Форумџика на годината

Разлики помеѓу исламот и христијанството

Дискусија во 'Религија' започната од RainBow, 26 февруари 2010.

1. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Ислам vs Христијанство

Ke завршам таму кај што ВЕРУВАМ дека ке завршам... Не се секирај за мене. ;)

Има место и за нас :)

2. BlackCat

BlackCat Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    202
    Ислам vs Христијанство

Па мислам дека збориме од религиозна гледна точка, така да не ти држи ова...и немој да мислиш дека сакам да се карам со тебе или да те терам да веруваш, само кажувам :)

3. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Ислам vs Христијанство

Вака, ја би овде на кратко да ти објаснам за една теорија. Мојата нема да ти ја кажам која е , ниту пак местото каде Ја би завршила. А да, и патем НЕ сум Атеист. ;)

Една од теорииве, по смртта, душата и духот се одделуваат од физичкото тело. Душата е таа која се дели на два дела по секој процес на смртта и останува таму од кај што е дојдена. Со самото одделување на душа, таа се сместува во нечие тело , и така на тој начн продолжува да живее ... И така се до крај.

Најгрубо објаснето ти е ова . Така да , не се само теорииве дека постои само РАј и Пекол и толку ! да се разбереме 8)

4. BlackCat

BlackCat Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    202
    Ислам vs Христијанство

Ахх па добро не ми рекна на реинкарнација затоа што темава е за ислам и христијанство и како што знам нема во нив реинкарнација, но добро тогаш.

5. Jessie-J

Jessie-J Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    61
    Ислам vs Христијанство

Христијанство :)

6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Ислам vs Христијанство

секако дека постои господ..само сто верата го нарекува со име алах а другата вера исус...сепак тоа е господ!...

7. BlackCat

BlackCat Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    202
    Ислам vs Христијанство

Извини ама во христијанството господ не е Исус, туку Исус е синот на Бог....Многу е погрешно да мислиш дека Исус го сметаме за Бог

На biggirlsdontcry му/ѝ се допаѓа ова.
  8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Ислам vs Христијанство

ахам..само сакав да казам дека како и да е еден е господ..

9. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Ислам vs Христијанство

не господ е еден за сите како и да го нарецес. Aллах и или Gоспод. а исус сигурно не е бог, засто тој е пратен од бога како посланик, ние така веруваме,а сега вие верувате дека еднас е син бозји а сега викас господ, не ми е јасно?? и ние веруваме во исус, и за неговото цудо како е роден, и тоа писува кај нас во куранот. али ние го сакаме и го постуваме како и секој дојден посланик,

10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.214
    Допаѓања:
    4.253
    Ислам vs Христијанство

Во христијанството има реинкарнација но за разлика од хиндуизмот и будизмот во христијанството нема деградација на душите во други форми (во животни, растенија) ниту нивно растопување во етерот(ништавило-нирвана; безличниот браман и тн.) и можноста за реинкарнирање нема да трае вечно. Реинкарнацијата ја нема во католицизмот, православието и кај протестантите. Првите христијани меѓутоа знаеле за можноста човечката душа повторно да се врати во човечко тело. Тоа го знаел и Ориген, подоцна Богомилите, денес пак во духовното знаење кое стигнува преку Христовите објави низ божјата пророчица на денешницата повторно се разоткрива знаењето за повторното раѓање во уште подлабоки детали и космички меѓузависности.

Во исламот исто така постоеле некои школи кои во некоја форма зборувале за реинкарнацијата
    (на пример Друзите или кај Рашид Ал-Дин Синан).

11. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Ислам vs Христијанство

A добро ондак ДејЛајт, ако и кај Христијанството има реинкарнација, што станува со теоријата за Пекол и Рај ?

12. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Ислам vs Христијанство

Ти ако веруваш во нешто, не е зор сите да веруваат во тоа. Ако е за наоѓање на влакно во јајце, зборовите се интересна работа, малку да си поиграш со нив, секоја книга (еве во случајов света) може да стане погрешна и неточна. И мене многу работи не ми се јасни во врска со исламот, т.е. објаснети ми се ама мојата логика не може да ги прифати како такви па не се трескам од земја и не проповедам овде, не викам никого неверник и сите подеднакво ги почитувам како овде така и во реалниот свет.

