Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разлики помеѓу исламот и христијанството

Дискусија во 'Религија' започната од RainBow, 26 февруари 2010.

1. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.679
    Допаѓања:
    22.767
    A што е поентата во разубедувањето и омаловажување и дискредитирање на туѓото верување? Мислите ќе преобратите некого или ќе го засрамите? Внимавајте на начинот на којшто се обраќате против нешто коешто за некој друг е свето, да не издадете всушност, нешто не толку убаво... за вас.

Moже да се праша зошто некој поинаку размислува, но не и да се негира нечие размислување како невалидно. Со тоа ние се ставаме на Божјо место, а не на место на грешник, однесување шо не е баш за пример според ниту една од двеве вери.

Внимавајте, од човековата до Божјата вистина има голема разлика затоа што знаење немаме ни едно зрнце во споредба со Него и не можеме да гарантираме дека ќе излезе дека сме скроз во право на крајот.

На Majli.15, Adina, Victorian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    12.948
    Точно е дека многу од нив живеат во заблуда и се среќни со многу малку. Албанка која лично ја знам, ја видов на фб случајно и што да кажам убава жена, млада, ама од дома не излегла, затворена и ја омажиле за еден грд човек што личи дека и е татко. Жената се под рака го држи како ќерка да му е и се гледа на сликите, среќна и задоволна, мислиш принц на бел коњ и дошол. Ама што знае таа жена. Таа мисли дека така треба, дека нашла некој да се грижи за неа, ете ќе има семејство. Не виделе ништо поарно во живот, и затоа се такви. Мислат дека се кралици, а реално жената е уништена ако се мажи на слепо и тоа со човек кој може татко да и биде.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Strumfeta17

Strumfeta17 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    132
    Не е точно. Во исламот жените во никој случај не се рамноправни и имаат подредена улога во семејството.
    Настрана тоа што можеби ти познаваш некое семејство каде жените се рамноправни, но ниту во куранот ниту во пракса во исламските земји жената не е ни близу до рамноправност. Па така имаш земји од исламскиот свет каде на жената и е забрането да вози, да работи јавна работа, да комуницира со други луѓе, па дури и лицето морат да го кријат.

На okcenzi, Tanjamm и Rama им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    12.948
    Имаше една листа на забрани за исламските земји, во смисла не смее да вози, да се шета сама, да има сметка во банка, не смее прва да почнува муабет. Ако сте го читале романот Бадем од Неџма(псевдоним е, не е вистинско име) ќе видите што се трпат жените. Ја мажеа неколку пати не по нејзина волја и тоа со постари мажи. Го опишуваше сексуалниот чин со скеој од нив, и беше морничаво да се чита. Исто и еден роман читав за обрежувањето на женски деца, дека и тоа се практикува во позаостанати исламски земји. И ги сечат вагиналните усни, ја крпат и ја оставаат во колиба. Ако преживее добро, а ако добие инфекција може и да почине и никому ништо. Ова се прави за да девојчето биде девица до прва брачна ноќ. Кога ќе стаса за мажење и ги вадат конците. Жени муслиманки на форумот, не е дека со овие примери сакаме да ви ја “оцрниме“ верата намерно, туку сме згрозени што се има по светов, и сме револтирани од таквиот однос кон жените, затоа што и ние сме жени. Едно е во што сакате да верувате и како вие живеете(можеби живеете убаво и сте почитувани), ама друга е реалноста. И кај нас има малтретирани жени, ама причина е најчесто алкохолизам, а не верски убедувања. Тоа е разликата. Алкохоличарот ќе го оставиш, ќе бараш подобар, ама ако некој е агресивен затоа што верата така дозволува?

