и настинки, вируси исто и малото. Дали да и правам брисеви и да третирам ако има нешто? Што секако пак ќе го залепи од градинка. Не сум паметна како да го заштитам малото. Дали да го тргам, да не го гушка? Иако ми е жал, би ја седнала би и објаснила. Може ќе успеам, најверојатно нема. Мајки со две дечиња, би била благодарна за секое искуство. Ќе ве таггнам плус што Ве знам ама секое искуство е добредојдено. @Annath @NarCis@ @flower30 @Septemvri
Теди, немам некој конкретен совет Моиве не одеа/одат во градинка. Од 1ви Септември откако тргна малата прваче не престанаа да се разболуваат. Последно, и двајцата педијатри кај што ги носам ми рекоа да ги проверам за трет крајник, бидејќи со секоја настинка се воапалува увото. Мене неколку мајки ми рекоа да направам брис и алергија тестови. Уште ништо не сме направиле. Инаку малото ќе прави 3 години (не е толку мало ко твоето). Ама секоја настинка од сестра му си ја добива. Да ги одвоиш не можеш. Ете и да не се гушкаат пак се во иста просторија. Кај нас дека поголем почнав со Дефендил, ама не пие редовно. Не сум запознаена убаво, а и не би без совет од доктор, но доста често читам за хомеопатија дека помагала. Друго, мало е за било што да се проба. А верувај, ги чував дома со надеж да не се разболуваат . Тие деца што шетаа секаде помалку се разболуваат од моите. Едино , да поседи малата дома бар до Јануари да минат овие вируси и настинки, таман и мали ќе ојача малку. Секако и со храна ќе " потпомагаш " за да појачува имунитет. Извини не ти помогнав, ама и јас направив иста грешка и пак не направив ништо добро во однос на разболуваат. Со помин и побрзо да си одите дома
Ми значи секое мислење. Еве големата на нога проаѓа. Цел месец оди без прекин во градинка. Два дена беше понастината, сеа чат пат носот. А се е од носот. Ама весела, не е болна. Башка што ниеден нормален доктор не би ми дозволил да лечам дете што малтене ојачало само.
Јас не го носев додека малата ми беше бебе (а и он беше мал, 2ипол год 3), па ќе беше хаос ако одеше, ем он ќе беше крш, ем малото. Јас си знам како преживеав тој период, ама не гледав друго решение... Искрено периодов е хаотично (особено после 2г изолација од се живо ради короната), големиве страшно се разболуваат, а не малите Се што сме се штителе овие 2г штитејќи се од короната, сега ќе исполежиме. Минатата год не се сеќавам да беа болни многу, а оваа од Септември до сега 3 пати беа и двајцата катастрофа... малава почна да оди неделава во градинка, после 3 недели пауза, па само се радувам на секој нов ден дека не кива, не кашла, не тече нос...
ista situacija imam.Golemat 4 i poll godini. veke 3meseci sto odi vo gradinka 2pati samo se razbolle i toa pominaa mnogu lesno,amaaa pak sestrickite 13meseci se momentallno ii mnogu poveke se macat bidejki golemata ke se razboli a oni vednas po nea..Isto deneska gi nosev na pediatar po vtor pat nedelava i mi rece imaat bronhit, a golemata ozdrave so sprej od propolis i lloj od guska, ama oni sega posle allmacin koj ne pomogna ke pijat drug antibiotik.. Od gradinka ni nosi podarok virusi ama takvo e sega i vremeto,na drugarka moja pa i se razbolea isto decata a nieden ne odi vo gradinka/skolo. Jas ti kazuvam jas kako ke postapam,ke prodolzi mojata da odi uste ovoj mesec,pa posle neli imaat odmor,i ke vidam kako ke bidat malite ovoj mesec,ako pak tesko se razbollat golemata ke pauzira nekoj mesec.Ne deka koga ke pocne pak nema da se razbollat ama pak momentallno taka mislam.. Znam deka ne spodeliv nekoj extra sovet,ama sakav sano da spodelam deka vo ista situacija sum.. So lesno
Теди, нема како да го заштитиш малиот од вируси и бактерии. Ниту со разделување, ниту па да седи големата дома. Малата имаше 4.5 месеци кога направи опструкција. И тоа истовремено и вирус, и бактерија. Големата одеше во градинка и ѝ донесе. Тогаш всушност и двете беа со опструкција. Со малата не завршивме во Козле, само ради тоа што немаше место да нѐ примат. Како и да е, од сегашен аспект, мислам дека е подобро што сѐ си фаќаше и прележуваше од сестра ѝ, затоа што сега кога тргна во градинка, има сосема поинаку изграден имун систем, за разлика од оној на големата. Сепак секое искуство е различно и немам некој совет, освен да градите имунитет преку храна, па кога ќе потпорасне ако има потреба и некој имуностимулатор. Колку има сега малиот?
Не би знаела што да те советувам, кај мене големиот одеше во градинка кога малото беше бебе, му беше последна година таму, не направив прекин, намерно. Да бидам искрена, малото не се разболуваше во тој период, само растечен нос имаше неколку пати. Е кога почнав јас на работа, тогаш почнаа температури, настинки, посериозни разболувања кај бебето, ама и тоа пројде. Сега да имам бебе, децава не можам да ги чувам дома, во училиште мора да одат, така што јас би го пуштала големото во градинка, малото покрај него ќе ојача, полесно би требало да биде за него кога ќе дојде време за вклучување во колектив. Ама, после пандемијава, многу се ојачани и оние вообичаените вируси и бактерии, и возрасни и деца се болни, и тоа малку ми мати памет.
Фала ви. И јас не сакам да и прекинам одење... со летање оди. Сака, бара и убаво и е. Малото 7 месеци е. До сега добро проаѓаше, сега ме фаќа паника од враќање дома, а со тоа и враќање тука ми е пред очи. Не знам дали секое нејзино кивање ќе биде вака.