Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разлики помеѓу исламот и христијанството

Дискусија во 'Религија' започната од RainBow, 26 февруари 2010.

1. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Ислам vs Христијанство

A добро, у Ислам постоја Ангели, демони ?? Како и светци ?

2. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.214
    Допаѓања:
    4.253
    Ислам vs Христијанство

Според верувањето на муслиманите, Куранот го објавил ангелот Гаврил, односно на арапски мелекот Џебраил (ангелите ги викаат мелеци), за сатаната арапскиот термин е шејтан, но велат дека постојат и разни натприродни битија тнр. џини. А светци дословно како во католицизмот или православието нема, но постојат честити божји пророци(=пејгамбери, на арапски јазик) на кои пред името им се става зборот хадрат односно хазрети. На пр. хазрети Иса пејгамбер а.с. е за Исус, хазрети Ибрахим а.с. за Авраам и тн.

На luvena му/ѝ се допаѓа ова.
  3. dinodino

dinodino Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Ислам vs Христијанство

Има доста муслимани што не се придржуваат кон својата вера, тоа е точно.
    За да човек биде муслиман, треба 5 пати на ден да се поклонува...да верува во тоа што го пишува во куранот.
    Ако не ги поседува овие особини,тој само мисли дека е муслиман, а не е...

4. Dvolicen

Dvolicen Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2012
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    3.485
    Ислам vs Христијанство

Никако не ми е јасно зошто кај муслиманските машки деца мора да се прави сунет ,од каде доаѓа тој збор дали има некое значење ...?

5. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Ислам vs Христијанство

не сме се разбрале али секој има право да верува во својата вера и во се што имаа во неја :)

6. AnGel.fire

AnGel.fire Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    222
    Ислам vs Христијанство

Па чим викаш дека не е, значи повекето муслимани во денешно време не се..
    а оние дечиштана па, па тоа се збрлавено бе.. они муслимани вака така а да ги прашаш не знаат ни што треба да прават за да бидат муслимани. Не викам дека и од христијаниве нема такви.. Такво време дошло, тоа е.
    И неможе да се каже која вера е поисправна и поточна затоа што ако почнеме да се расправаме нормално дека секој ке си ја брани својата. И фала богу секој си верува во својата вера и никогаш нема да каже -да твојата е подобра, зашто и јас не сум тоа бла бла.. |(

7. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Ислам vs Христијанство

Вера има само Една а рлигии многу!!!

8. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Ислам vs Христијанство

За потеклото на зборот не знам.
    А за тоа зошто се прави сунет ... по некоја логика размислувам вака - муслиманите живееле во топлите области, па веројатно од практични и хигиенски причини го правеле тоа. Денес го прават затоа што преминал тој обред во обичај.

Исто размислувам и за јадењето свинско месо. Не јадат затоа што нивните древни предци живеејќи на температури над 40, го одбегнувале, како тешко јадење.

Колку има вистина во ова, не знам :)

9. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Ислам vs Христијанство

И на христијаните не им е јасен моментот на пречек од 72 девици во рајот на вашите верници, скршената па залепена месечина, па ,,фактот научен,, за блискоста на ѕвездите итн. итн.

Муабетот ми е ако се обидуваш да ги рационализираш приказните од светите книги, на сите над 5.000 светски религии или да ги подложиш на наука за верификација, настанува дебакл. Затоа, секој нека си се држи до својата слепа вера, тоа ви е најпаметно ;) ...

10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.214
    Допаѓања:
    4.253
    Ислам vs Христијанство

Првобитно тоа се правело од хигиенски причини бидејќи во тоа време условите за одржување хигиена, генерално земено, биле далеку помали. Но тоа преминало во обичај со тек на време. Инаку, не само муслиманите туку и евреите практикуваат обрежување на машките деца. Исус бил исто така обрежан. Но тоа се човечки правила кои произлгегле од некои некогашните услови на живеење кои денес се битно променети и подобрени, а не некаква Божја наредба, иако тоа му било „ставено во уста„ во времето на старозаветните свештеници. Кај Бога нема пролевање на крв ниту има потреба од надворешни обележја за искрените посветеници кои го одат патот кон Бога.

11. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Ислам vs Христијанство

Ни едно ни друго. Повеќе сум за животни филозофии отколку ова што денес го претставуваат овие религии и како се интерпретираат од верниците. Имам чувство дека парите и моќта ја диктираат религијата или пак ја користат во свои цели.

12. smiley22

smiley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    350
    Ислам vs Христијанство

Христијанството од прицина што ја сум христијанка и за исламот ништо незнам.Не дека го мразам (ни малку :) ),ама не ме ни интересира,против исламот немам,ке немам и несакам да имам ништо против! :)

13. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Ислам vs Христијанство

верата со пари не се купува, или продава. ти слуцајно да не си ја купи твојата вера со мок и пари сто имас такво цувство??

