Душо и ти не си го прочитала куранот или може си го прочитала ама колку да се каже, ама ништо не си разбрала Мухамед рекол или Бог рекол дека може да се има по 4 жени? Нели Мухамед кажувал на записничар, се што му рекол ангелот Гаврил, а пак тој пренесувал што кажал алах? ( ова ми е каша попара Бог му кажува на ангелот гаврил, ангелот на мухамед, а мухамед на записничарот, пошто мухамед бил неписмен и друг пишувал, а којзае и што пишувал) Да дозволено е по 4 жени да се земаат, од истите причини кои ги пиша ти, ама по услов сите да се еднакво третирани и сите исто задоволени ( абе важи што може еден маж да задоволи 4 жени, ни емотивно, ни сексуално, ни духовно, евентуално само финансиски, ама ај да не раздолжувам) Велиш кај другите религии, тој што има повеке жени има швалерки, а интересни сте што секогаш за ова се фаќате кога неможете своето да си го оправдате Е сега, прво во исламскиот свет, еве дури денес и кај нас сеуште го има, е тоа што муслиманите имаат невенчани жени, па како тоа таа му е жена? Само затоа што живее со него и му робова незначи дека му е жена, или му е роб или слугинка, или поттрчко или цимерка. Исто како и кај другите религии, само што кај другите, еве конккретно кај нас е забрането од Бога, но тие втори или трети жени сами одлучиле да се во таква врска, а не под присила и најчесто во таа врска се за да се задоволат сексуално а и финансиски, што незначи дека мора да му раѓа деца и да му ги пере гаќите додека тој во другата соба спие со друга кажувам од религиска гледна точка Не го свакај постов како навреда, туку како реалност, пошто и темата е за тоа еве јас ке пробам да ти одговорам за христијанството, а за исламот ке почекам некоја муслимака да ти пише, па ако не е правилно курански ке ти одговорам јас со цитати од куранот Сега кај нас постот не е задолжителен. Во ХРИСТИЈАНСВТОТО се се сведува, на љубов, прошка, несебичност и слободна воља. Доколку некој христијан, смета дека направил грев, може да пости и кога не е време за пост и да се покае ( ама искрено ако го мисли тоа), ако е во можност и да ја исправи таа грешка и насиот милостив Исус ке му прости. Големите постови, како Божикниот, Велигденскиот или Богодоричниот, се за чистење на нашата душа, од гревови за кои сме свесни и несвесни ( значи несекогаш човек знае дали направил грев, зборувам за ненамерните и несвесните), но најважно е што со таквите постови, човекот се доближува до Бога Разликата кај нас е што ние постиме за да се прочистиме од лошите работи, додека кај муслиманите, постот е да се осети како е да си сиромав и да се помога на сиромасите ( што е сосема во ред, затоа што не секој некогаш бил сиромав и се секој знае што е глад) Е сега, кај муслиманите оној што не пости, должен е за секој ден што не постел, да даде храна на сиромаси. Од постот се исклучени оние кои патуваат, децата, старите, бремените, оние кои имаат тешка физичка работа, жена во циклус и оние кои поради било која оправдана причина неможат да постат, но тие денови кои не постеле, мора да ги надополнат и после празникот. Да пцуењето, лошите мисли и лошите намери зе забранети и кај едните и кај другите, бидејки постот ке нема никаква поента Радикални христијани нема, затоа што ние не сме задолжени да правиме нипто во името на Бога( нуту да убиваме, ниту да присилуваме итн.... додека радикални исламисти има баш поради задолженијата кои им ги дај мухамед на пр, убивајте ги неревниците каде и да ги сретнете иако ова се однесува за време на војна сепак е ужасно, дозвола имаат да си ги тепаат жените, жена се смета спремна за мажење со добивање на првата менструација итн итн итн Кај нас постовите не се задолжителни, туку самоволни ( пошто христијаснтвото ти дава право на избор), додека во исламот е задолжителе, како што се задолжителни и многу други работи Суштинска разлика тука е што Христијаните во Библијаа се нарекуваат како Божји деца ( чеда), а муслиманите во Куранот се нраекуваат Божји робови Во Христијанството, имаш слобода на избор, а во Исламот задолжителни правила и тоа премногу ( од типот: жена несмее да има парфем на неа ако е во близина на некој маж, жена несмее да ја извади марамата пред никој освен пред мажот таткото синот или братот и така натаму многу несмее за жената премногу и за еден роб ) и на крај ке речат, исламот ја ослободи жената аха да ако има уште нешто слободно прашај
