Јас сум задоволна од Бимунал таблети, а сега моментално со син ми пиеме алое со аронија од Натура и добро се покажа.
Znaci vo nego ima i vitamini i pogolemo kolicestvo na omega. Dobar e za razvoj na mozokot na deteto. Zatoa davam i pikovit i vitamin c Ako ti e samo za imunitet isto jas sum prepreprezadovolna od protek junior do 5 god se dava pola sisence a nad 5 edno celo. Vo pakuvane ima 20 sishenca. Ama e mnogu dobro gi ima site potrrbni vitamini i golemo kolicestvo maticna mlec. Jas kako go davav decava ic ne mi se razboluvaa. Od se drugo imunoglukanite biminal, kinderimuno.... ne sum zadovolna ic
Прашоци или капсули? Мислам дека ни се тука некаде децата. Јас планирам прашоци ама знаејќи дека некои аптеки и тука носат од надвор лекови па пишав.
Како превенирате воспаленија на уши од бактерии и вируси собрани од градинка? Искуство? Секоја и најмала настинка на крај завршува со воспаление на уше. Ми се плаче веќе, а богами и дете се утепува од плачење од болки во уво.
Носот треба да биде што е можно попрооден. Често болката во увото е ради притисокот од носот. Мојот како мал многу имаше мака од тоа. Испадна дека има големи крајници и тенки ушни канали. Секое разболување на уво удираше (до состојба еднаш да престане и да слуша). И сега сеуште знае да се пожали на болка во уво при секоја настинка (скоро 9 има), ама му поминува брзо. За превенција прскав Диво оригано секој ден во зима барем пред спиење и прополис во грло. Ако почне поинтензивно да се мрсулави инхалација со Синомарин ни беше спас (ова покасно го сфатив и се мачевме дур не го сфатив). Не знам зошто ама инхалацијата му делува подобро од капки/спрејови во нос и уста. Може бидејќи ја вдишува па повеќе може да продре. Сега веќе е поголем па и топли инхалации правиме кои повеќе помагаат. Кога беше помал исклучиво ладни ннхалации (со инхалаторот на струја). Исто така има спрејови за уво на база на маслиново масло кои ги прскаме од време на време во есен/зима и обавезно ако е настинат (во моментов имам Otto Olive Oil спреј). Овие ми ги препорача ОРЛ лекар. Го подмачкуваат увото и помагаат да истекуваат насобрани работи (церумен, вода и слично).
Перам нос со лаважа, со специјален раствор за лаважа, пак не се пере целосно. Прскам солен раствор бар 2 пати на ден, и само сирото дува кога има многу секрет. Мислам дека месецов не е ни опоравен. А групата му е преполна, постојано има по 20+ деца и на зимање ги гледам пола и поише се со мрсули до под. Избришала негователка, дур го предаде, дур го облечат пак течат.
Синомарин е појак од обичен солен раствор, Диво оригано е исто хипертоничен раствор и плус самото оригано има антимикробно дејство. Обичен физиолошки раствор е гола вода искрено (само испира не дезинфицира). Јас прво прскам обичен физиолошки па дува нос (порано влечевме со пумпица) па на чист нос прскам Синомарин или Диво оригано. Тоа лаважата исто може да не помага многу. Цел живот сум паталец под синуси и купив и такво за лаважа и ако е затнат носот џабе е. Не помага да се намали отокот на слузокожата и пак по 2/3 минути сум затната јас, не па дете. За градинките знам сите се такви. И има родители и со бактерии и температура што пуштаат деца. Имавме таква во група. Прскаше Оперил во нос на детето и му ставаше чепче да издржи детето барем до 12 па после да и се јават да го земе.