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Obicno vo neislasmkite opstestva se zaklucuva deka islamot ja ponizil zenata i deka od covecki aspekt ja smeta za poniska od mazot. Za razbiranje na polozbata na zenata vo islamot mosne vazno e da se ima jasna pretstava za toa kakva bila polozbata na zenata vo predislamskiot period. Poznato e deka polozbata na zenata, porano, vo zaostanatite primitivni sredini bila mosne teska. Zenata bila celosno obespravena, bila tretirana kako obicen objekt koi mu sluzi na mazot..Islamot vo toj pogled izvrsil, navistina, revolucionerni promeni! Pa taka, Kuranot go zabranil ubivanjeto na zenskite deca, na zenata i ja vratil osnovnata karekteristika na covecko bitie, ja oslobodil od eksploatacijata na covekot, i dozvolil da gi vrsi site pravni raboti koi se skladni so nejzinata zenska priroda, da moze da zarabotuva i poagja vo skolo, moze da odi na sud i da podnesuva zalba, moze da svedoci ili da bide zastapnik i potpolno ja izednacil vo osnovnite prava i obvrski. Za zenata i nejzinata polozba vo opstestvoto, za nejzinite prava i megjusebni odnosi vo Kuranot se posvetuva golemo vnimanie (mozebi i najgolemo) Za toa zboruvaat povece od deset kuranski poglavja duri i edno celo kuransko sure nosi ime (En-Nisa) - zeni. Islamot megju zenata i mazot od covecki aspekt ne postavuva razlika. «Vie ste od ist vid» (En-Nisa, 25) Islamot veruva deka zenata i mazot vo pogled na coveckite prava vo site opstestveni i individualni polinja ednakvi.Znaci, sevkupnite prava na zenata vo pogled na materijalnite i duhovni vrednosti ne se pomali vo odnos na mazot. Toa sto se objasnuva kako «neramnopravnost» na zenata i mazot e vsusnost «razlicnosta». Zosto islamot ne postavil ednakvi prava i za zenata i za mazot, kako sto toa e prisutno na Zapad? Na Zapad pod poimot «ramnopravnot» nikogas ne bila ednakvost tuku slicnost. Ramnopravmost, a ne slicnost... ama sekako, koj kako sfakjat ;)

На BestFriends.99, Sky-butterfly, Srce01 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    a za obrezuvanje I takvi gluposti @Tanjamm nemoj da citas takvi romani, ke se plasis nokje ;) Mozda postojat takvi tradicii koi sekako se kosat so islamot, zosto Islamot nikako ne bi dozvolil takvo nesto, a lugjeto greshnici I skloni na tradicii se I ako sledis sekoj den gledame poucni dokumentarci koi poucuvaat da se prekinit so tradiciite, od sekoj tip...

На BestFriends.99, Srce01, mirandaa и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    12.948
    За романите што ги спомнав, не дека сум пребарувала нешто со исламска содржина, туку онака случајно, од толку прочитани книги по случаен избор сум земала книга во која дејството се случува во Авганистан, Иран, Ирак...

8. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    P i vo hristijanski zemji ima zabrani koi se oddnesuvaaat za zenite ama niv ne sakate da gi spomnite zatoa sto nekoj ke se cuvstvuva navreden ....

На BestFriends.99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    Не може општествено-политичката ситуација во некои делови на светот да биде аргумент за карактеризирање на втората најмасовна религија во светот.

Во Северна Кореја луѓето не се муслимани, па немаат речиси никакви права. Во Јужно Африканската Република луѓето не се муслимани, па се убивани само зашто се црни. Во Израел луѓето не се муслимани, ама без проблем убиваат муслимани само зашто се муслимани.

Да не ја поврзуваме религијата со злобата на луѓето кои случајно во даден момент и место се на власт.

На Annath, Srce01, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    12.948
    Кажи некоја забрана , јас нема да се навредам. На кои забрани мислиш?