Само што според Куранот, ниту една жена не смее да биде присилена на брак. Сега што секаде не` има секакви тоа е друг муабет. http://www.answering-christianity.com/c ... rriage.htm
Јас никаде не реков дека исламски е под присила, туку дека се дозволени сите 4 жени, додека во христијанството се знае само една Останатото си е избор на луѓето Да во куранот пишува да нема присила, ама реалноста е сосем различна Исто во куранот пишува и дека жената треба да учи, ама ако жена муслиманка оди во школо, ја горат со киселина Еве гледаме секој ден по нешто такво Исто така пишува и дека жената може да се омажи - дека е спремна на брак, со добивање на прва менструација - што значи слободно може да легне со маж на 8-9 години исто како што ајша спиела со мухамед на неполни 9, а ја омажиле на 6
ај те молам најди ми кај прочита дека ако жените муслуманки учат ги горат со киселина????? прочитај ти по интернет првите доктори,пилоти и од мн други области дали биле жени христијанки или муслиманки па после пишувај овде. и да те прашам едно лично прашање: тебе првата менструација на 8-9 години ти дошла ????
Женски смирено да си прајме муабет,без овие зголемени букви кои бодат очи.. Куранот налага да се учит,незвисно од полот,исто како и секоја друга религија,е сега дали ке учат или не е секако одлука на поединците,муслимани или православни. А уште сакав да спомнам за постот,безброј пати сме прочитале на интернет,дека и докторите го поддржуваат постот од причина шо е еден вид прочистување на телото. А дека некој ке те присилуват на пост,верувај не мојт. Јас ако неќам да постам,скришно ке јадам,никој немат да знајт,ама секако тука е битна духовната јачина на поединецот
жите се не рипај и не се бламирај, прочитај добро што пишува убаво сум кажала дека во куранот пишува дека жената треба да учи, но муслиманите поебно овие новиве секти ги горат со киселина, не ДЕКА КУРАНОТ ПИШАЛ да ги горат ако те фатил постот немораш да забегуваш жити се исто така пишав дека со првиот циклус девојката е премна на брак тоа го пишува во куранот - но реалноста е дека девојки добиваат на 8-9 исто КАКО АЈША ШТО ЛЕГНА СО МУХАМЕД НА 9 а нереков дека задолжително е да се мажат, но реалноста е дека ви мажат ( среден блиски исток) https://www.youtube.com/watch?v=Fsi-NhdqhqM&feature=related погледни на 1:52 сек во видеото па после обајснувај се https://www.youtube.com/watch?v=EQI0lQS2JGM https://www.youtube.com/watch?v=lo6uRwwnFH0
Повеќето ствари кои ги наброја ми се кристално јасни. Човек и да не ги има прочитано светите книги по резултатите ќе увиди за што станува збор. Имено, не знаев исто така дека Мухамед наложил такви правила и дека во Куранот наместо чеда, се нарекуваат Божји робови. Просто сум ужасната од ова, што би сакала да не верувам. Како и да е, потполно те поддржувам, тезите ти се на место. Најмногу се согласувам со ставот каде негираш дека исламот ја ослободил жената. Бидејќи да беше така таа ќе беше среќна и слободна неограничена од дрес кодекси, начин на однесување, постење итн. Патем да додадам уште нешто - Муслиманските жени се чисти копии една на друга. Клонови различно обоени. Ете така ги доживувам кога минувам низ Тетово, Битпазар и Чаршија. Жалам што имам негативен став, но мислам дека е оправдано, бидејќи ќе нагласам по втор пат - самите припадници на исламот не дозволија останатите да имаат добро мислење за нив. Не, преку сешто направија досега.
