Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разлики помеѓу исламот и христијанството

Дискусија во 'Религија' започната од RainBow, 26 февруари 2010.

1. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    јас знам дека дека мухамед рекол дека не треба да се јаде едедн дел од свињата затоа што не бил чист (или слично не се сеќавам точно) но не прецизирал точно кој дел. за да не излезе дека не ги почитуваат зборовите на мухамед и незнаејќи кој дел не се јаде муслиманите решаваат дека целата свиња е забранета за јадење. ова ми го кажа една пријателка од мароко-муслиманка. незнам дали е легенда или го пишува во куранот.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Natasha2012

Natasha2012 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    416
    Целосно се согласувам со оваа што е напишано.
    Јас сакам да и објаснам на овој начин за тоа како е можно Исус да е Божји син. Не се мисли на тоа дека Бог сега е имал секс со Марија и така Исус зачнал. Во Библијата( Светото Писмо ) убаво си пишува.
    Мат. 1:18. А рагањето на Исуса Христа стана вака, Кога неговата мајка Марија беше свршена за Јосиф, пред да се состанат( да имаат секс) се најде забременета од Светиот Дух.( оваа го пишува и во Куранот) таму всушност се вели дека зачнала од Духот.
    Куранот има многу записи од Библијата, и тоа е поради тоа што Мухамед уствари се дружел со Христијани но дојдело до некое недоразбирање па им станал непријател. И во КЛуранот исто така се вика, оние кои што незнаат за верата да ги прашат лугето од Книгата ( Светото Писмо, Библијата) и да им се објасни работата околу Бог. На едно место вика дека треба да се советуваат сите со Христијанските верници( верниците од Книгата) а после на друго место вика дека секој кој неверува во исламот треба да се убие. ( џихат) значи контрадикторен.
    Ако се чита Библијата ке се виде дека Христијанството не е традиција, религија, туку е секојдневен живот со Бог. Има многу вреднодти,и мудрости, Чиста света книга е, исполнета е со многу простување, љубов, Љуби го својот Бог со целото твој ум, срце и душа и љуби го твојот непријател како самиот себе. оваа го нема во Муслиманството, во Куранот се вели , око за око заб за заб, а Исус вели ако те удре некој по образот, заврти му го и другиот. Така да простувањето е силна страна во Христијанството, или да кажам на оние коишто вистински го следат Бог и ја читат Библијата.
    Инаку не сакам да навредам никого, но ги изложувам некои факти и вистини кои што се разлика помегу Муслиманството и Христијанството.

3. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.207
    Се согласувам со коментарот на Natasha2012, само би посочил на две мали корекции кои муслиманите би ги забележиле:

1. Во Куранот не пишува дека Марија зачнала од Светиот Дух, туку едноставно Алах преку мелекот Џибрил (ангелот Габриел) и рекол на Марија „биди“ и Тој (Иса/Исус) биднал. (Сура Ен-Ниса 171, Куранот)

2. Исто така за муслиманите е навредливо нивната вера да се нарекува „муслиманство“. Тие ја нарекуваат својата вера „Ислам“. Ова за нив е важно бидејќи тие веруваат дека Алах во Куранот така им ја нарекол нивната вера. Вака гласи тој ајет: “Денес ви ја надополнив верата ваша и го исполнив благодатот Мој кон вас, и задоволен сум Исламот да ви биде вера..” (Сура Ал-Maидa 3, Куранот)

4. EMA2

EMA2 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2013
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    33
    Жал ми е што некој може да напише вакво нешто,значи имате такви мислења за Муслиманите што сте очајни. Таков апсурд неможеш да измислиш а камоли да прашаш :tmi: Јас имам слушнато дека кај Хрстијаните на свадба првин спие кумот со невестата па младоженецотаама никогаш не би прашала некој бидејќи сум свесна дека не е вистина. А ова е врв, што ги имам слушнато,пазете што слушате и уште помалку што кажувате срамота е

На sweet-star, Emotional123, Hipica и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Arianna

Arianna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    145
    [СДК] Сакам да кажам...

