До 3 и пол год и мојата многу често знаеше да ја боли уво, имала немала секрет во нос, одеднаш значи ни нос да тече ни да кашла, ништо, така играјќи си знаеше да списка и да вика ме боли увотоооо, во сон исто така се десило 2-3 пати да рече ме боли увото, температура ми имаше еднаш само качено исто со болка во увото и орл ми кажа до 3 год тесни ушни канали имаат и затоа многумина патат од отити и инфекции во уши. Како расте така ќе се намали или ќе исчезнат целосно воспаленија на уши. И навистина така испадна кај нас, еве година и нешто се нема никако пожалено на болки во уши, 4 и пол години е сега.
Како дете имав и јас доста мака со ушите, кога ќе станев навечер со болка мајка ми ми топлеше пешкир со пегла и легнував на него за да ми го топли увото. Пред некоја вечер исто ме заклука, стоплив пешкир и заспав на него, нареден ден немав мака. Од топлината се шири евстахиевата туба и ако има восок што ја блокира се топи и може да истече. Доста од воспаленијата на уши се токму од тоа.
Ќерка ми 2 пати и има пукнато тапанче и тие 2 пати ја штедев со вадење мрсули со Ноското за на правосмукалка, ја терав да дува, демек да не е толку често со носко. Откако вадам само со него и се нема пак случено. Вади мрсулите убаво и ќе превенираш.
Kaj ќе натераш бебе од годинаипол да легне на топло, шанса нема. Ко што е од топло изваден од памет цело време вика џиш џиш, нема шанси. И јас се лечам така и големиот му ставам ама на малово потешко.
Ако прашуваш за Otto Olive Oil неколку пати имам купено од тука од маалска аптека, а последниот пат од Копаоник зашто таму почна да го подболува уво. Е сега уште имам од последното и не сум проверила дали го има или не кај нас. Ама еве еден линк кај што вика дека го има OTO OLIVE OIL спреј за уво, 30ml | 24 Часа Аптека (24apteka.mk).
Пробај стави го пешкирот на твоето рамо, крени го во раце и нека ти легне на рамото, па во исто време и ќе се гушкате малку. Може и ако му објасниш зошто е пешкирот ќе сфати, веќе разбираат се'. Мислам дека ќе најдеш начин
Јас вакво слично купувам, не е спреј, капки се, на Ото Сан фирмата, има и онакви фишеци за чистење уши, презадоволни сме.