@Skyler @Tiny Love @doubleinfinity @MartinaMM штом е така ќе ја консултирам матичната. Искрено ние немаме некаков проблем со големиот, еднаш стрептококна ангина имаше само, до душа повеќе не оди отколку шо оди во градинка. Мене повеќе ми беше да го заштитам заради малото, ама штом е таква работата не си играм на своја рака. Фала ви.
Го запаметив муабетов и јас имав запамтено дека треба 2 мерици, така имав и запишано...го најдов сега упатството што доаѓа со прашокот па реков нека стои мислењево тука за други мамички што ќе се во дилема...за деца 2-3 години од малите теглички треба 2 мерици а од ако имате од големата тегличка 1 мерица...поглупаво упатство не сум видела во живот
Баш прееска го купив големото и разговараме со мм,сме прочитале различно дозирање. После уште еднаш го читав да се уверам. Препорачаната доза ја давате одеднаш или на два пати?
Јас кога го купив баш отворив упатство и сум запишала x2...кога ја читав дискусијава си велам сигурно е две пошто тоа се сеќавам дека прочитав...преска случајно го најдов и реков да прочитам уште еднаш и сфатив дека не сум дочитала, сум видела два пати ама не сум приметила дека пишувало тегличката од толку и толку два пати на ден, таа од толку и толку еднаш на ден иначе наеднаш давам
Упатството- Лепенка што оди со тегличката го имаш? На него пишуваше поинаку...деца 2-3 една мерна, а 4-7 две Ќе ви го сликам ако сакате после, дома ми е
Пулмологот наш во никој случај не ни го дава мал бил уште за овој лек. Така да јас во никој случај не би ги дала на своја рака, не е дефендил па на своја рака да се дава. Бебето ќе префаќа се од него а може и не ама тоа само со лесно да минува.
Не ок е ти верувам јас , но зошто би имало разлика во упатствата на македонски и на германски не ми е јасно...
Е зошто де..и зошто од малата тегличка би било различно дозирањето него од големата...преглупаво упатство
Затоа што мислам дека дозерката е помала во помалата тегличка. Јас и давам 1 дозерка од голема тегличка, водејќи се по македонското упатство
Е да, не помислив на тоа...и јас откако препрочитав сфатив дека од големата тегличка треба 1 мерица, претходно ич не се сеќавам како давав, сега прв пат давам после долго време
Здраво, дали некоја од вас давала на детето за имунитет мед со матичен млеч и полен и дали помогнало? Имате ли можеви нешто слично ма база на мед за имунитет пробано за малите? Фала
Davam med no Sega go pocnav ne znam Kako ke deluva, no Ovie apulite pogore gi falat, ke zemam sledno. Ili vo temata za vitamini vidi
Тоа горе што го спомнав, Џуниор протект е на база на прополис. Исто и чај од камилица со лимон и мед му давам, наутро и насабајле. Искрено јас не сум многу редовна во давањето на витамини, највеќе затоа што ми е мака да се борам секој ден со него. Додека ги давав редовно не се разболе, откако почнав да забушавам настина малку (растечено носе и кашлица само во сон).
Сега за сега добро се држи. Лани кога не давав повеќе се разболуваше и често беше на антибиотици. Пробував и разни витамини, али кај нас не покажаа многу ефект. Едно време и Ацерола џвакаше, исто доста му помогна за имунитет, али сеа не му давам зашто секако му давам лимон.
Жени јас не знам веќе што да правам. Детево повеќе од 2 ипол години ми оди во градинка, значи нон стоп е болен. Еве го утре трет месец почнува, он втор пат е настинат. Само Септември што одеше без прекин, пола Октомври дома со антибиотик, еве го сега пак се жали на грлото, носот му е полн секрет. Па не се нормални бе родителиве што праќаат во градинка болни деца. Значи живеам во мало место, сите што ни одат децава во градинка се знаеме, 20 деца се во групава, сите имаме некој дома кој да ни ги чува децата кога се болни. Многу се нервирам, на ум сум дома да седи цела есен и зима. Многу сум лута. Се откинавме од прскање од спрејот со диво оригано, сега 2 месеци пие и сируп за железото, во него има и други витамини, ама детево 4 пати годишно мене ми е на антибиотик. Давајте совет што да се прави, не е ни толку мал, 5 години ќе полни сега.
Mojot vo Eden mesec tri pati nastinuva Sega I antibiotik, so Ako pak go fati, a verojatno ke go fati I pak antibiotik. Dali ke se ojaca ili treba da prekinime bas sakam da cujam so decava so se razboluvaat cesto vgradinka, Dali gi nosat Dali praat prekini, Dali decava se iscepeni od nastinki temperaturi I virusi.
Ужасно ме нервираат такви родители Денеска кога го земав син ми од градинка, пред мене воспитувачката и кажа на една мајка дека е загрижена дека детето многу секрет има на гради дека се слуша кога дише и се закашлува. И госпожата вика ААА ПА ЗНАМ ТОЈ СИ ЈА ПРИМА ТЕРАПИЈАТА ама немам кој да ми го чува... ми се идеше да ја плеснам искрено.. греота за детето ми беше што така го пушта во градинка.
Јас до пролетва не работев и крај на Декември се разболи, Јануари, Февруари и Март беше дома. Во Април го пуштив, одма се разболи, Мај исто еве го сега пак. Значи точно 2 недели одеше, еве го пак е со температура. Летото Јуни, Јули, Авуст не одеше, си го чувавме дома, здрав, прав. И секое разболување ни е со антибиотици, одма му се фаќаат крајниците. Ама не е само моево дете. Во градинкава децава се нонстоп болни. Очигледно никој не врши дезинфекција. Се бунат родители, ама очигледно џабе. Да, баш за истиве зборам. Заради вакви моето дете е нонстоп болно. Може вистина има родители што нема кој да им чува деца, ама секој за 2/3 дена може да се снајде, дур да помине критичен период. Крај краева ќе си бараш работа во смени и ќе се договараш со маж. Неможе сите да работат прва смена и неможе сите да немаат кој да им чува деца. Значи јас сега треба да сум безобразна ко нив и да го пуштам детево во градинка, зошто не сакам свекрва ми да го чува 2 саати дур си дојде маж ми и да ги разболи сите други што не се. Многу сум лута. Премногу. Многу неодговорно и од страна на градинкава и од страна на родители.