Разболувања во градинка и превентива

Discussion in 'Дете' started by An4e24, Sep 2, 2022.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Не давајте дефендил ради реда. На деца со сериозно нарушен имумитет се даваат имуносимулатори а многу малку деца се такви.

2. eli25

eli25 Форумски идол

Јас давам така. Не давам по 7 дена. Го користам по два пати, иако пишува месец матичната ми рече дека штом стои во фриж може да дадам пак. Истото ми го кажа и за сирупите за кашлица

nevermet18 and Kolache na mama like this.
  3. forumce

forumce Форумски идол

А давате нешто на природна база за имунитетот кога ќе залади? Што најдобро ви се покажало?

4. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Kako jas da sum gi napisala niz istoto pominavme samo sto redovno bevme na detsko,so bronhopevmonija 3 nedeli.napravivte li alergo testovi,dali ve ispratija vo kozle? Jas cekajki termin ja odnesov kaj Iskra vo remedika,alergotestbovite bea strashni da ja cuvam vo stakleno zvono,no mi rece na gradinka da si ode da ja mesam so deca,ne stavi na pumpica 3 meseci,plus proverivme i krajnici site 3 ni se za vadenje.kje odime na kontrola na krajot na mesecot da vidimi do kaj sme

5. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Мамички што да давам на дете од 15 месеци што оди во градинка, за превентива од вируси? До сега не сум давала ништо освен виранто кога била настината. Ми ги спомнаа бимунал и дефендил. :?:

Iva Mitrevski likes this.
  6. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Jas go nabaviv ke pocnam da davam poso isto site virusi gi zakaci, ova e vo apteka higija @kostovaivana

Attached Files:

mal.ecka likes this.
  7. Monche24

Monche24 Истакнат член

И моето синче, втора недела му е во градинка, последниве 3 дена скоро до крај седеше и вчера качи температура со нос течење, очи црвени, матичната вели грлото малку му е црвено, испитавме крвна слика, вели во ред е. Ја прашувам кога да го пуштам во градинка ми вели штом му се симне температурата, можеш. Како да го пуштам целиот растечен. Два пати прележавме ковид ваков омалаксан го немам видено. Ако вака биде цело време, кој ќе ни дава боледување секоја втора недела...

8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

https://www.naturesaid.co.uk/vegan-c16/mini-drops-immune-plus-p17

kostovaivana likes this.
  9. Tea SK

Tea SK Популарен член

10. derjus

derjus Истакнат член

исто и моиве 3 дена беа средата големиот температура качи и носот , и малиот исто темперстура и нос :/

11. Lizi

Lizi Популарен член

И јас да се приклучам на маките, со син ми (14 + месеци) како почна во градинка, хаос е благ збор..

Од 14 јули само ги менуваше вирусите/бактериите константо, останавме дома, се опорави он, фати ќерка ми, пневмонија разви, веќе месец дена сум дома со децата (боледувања) и многу ми е страв како ќе ги пуштам допрва во градинка.

Ќерка (4.5 години) пиеше панцеф 10 дена, заврши веќе една недела со терапијата но уште кашла, не знам веќе што да превземам.

Да не знаете да ми кажете Мирка Шалиќ ако немаш термин дали прифаќа пациенти (приватен преглед) како иде процес некоја да ми даде инфо?

На син ми давам дефендил (по препорака од матична), не знам дали има ефект, не е тргнат во градинка уште.. истотака пробиотик и д3 со омега.

На ќерка ми давам протект јуниор ампули, пробиотик и д3. Таа поретко се разболува и обично пократко трае, освен овој пат..

Малку каша попара постов, исто како моите мисли... :drunk:

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Прошла недела дома беше на антибиотик 7 дена. Јас не знам кај ќе ни е крајов зимово :?:

13. Pacient srna

Nos cesma e stalno ili podzatnato...moevo sega 2 nedeli max e ok poslw pocinja nos podkasluvanje ama odi.

Tea SK likes this.
  14. Life 018

Life 018 Активен член

Kolku vreme moze da se koristi viranto ako stoi vo frizider? Bidejki na pakuvanjeto pisuva da se koristi 1 mesec i jas posle mesec dena sekogaz go frlam, a vo frizider stoi. Da znam za drug pak bidejki ne e bas eftin za tolku kratko da go koristam :|

15. eli25

eli25 Форумски идол

Ми стоеше последниот малку помалку од 2 месеца
    И јас го фрлав , матичната ми рече штом е во фриз. може месеци. Ама сепак ми е шубе и мене

Life 018 likes this.
  16. *katja*

*katja* Истакнат член

Само јас ли мислам дека освен д3 за мали деца, на дете не се дава ништо ако нема потреба т.е. ради превентива?

Сметам дека стекнувањето имунитет со 'помошни средства' може само да се пролонгира, ако не и спречи. Па не е ни чудо што толку децата се разболуваат. Да не правиме муабет дека сите тие 'помагала' се добра реклама и одлична заработка за фар. индустрија, а и за лекарите ако имаат договорено процент.

Без навреда, само си кажав мислење.

Mantisa, elenaklasik, dunika and 15 others like this.
  17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Нема навреда, ова е совет!

Дури и имунолози стојат на тој став, освен Д3 и витамин Ц, друго не ни треба. Евентуално мед, маџун, здрава исхрана и чист воздух.
    Ваков совет добивме ние кога ќерка ми беше повеќе болна.

Ама, кога дете се пречесто разболува родителите бараат решение во имуностимулатори и во очај би ги пробале сите.

Иако често во разговор знам да прашам за ,,добар " сируп или таблета за имунитет, сепак засега не давам ништо.
    Д3, домашен маџун, секојдневно салати ( воглавном здрава исхрана ) , сокот од цвекло,лимон, мед, морков на кој ми вика бљак и у смути и го прикривам... на тоа сме засега!

dunika, mal.ecka, hotsauce and 3 others like this.
  18. Pacient srna

Mislam deka ne treba da se preteruva ama mala poddrska ne e na odmet. Mojot pedijTar na primer ne preporacuva nisto osven vit c i zink so toa sto smeta deka zinkot e klucen. I samo toa davam i super terame. Kako se vrativme od odmor vo avgust na pocetokot cel mesec nema prekin a 16mes e

eta, mommy's love, Tea SK and 2 others like this.
  19. Leucadia

Leucadia Истакнат член

Зошто сите педијатри го препорачуваат виранто зар нема друго ем голема количина е, ем ич не го сака, му се гади

20. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

ајде и јас да се умешам, ќерка ми направи во меѓувреме 9 месеци, почна пред две недели во градинка на неполни 9, до сега ниту имала некогаш мрсули, ниту тем, ниту била болна, цело време е социјализирана со луѓе, мешана со други деца, дома во овие месеци се испофативме од ковид до гнојни ангини, не сме се изолирале, само што тргна три дена почна носот ко чешма прво да и тече, сега ми поткашлува мн лошо, ја однесов на педијатар ми рече ништо не и е, вадете мрсули, ставајте капки, тем не качува, ја носам цело време во градинка и од таму не ми кажале ништо, вака се понаша најнормално, ама ме загрижува ова со кашлањево и со носов, вие поискусни мајки со градинкиве вака ќе биде?? гледам дека кое како го вадат сите им тече носот :?:

Осе and sani99 like this.