Јас сакам да Прашам...! :) Не знаев каде па се решив тука. Ако знае некоја девојка муслиманка би ја замолила да ми објасни што им е адетот темена? Благодарам :)

6. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    јас би им препорачала на сите да ја изгледат емисијава, ќе ги видите разликите и ќе научите многу нови работи што сигурно не сте ги знаеле.

http://www.youtube.com/watch?v=yeR_fU1acjM

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    тоа е бакнување рака на постатите луге-почитување.
    порано се правело многу повеке и почесто...а сега младите девојки или младите невести го прават на денот на свадбата темена за постарите како почит спрема нив :)

На Arianna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. milica78

milica78 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    ВЕ замолувам за нештооо....Дали ке ми кажете нешто повеќе за светите книги а посебно за Инџилот?

9. minne92

minne92 Активен член

Се зачлени на:
    17 август 2013
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    8
    Инџил во превод е всушност Библијата, што те интересира поточно за тоа?

10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.207
    Не. Според Исламот, Инџилот претставува објавата што му била дадена на Иса (Исус). Муслиманите веруваат дека Исус ја напишал оваа објава во книгата кои тие ја нарекуваат „Инџил“, а дека овие добро познатите и историски потврдените евангелија по Матеј, Марко, Лука и Јован се измислици.
    Се разбира дека историјата не познава никаков Инџил, никаква објава која што Исус ја запишал во вид на книга.

11. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    На femina0 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kontrabanda

Kontrabanda Нов член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    9
    Дали она што го постираш на твојот блог е дел од твоите верувања и каде е твојот хиџаб?

На Domino, Hipica, Glasna и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Го разбирам текстот, се сложувам, но не ми се допаѓа делот каде на жената и е наредено да се забули, пред се бидејќи додека нивните жени се забулени, мажите им се понашаат како жена да немаат видено, па зјапаат, се однесуваат вулгарно, итн...

14. amra123

amra123 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    8
    на жената не и е наредено да се забули, него тоа е според тоа што го пише во кур'ан , таа има право да да избере што сака,дали ќе оди според прописите на исламот или не .

15. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    ^ Па дека сама може да избере баш и не би рекла. Да не претерам ама во 80% од случаевите е така. Ретко која муслиманка би се спротивставила за ова, затоа што немаат храброст.

На Silver.E му/ѝ се допаѓа ова.
  16. amra123

amra123 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    8
    Па јас не би рекла немаат храброст, има и такви што се приморани, но повеќето носат затоа што ја почитуваат верата и секоја муслиманка не треба да ја примораат него самата треба да знае како се нарекува, дека е муслиманка мора да се забули.

17. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Значи сепак со самото тоа што е муслиманка таа мора да носи, а не зошто она самата сака и и' е желба. :^)

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. amra123

amra123 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    8
    Треба да носи затоа што е муслиманка, ама ако не сака тоа нејзе и иде на совест, денес никој во целост не ја почитуваме верата, има многу работи што треба да се прават, а ние не ги правиме, тие што се приморани да се забулат најчесто станува збор за арапските земји.

19. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Росе 96 јас немам никаков проблем некој да си носи хиџаб нити го сметам за заостанат поради тоа , негов избор .
    Ама текстот далеку од тоа дека вреди да се прочита бидејки животниот стил на другите жени е исмејан и погрешно преставен .Овде не видов никаква толеранција за различностите туку наметнување дека само тој избор е правилен и дека само во исламот жената е третирана правилно .

Јас редовно ти го пратам блогот(чат пат и крадам некоја идеја :lol: ) , креативна си ,имаш сенс за мода . Дали ти поради тоа што уживаш да правиш модни комбинации и да се дотеруваш ,себе си се доживуваш како секс машина ? :^)
    Каква врска има твојот талент и моден сенс со тоа ?
    Ако уживаш во мода не гледам зошто би се перцепирала себе си така .
    Бидејки текстот тоа го наметнува .

На Hipica, Glasna и Daydream им се допаѓа ова.
  20. femina0

femina0 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    59
    Колку што разбрав,тврдиш дека верувате и вие во еден бог, велиш дека нема друг бог освен Исус (Иса а.с) Нели? Велиш дека не верувате дека има повеќе богови. Тогаш немие јасно ако е така ако Исус(Иса а.с) бил господ и нема други освен него, тогаш кој го создал светот и луѓето кое биле пред него? Кој го создал сето тоа пред да се роди Исус(Иса а.с)? Kако може да е единствн бог? И едно друго прашање велиш дека е монотеизам а не политеизам тогаш зошто се нарекува син божји зошто ако не се верува во повеќе богови велите син божји Значи сепак имало некој пред него, некој кој го создал светот,луѓето и се друго што постои на земјава и на небото. ОЧекувам одговор. Поздрав4е :*