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Strumfeta17

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    132
    Еве ти спомни ги, нема причина било кој да се чувствува навреден за нечии искажан став.
    Не се сложувам со @Adina дека исламот им донел повеќе права на жените и демек тоа е ок и не треба да се мрдне напред. Секоја релиѓија е ок се додела не се меша во основните човекови права својствени за 21 век.
    Тешко некој дека ќе ме убеди дека е ок она што им се случува на жените муслиманки па дури и децата за жал. Зарем не е срамота сеуште и во 21 век некој друг да одлучува за нечија љубов, да ѓи покриваат со шамии од мали нозе кога тие не се ни свесни што е тоа вера. Верувај имам многубројни примери и во соседството и во училиште каде деца уште од основно ѓи покриваат со шамии и долга облека да горат под сонцево и сето тоа во име на верата. Верата е право на личен избор и неможе никој па ни родителот да го наметнува. Зарем тие деца немаат право да бидат атеисти зошто некој да им го пере мозокот од мали нозе.

На Arthur, Tanjamm и okcenzi им се допаѓа ова.
  12. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @Strumfeta17 sestro naslovot na temava e sosem jasen.. Naveduvaj razlika pomegju islamot I hristijanstvoto, poso toa e I celta. Ako veke sakas da go ocrnuvas Islamot otvori nova tema, poso epten si off topic ;) Megju drugoto, poso temava mnogu te napnuvat zirni si vo moda I stil ili nasmevka, da ti se razubavit denot.. ah uste ova Islamot e sovrsen, muslimanite ne, ako pravam greshka ocrnime mene, a ne verata..

На BestFriends.99, Srce01, ADOKI и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Strumfeta17

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    132
    Ок се извинувам ако сум надвор од темата но исламот и христијанството се две неспоредлии работи. Пред се од аспект на практицирањето на тие две вери. Христијанството е многу поблиску до она што е и општествено прифатливо во тој однос на практицирање на верата едноставно христијаните вертаа ја сметаат за лична работа и не настојуваат нукому да ја наметнат и не ги сметаат оние од другите вери дека се на погрешниот пат. Си слушнала ли некаде дека некој христијанин сака некому да ја наметне својата вера или дека поради верата лишил некого од своите права. Христијаните живеат модерен живот кој во ништо не се разликува од останатиот свет додека кај муслиманите не е така.
    Мислам ако почнам да набројувам тешко дека ќе може да најдам нњшто што е слично, премногу сме различни.
    Мојов став не го сфаќајте како оцрнување на нечија вера туку само како мој став. Ако сакаме дискусија мора да почитуваме и луѓе со спротивен став.

На Arthur, Tanjamm и okcenzi им се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    12.948
    Последниве години многу повеќе се носат шамии од порано ми се чини. Кога видов девојчиња од 7-8 години со шамии се запрепастив. Инаку не верувам дека ова го оправдуваат и муслиманките, ама мораат. Кога бев средно на една Албанка уз муабет и велиме “Добро, нели е топло летно време во мантил“. одговара “Абе има и тенки мантили, ама вера што да правиш“. Се виде дека е против, ама немаат избор нивните мајки.

15. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Toa za letno vreme I za mantilot samo sakam da ti razjasnam nesto.
    Znaci ako toa go nosis na sebe vo ime na Gospoda, sonceto e letno vreme e zesko da, ama sigurno ne e posilno od ognot vo pekolot (ova so znaci jasno mu e na tie sto znaat nema da dolzam) , znaci ako toa e radi Gospoda I radi sebe, Gospod ti dava sila da izdrzis a pak ako e radi narodot I radi roditelite so rekle toa e bez vredno mila moja. Zatoa sekoj sto I da si pravi toa za sebe si go pravi ;)
    Nema poveke da debatiram okolu temava samo onaka sakav da razjasnam malku okolu toa....sto poveke debatiram poveke se nerviram zs na nikoj nisto nemozis da mu objasnis, nitu Muslimanite na Hristijanite nitu obratno.
    Pozdrav.