Јас верувам во ова, друг во што сака нека верува.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.214
    Допаѓања:
    4.253
    Ислам vs Христијанство

Успешно отпаѓа :) Имено кога била отфрлена реинкарнацијата на еден од вселенските собири од страна на црквата, празнината која настанала била пополнета со учењето за вечното проклетство. Тнр. „пекол„ не е некое конкретно место туку е само привремена состојба на душата која на своето душевно тело го чувствува она што на другите им го предизвикала додека таа за стореното не се покае, не замоли за прошка, прости и го поправи стореното онолку (до)колку што е тоа сеуште можно.

Еден ден сите души ќе се вратат во Небесното царство бидејќи тоа е вистинската татковина на сите битија.

14. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Ислам vs Христијанство

Значи сега столбовите на учењата во религијата се самите договори ??

Значи сеа ке се собереме ние главните и ке се договориме дека ова вака и вака нема да биде туку така и така ??

Шо правиме тука ?

15. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.214
    Допаѓања:
    4.253
    Ислам vs Христијанство

Тнр. „главни„ односно свештеничката „елита„ секогаш договарала и наговарала за да манипулира со народите на Земјата. Затоа треба да се прави разлика помеѓу учењето на теолозите-свештенството и изворната порака која Бог им ја испраќал на луѓето преку своите пророци. Пророците секогаш биле напаѓани од свештенството(Исус беше осуден на смрт токму од свештенството и тогашните теолози тнр. писмопознавачи) затоа што тие за разлика од нив ја пренесувале живата Божја реч а не толкувања и договарања на Речта.

16. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Ислам vs Христијанство

А како еве у денешно време да се препознаат вистинските пророци ?? Кога безброј ги има на планетава што заради корист некоја, што заради тоа шо е фанатик у Религија, што заради некои посебни моќи се појавуваат еден куп пророци ??

Шо правиме со истите ?? Можда меѓу тие некои е оној Вистинскиот а ? Како би го препознале ??

И како би знаеле дека, баш тој некој што проповеда нешто не е тек онака за перење мозок ? м? Ко што прават свештениците реално зборено.

17. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.214
    Допаѓања:
    4.253
    Ислам vs Христијанство

Јас верувам дека и во денешно време меѓу нас живее жив Божји пророк (види потпис) поточно пророчица. Но ајде да се префрлиме во друга тема или л.п. бидејќи веќе излеговме од рамките на насловот.

18. workaholic91

workaholic91 Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Ислам vs Христијанство

Значи во мојата фамилија би рекла дека сме традиционално православни христијани. Одсекогаш сум одела во црква иако во последниве 3 години не толку често бидејќи не сум дома. Но, сепак сметам дека се додека не ја проучам библијата со сите свои недостатоци и позитивни аспекти, се лишувам себеси од знаење кое можеби ке ми направи потешко или полесно да верувам независно од како ме растеле дома. Така да, тоа што не знам доволно за религијата и не само за христијанството, туку и за исламот, будизмот и сите други религии го разбирам како моја мана. Како и да е, ова ми е една цел и се надевам дека ќе можам да земам часови по оваа проблематика за да знам навистина што велам кога кажувам дека сум христијанин.
    Нормално, постои разлика помеѓу вера и религија, а религијата е создадена и интерпретирана од луѓе и затоа сите тие правила или не знам што не треба да ги земаме здраво за готово. За се сметам дека треба критички да размислиме, наместо буквално да сваќаме и интерпретираме делови од светите книги.

Исто така, иако сум во средина со луѓе од сите различни вероисповести, христијани, муслимани, будисти исто и атеисти и агностици, нормално тоа е само еден дел од идентитетот на луѓето и треба активно да учиме да се почитуваме, сакаме и цениме еден со друг без разлика на верувањата.

19. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    10.904
    Ислам vs Христијанство

Јас сум парвославна христијанка,си ја почитувам мојата вера и ја сакам.Но исто така имам почитување и за сите други вери.Мене тоа не ми смета во никој случај.Имам многу другарки од муслиманска религија и никогаш не сме правеле поделби или разлики во однос на нашите религии или верувања.Јас им ги честитам нивните празници и секогаш одам на гости кога е Бајрам,и обратно тие секогаш ми ги честитаат нашите празници и доаѓаат на гости за Велигден.

20. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    315
    Ислам vs Христијанство

Mи се допага што ти одиш кај нив за празик и што тие доагаат кај тебе на гости за велигнед и се согласувам дека не треба да се прави поделба во однос на религите.