То беше порано,а не сега! Оваа тема ја читам од порано,па незнаев дали да се смешам оти ако се смешав веднаш ке имав вакви одговори..Моја грешка шо почнав да пишам тука..Само да кажам исламот не е страшна религија и прифатетего то ниедна религија не е страшна..
okcenzi МЕНЕ НЕ МЕ ФАТИЛ ПОСТОТ ТИ НЕ ГРИЖИ СЕ ЗА МЕНЕ,ТУКУ ТИ СИ ТАА ШТО НЕЗНАЕ ДА ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЃУ ИСЛАМОТ И ИСЛАМСКИТЕ СЕКТИ,КОЛКУ ШТО ЗНАМ ТЕМАВА Е РАЗЛИКАТА МЕЃУ ИСЛАМОТ И ХРИСТИЈАНСТВОТО А НИКАДЕ НЕ ПИШУВА И МЕГУ ИСЛАМСКИТЕ СЕКТИ.
Воопшто не е страшна, само што после џума во Јаја-паша, некои исламисти одат да ја уништуваат државата и градот. Денес беше нападната Судска палата, пред неколку месеци Владата, претходно запалија автобус на ЈСП итн... Ништо страшно на неколку полицајци им ги скршиле главите, ама кој им е крив што се полицајци во (колку толку) демократска Република, а не во Исламска Џамалахирија.
одлично кети што спомена за сективе точно и јас ги споменав А кој ги претставува тие секти? Оние што себиси се нарекуваат муслимани. Исламот како појава бил единствен додека муахед бил жив, а после тоа почна поделбата на сунити и шиити и одтогаш навака се 73 секти ( или правци како сакаш) Ако исламот е совршен нема да го доживее ова. Ако жената беше рамноправна, немаше и денес да биде роб, дно и затвореник. Вие овде имате срека што живеете на тло каде владее хуманост, соживот, помош и демократски права. Молете се што не живеете во шеријат. Што ти или твојата керка не го делите мажот со уште 3 други, што не ги гледате децата од трите други, што не сте малтреирани и каменувани или камшикувани ( ова е дозволено според шетијатот и неможеш да го порекнеш) да да да тоа е исламот, додека христијанството е со правило, НЕКА ГО ФРЛИ КАМЕНОТ ПРВ, ОНОЈ КОЈ СЕБЕ СЕ СМЕТА ЗА БЕЗГРЕШЕН ете ја разликата, во исламот е дозволено да се суди во името на бог, додека кај нас само бог може да ти суди. ( простете за големи мали букви, ама тастатурата ми е ужзас) Исус немал жена и бил лишен од земјините задоволства ( секс, благосостојба, храна, царштина ....) Мухамед имал 22 жени ( на другите им дозволил само четири, имал големо богатство ( се оженил со препобата вдовица) себеси се нарекувал главен ( незнам точно кој беше зборот, ке побарам па ке пишам) Дал право да се каменува, камшикува и убива. Како е можно Бог да изедначува човек со него и да му даде право да суди на друг човек во негово име? Каде е правдата Божја? Каде е правдата човечка? Каде е покајувањето? Каде е милоста? Зошто мухамед за себе имал 22 жени, а на другите им дозволил само четири? Исус немал жена, но го благословил бракот помеѓу еден маж и една жена. Зошто жената неможе да биде убава, средена и нашминкана, без притоа да се смета за нечесна? Зар нема нечесни и пов велови ( тука не ни почнувај, дека нема да сопрам) Зошто ако си ја покрие главата се смета како чесна? Што врска има едно парче платно со чесност? Зошто еден маж може да биде пориен само од папокот до подколеницата, а жената од глава да пети за да прикаже чесност? На кој начин се рамноправни?
Спојлер Aбе ало ај смирете нерви отиде у ку*ац темава. Сериозно ви кажувам, иако имаат еден куп недоследности, муслиманките феминки не се моментално виновни за она што се случува сега пред Судот и мислам не е океј да почнеме да се вреѓаме. Изгаснете ги жарчињата, или ќе стават клуч.
исламот нема никаква врска со немирите во нашата држава ...муслиманите во било каква ситуација се обединети и се еден за сите сите за еден а додека ние македонците христијаните сме лицемерни и се праиме фини а зад грб гробови си копаме.