14. Xasan

Xasan Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Ислам vs Христијанство

Еден е Господ кој што ние луѓето му ставаме разни имиња, муслиманите Алах, а христијаните Бог.Еден е Господ, кој сите луѓе веруваат во него.Нема врска дали си христијанин или муслиман.

На ane.bella и tessie им се допаѓа ова.
  15. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Ислам vs Христијанство

Многу ми се допаѓа традијата на муслиманите кога на некој голем празник тие даруваат на сиромашните. Тоа е многу хумано и многу ми се допаѓа таквиот гест. Ние тоа во нашата религија го немаме, напротив за некој поголем празник мора да се потрошиме повеќе. Не сум многу верски настроена, не сакам одење во црка и такви работи, ама на таквата традиција на муслиманите стварно се восхитувам, зошто на таков голем ден и сиромашните треба да почуствуваат трошка надеж, помош и љубов :)

На CoCoGiiiRL, Rose96 и Unfaithful18 им се допаѓа ова.
  16. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    100.519
    Ислам vs Христијанство

Точно е ова .Никаде во Библијата не пишува како и колку треба да трошиме.Луѓето сами си носат правила,од пуста алчност.Само да се јаде ,повеќе од потребното,да се носи во црква и на гробишта (зборувам за парастаси и сите верски празници и задушници).На последниов празник бев во црква и да ви кажам ми се смачи од жеништата.Јас осетив срам од нивната безобразност.Да се туркаат за света вода,да се тепаат да земат од колачите на кумот,да седат со саати во трпезата дури не се прејадат.Да не спомнувам колку се трошат пари кога ќе умре човек,ручковци по кафани како да е славење некое.Е тогаш ми се смачува од тие обичаи но не и од религијата. :!: Кај муслиманите сето тоа поминува многу поскромно тоа ми се допаѓа.Постои и кај нас правило дека треба да се помага на сиромашните и болните ама никој тоа не го практикува.Значи изборот е во тебе,во него,во нас.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Ислам vs Христијанство

овој месец рамазан сто ние го постиме, ние јадеме заедно со сиромасните лугје, имаме организација. плакаме по 300 денари еден руцек и тие пари одат кај сиромасните муслимани. или купуваме јаденје све сто треба и знаеме во која кука да однесеме,само сто ние не се показуваме кој сме, пример ке цукнеме на врата и ке ги оставиме работите на врата, ке излезе некој и ке си ги земе. после тоа од кога ке испостиме на крајот на рамазанот даваме фитра. фитра знаци цел рамазан сто си јадел ке го платис на крајот втор ден од бајрам. давас зекат, 2.5% од златото сто се цува дома секоја година се плака зекат., зекат знаци се мери златото и друго богаство сто имас и се определува колкава колицина на злато имас и тие пари ги носис на сиромасните. и целиор рамазан сто си јадел на крај плакас, ако си јадел цел рамазан месо, 200 денари се плака од цовек колку цленови се дома толку пари се собираат и се даваат на сиромасите. ама ние даваме повеке. пример двајца 50 евра ке ги дадеме на сиромасните. ама има и принцип на кој сиромасен смеес да му дадес. треба да е муслиман сто не пије алкохол никогас сто не пуси цигари, засто во исламот цигарите алкохолот коцката се забранети. и да е сиромасен и ги конзумира овие работи, куранот ни забранил на вакви луге да помагаме. засто ? пример ја сум пусац а немам леб да јадам знаци за цигари мозам да се снајдам а за леб не. знаци се дава на тој сто сварно нема сто пости сто кланја. сто не пије сто не пуси и така натака. еве несто на кратко околу рамазанот.

18. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    Ислам vs Христијанство

Hristijanskata religija uci cel zivot da davame na siromasite i da pomagame na nemoknite ne samo za praznici no ete retko koj toa go primenuva.a i nemora nekade da procitate ili da slusnite deka treba da davate za da pocnite da go pravite toa ednostavno lugje sme i treba da si pomagame.

[mod-kirilica:3mpit640][/mod-kirilica:3mpit640]

19. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Ислам vs Христијанство

види вака треба секој да си помага мегу себе. не е битно дали муслиман ке помогне на христијанин. или христијанин на муслиман, сепак сите сме еднакви пред господ. и треба во тески моменти да бидеме едни со други да си помагаме во тие моменти. јас имам другарки и фамилија имам сто ми се христијани па не ги делам со останатите муслимани помагам и на тие и на овие колку мозам колку ми е цергата толку ке се испрузам, не мозам да знам дека некој гладува, а јас дома јадам, сон не ме фака. кога на нив им е убаво и мене ми е убаво. мразам луге националисти и определени само на една вера да се помага тоа не е верник.

На simpaticnaa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. simpaticnaa

simpaticnaa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    686
    Ислам vs Христијанство

Vistina e toa 1000% se slozuvam so tebe.....inace Muslimanka sum i gi pocituvam site pravila