Последна измена: 4 јуни 2015
    На BestFriends.99, Minnie 1, Adina и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    Навреда за интелигенцијата е човек да дискутира и дебатира со тебе. Сериозно. (facepalm)

Пред да напишеш нешто на форум, сериозно... размисли... и не пишувај најпаметно. Само ова ќе ти го покажам:

Муслимани во една муслиманска земја:

Христијанин од Вевчани:

Ти кажи ми кој е модерниот? Религијата не значи ништо и секој ја практикува за себе, не е веќе време турско 1750 година па да се потурчуваат луѓе и да се грабаат јаничари, модерниот свет кој финансиски е стабилен оди напред и религијата му е само потпора, никој не се замара комшијата што е.
    Освен Јеховините сведоци, кои се секта произлезена од христијанството, кои одат од врата на врата да убедуваат и подмитуваат луѓе дека треба да бидат и тие јеховини сведоци. Ама тоа е друго муабет.

На Sanjichka007, girl-miri, Rose96 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Капетане, ама и тебе споредбава ти е безвезна. Да споредиш муслимани од Дубаи и христијани од Холандија или Швајцарија ке те разберев. Ај спореди ги нашиве од Вевчани, со оние од Афганистан или Палестина ;).

На Yowannty, simoncelicius и Tanjamm им се допаѓа ова.
  18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.679
    Допаѓања:
    22.767
    Значи пак доаѓаме до она, не е до верата, туку до човекот, до општествените влијанија, домашното воспитување итн. И пак, секаде има исклучоци.

На Oscar Lady, Sanjichka007, BestFriends.99 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Не. Доаѓаме до тоа Сила Бога не моли. ;)
    Него муабетот ми е џабе и пари и луксузи кога ке бидам роб,пошто религијата така ми налага.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Прва и основна разлика помеѓу христијанство и исламот (те.сите други религии) е дека христијанска вера проповеда спасение преку ВЕРА во Исус Христос (од искрена вера понатаму доаѓаат и дела), покајание и опростување на гревови уште на Земјата. "Бог го толку засака светот што го посла Својот син Исус Христос, да СЕКОЈ кој ВЕРУВА во Него има вечен живот". Низ целиот Нов Завет се повторува оваа (слична) мисла. Спасение преку милоста, а не преку дела.

Додека другите религии (ислам) бараат извршување на дела и можеби, ама само можеби ќе си дојдеш до рајот. Нивните добри дела можеби никогаш нема да се доволни.
    Алах не нуди мир со луѓе додека се сеуште на Земјата.

Христијанство би требало да е жива вера, обновен однос со Бог, единствен Господ кој се симнал меѓу народот, станал еден од нив да може да сочуствува со нив.
    Пред Него и Библијата имаш слобода да прашуваш, имаш слобода да не ти е јасно, да се двоумиш, да ги анализираш Божјите зборови, додека во Исламот не смее ниту да се размислува за зборот на Алах или некоја тематика која не им е јасна, или воопшто неговиот збор да се доведува во прашање.
    Кратко, Христијанство донесува слобода, Исламот го врзува умот.
    Не зборувам за верници од двете страни, какви се и како прават, зборувам за чисто учење на двете религии.

И нормално дека темава ќе стане препукување чија религија е "подобра", можеби треба тогаш на темава да коментираат само они кои што се целосно рамнодушни и коишто не се пронаоѓаат никаде:)
    Јас додуша немам намера некого да "преобраќам", или разубедувам, пишувам моите лични сознанија и верувања.

јас лично не се сметам за религиозна христијанка, не правам традиционални работи кои ми немаат смисла и не ги разбирам, човечки обичаи и сл.
    Ама верувам во спасението преку Исус Христос, во Неговата милост и не живеам во страв од Него. Стравопочит да, ама не страв. Ако Тој себеси претставува како нашиот небесен ТАТКО, кој се грижи за нас, јас така и го доживувам.
    Муслимански верници (не номинални) го немаат тој однос со алах, бидејќи тие треба да се плашат од него, тие се негови робови бидејќи тој е Бог.
    Тоа е тој различен религиски менталитет.

И јас нормално верувам дека христијанство е единствениот пат, сознание кое сама го добив, не затоа што сум родена во христијанско семејство, па ми дојде ко наследство.
    И да не верувам да е така, тогаш што ќе ми е вера или религија, тогаш ќе се декларирам како атеист.

На lunicka, Abeja, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.