N.Kety секоја чест за муслиманите што секогаш се заедно во добро и лошо и си помагаат, ама тоа што се случува сега треба да се прифати и обвинетите да бидат таму каде што треба. Да не се прават непотребни немири, доволно беше чекањето.. Извинете за оф топикот.
потполно си во право,секој виновник треба да си го знае своето место,без разлика на наионалноста или верата,затоа што многу невини луѓе умираат како последица на ваквите работи. прво информирај се подобро за иламот па пишувај,мохамад немал 22 жени,негова прва жена била кадижа,а по нејзината смрт останал со ајша..а ти сигурна сум дека немаш поима оти со саудиска арабија им е дозволено да имаат по 4 жени... инаку и во мк мн жени можат да се наречат робови,оти се принудени само да седат дома,да се грижат за куката и децата и ништо повеке,ако гледаме од оваа гледна точка. некои реченици ти немаат врска ама ај.. Модератор: Не испраќајте две мислења едно по друго, користете го копчето редактирај за дополнување на постот.
како што гледаш дека сум информирана и тоа многу повеке од тебе повели листа да се описмениш и да згрешив немал 22 жени туку 26 од кои 12 му биле венчани а другите сексуални робинки Summary of the “Wives” of Mohammad and Their Ages When “Married” 1st wife: Khadijah Bint.Khuwaylid a.k.a. Khadeejah Bint Khuwali. He was 25 and she was 40. 2nd wife: Ayesha Bint Abu Bakr Al-Siddiq. He was 49 and she was only 6! 3rd wife: Sawda Bint Zam’ah, a.k.a. Saudah Bint Zama. He was 49 and she was 50. 4th wife: Hafsah Bint Umar. He was 51 and she was 20. 5th wife: Umm Salamah, a.k.a. Umm Salam Hind Bint.Abi Umayya. He was 55 and she was 29. 6th wife: Zaynab Bint Jahsh. He was 56 and she was 35. 7th wife: Juwayriyyah Bint Harith, a.k.a. Juwairiah Bint.Al-Harith. He was 56 and she was 20 and Jewish. 8th wife: Zaynab Bint Khuzaymah, a.k.a. Zainab Bint Khuzaima. He was was 56 and she was 30. 9th wife: Umm Habibah Bint Abu Suffayan, a.k.a. Umm Habibah Ramla Bint Abu Sufyan Ibn Sakhr. He was 60 and she was 35. 10th wife: Safiyyah Bint Huyayy, a.k.a. Safiyah Bint Huyay. He was 60 and she was only 17 and Jewish. 11th wife: Rayhanah Banu Qurayzah. He was 60. Her age is not known. 12th wife: Maryah, a.k.a. Mariyah Al-Qibtiyaa. He was 60 and she was 20. 13th wife: Rayhana. He was 60. She was only a girl, but her exact age is not known. She was Jewish. 14th wife: Duba Bint Amr. He was 60. Her age is not known. 15th wife: Fatima Bint Al-Dahhak. He was probably 60. Her age is not known. 16th wife: Hend. He was probably 60. Her age is not known. 17th wife: Asma of Saba. He was probably 60. Her age is not known. 18th wife: Habla. He was probably 60. Her age is not known. 19th wife: Asma of Noman, a.k.a. Asma Bint Al-Numan. He was 60. Her age is not known. 20th wife: Omm Sharik. He was probably 60. Her age is not known. 21st wife: Maymuna, a.k.a. Maimunah (not of Hareth). He was probably 60 and she was 36. 22nd wife: Zaynab (his third wife name “Zaynab” after wives # 6 and # . He was probably 60. Her age is not known. 23rd wife: Khawla.He was probably 60. Her age is not known. 24th wife: Amrah Bint Yazeed. He was 60. Her age is not known. 25th wife: Leila Bint Al-Khatim. He was probably 60. Her age is not known. 26th wife: Mulaika Bint Kaab. He was probably 60. Her age is not known. дај те молам описмени се па пишувај овде, немој да шириш дезинфромации и да рипаш ко риба на суво, дека те матира знаење на секој пост