Разболувања во градинка и превентива

Дискусија во 'Дете' започната од An4e24, 2 септември 2022.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.849
    Допаѓања:
    109.898
    Ок, ама ти збориш за кожни алергии, различно е. Не можеш да споредиш кожни алергии со респираторни. Исто и на анестезии. Муабетот до 3г е дека децата создаваат имунолошки систем и може да има промени, односно да не појави точен резултат. Ако дете од година дена појави алергија на кравјо и ти го чекаш до 3г да направиш испитувања, можеш да се сликаш со чекањето, отиде цело тенко црево у неповрат. Јас многу добро знам и за алергии и какви се постојат зошто од мака сум научила, на своја кожа, на кожа на син ми и на внука ми, сите сме со алергии изразени во фамилија, така да џабе ми објаснуваш. За респираторни и алергии кои резултираат со крварење од гастроинтестиналниот систем, касно е да се чека 3г. Да не ја шириме темата која е офтопик, си има теми за алергии.

На felisitas, cresa-jagoda, Fifi84 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    I moeto ima alergija na mleko i si cekav I fala bogu dosega ne sme imale nikakov problem so stomakot Iako e alergicno na mleko dr pedijatarot kaza samo da ne preteruvame so mlekoto mnogu I tolku

3. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.045
    Допаѓања:
    9.834
    Леле. Никако млеко да не даваш. Имам помал брат. И му кажаа дека е алергичен на јаткасти плодови, и дека не смее да јаде премногу од нив, но може малку. Абе едно кикирики зема падна во несвест имаше шок. Мораше на ургентно да му боцнат епипен во кукот. Ако е алергичено детето, никако млеко да не даваш.

На cresa-jagoda, Осе и Meckicja им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Пишуваш работи што може да резултира лошо по здравјето на некое дете.Нема такво нешто "алергично е ама давај малку".Иако нема ништо на видик телото се бори со алергијата.
    И без разлика дали е кожна или респираторна алергија,конзумирање на алергенот е опасно по живот.

На cresa-jagoda, KuklickaSk, nevermet18 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mojata kerka e alergicna I na orevi I na kikiriki I na kucinja I na macki I na tegavec ne davam samo nez dali smeam da davam lesnici I bademi nekoi vikaat ne nekoj da

На Chikuita и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Znam ama toa mi go kaza dr oti e minliva I mene me zacudi toa ama taka rece togas I znam oti se gadni alergiite I nepredvidlivi jas za prv pat pred 3.4 ned dobiv alergija od lepenkata na ranata sto mi ja stavija koga me operiraa prethodno znaci pominav 5 operacii na stomakot sega na 6 operacija dobiv alergija duri I ocudena bev koga mi go rece toa hirurgot

7. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.045
    Допаѓања:
    9.834
    Никако лешници и бадеми. И никакви други јатки. Алергијата не знаеш како ќе изреагира, секогаш е различно. Јас сум возрасна и јас сум алергична на јатки, последниот пат кога земав неколку завршив на ургентно. Никако јатки. И прашај го докторо за некое апче за алергија да имаш за секој случај.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Imam obavezno imam sirup ceterezin doma a na mene sega loratadin mi dadea piev tie denovi I uste ja imam alergijata oti pravat prevrski na ranata a drugi lepenki nemaat vo bolnicata

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    Обична лепенка ли е тоа? И каква реакција доби?
    Јас секогаш добивам црвенило и печење после земање крв

10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Обична лепенка што ја ставаат по операциите црвенило и чешање добив

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.045
    Допаѓања:
    9.834
    Алергиска реакција имаш? Може и да ти е егзема.

12. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    @Ano со оглед на тоа дека 1м. може да се користи виранто колку често може да се дава од него во тој месец? Мислам дека прочитав дека даваш по 2-3 дена, наместо 7. Така може почесто да се дава во тој месец? Секако доколку има симптом.

Молба до мајките да кажат кога виранто е на попуст.

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Да се случувало да давам 3-4 дена, па после десетина дена ако има пак сигнали, пак да дадам. Инаку дозата е толку, од едно сирупчр околу 10тина дена има да се дава.

На mal.ecka и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  14. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100
    Што може да се дава од препарати превентивно на дете од 1 год и 9 месеци,обично педијатерите велат над 2 години , дали некој дава нешто на оваа возраст и што ?

15. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    На 1 г и 6 м ни даде дефендил педиjатар за имунитет.

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Leucadia

Leucadia Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    520
    Малото одеше во градинка на 1 година (во приватна) постојано беше настинат, сите вируси ги помина и ние со него. Го отпишав, не се издржуваше постојано температура плачење. Од ко е дома се нема разболено. Сакам пак да го запишам дали пак ќе се разболува? Му давам дефендил

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.027
    Ќе се разболува, по мене такви паузи исто не чини да се прават. Имунтетот му спие, дома е изолиран од се и сешто. Нека не те чуди ако отиде 3 дена и се разболи.

На nevermet18, Frosty!, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    Ако има кој да го чува, не го праќај. Син ми одеше се на се 2 месеци, и прв пат во свои 2,5 години пиеше антибиотик. Од нос на уво премина бактеријата, хаос.
    Сега се мислев да го пратам да се дружи ама ке почека пролет. Знам дека ке почне да се разболува, една недела оди две дома. Дома сум јас, треба да се меша со деца ама не можам да го клукам со лекови.
    Имунитетот не спие. Се е склоп на околности, ама син ми во градинка фати бактерија. Точно е дека го чував долго, се меша со здрави деца, ама сега се меша на отворено и не настинал воопшто.
    Кога се меша со деца во градинка неизбежно е да фати вирус или бактерија. Вирус може и на друго место, ама бактерија не. Ги праќаат недолечени и после оф мори мајко температура качил.

19. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    три дена одиме на адаптација по пола саат и денес температура качи, значи од болести неможат да се адаптираат децава:/ еве и молерс давам и витамин ц и д и одма закачи ….

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    како и секоја мајка (да не речам ретко која не истерала) ќе истераш и ти.
    првиот ден пола саат- стомачен. наредно носење- мораксела. наредно носење ( се по пола саат ова)-стрептокока. наредно носење - рота и е. коли со лежење во болница . после фати салмонела НЕ ОД ГРАДИНКА и добивме забрана за градинка до 3 год јер мн осетлив на дигестивниот систем.
    од три год пак истото. бактерии настинки стомачни куп!
    траеше до 4 год.
    дефендил воопшто не помогна, пико не помогна, Бекутан не помогна. Едино нешто што даде малце резултат е ампули протект јуниор. Ама и тоа пак не значеше ништо, само почна повеќе да јаде и малце го ојача тоа.
    Толку.
    Ретко кој не го поминува ова патешествие за жал

На Coco31, Spidy, elimkd и 4 други им се допаѓа ова.