Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разлики помеѓу исламот и христијанството

Дискусија во 'Религија' започната од RainBow, 26 февруари 2010.

1. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Окцензи мислам дека го претера. Не знам како може една личност, млада како тебе,во ова време модернизирано и полиберално време, да има такви погледи и кажува вакви работи. Единствен тука кој е ограничен си ти.Па одозгора на ова и си ја покажуваш својата (не)култура. Би се замислила малку на твое место јас.
    Никој не живее како роб. Гледај малце поинаку, прошири си ги погледите образувај се. Има во некој мали места, кај Арапите можеби сеуште некој обичаи такви, но не оние кои ги презентираш ти тука, туку во врска со облеката на жената, нејзиното место во семејството, во врска со нејзиниот збор,мажот да има неколку жени и сл. Но се помалку го има тоа. Низ Европа и пошироко, еве и тука кај нас конкретно не сум го видела тоа. Затоа не треси празна слама, бидејќи не си интересна повеќе.

Ги почитувам сите вери и никогаш не би дозволила вака да се брукам како тебе. Си ја сакам верата и ништо од ова што го кажуваш ти ниту сум го видела, ниту пак искусила. :)

А и да, луѓето низ Дубаи, Емиратот… не само што имаат толку пари и ликсуз, туку баш напротив како богови живеат, а не како робови. Ниту жените, ниту децата.

Последна измена: 4 јуни 2015
    На tessie, slimy, Sanjichka007 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Не мора да си рамнодушен за да го почитуваш различното и да не судиш за тоа колку човек е доблесен или не само според неговата вера. Како што почитуваш каква и да е друга определеност на човека во којашто не се пронаоѓаш. Наше е да веруваме силно или да не веруваме, знаењето е на некој посовршен од нас.

На Adina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Почитување не е исто што и согласување со истото, тоа ми беше зборот. :)
    Лесно може да се узбуркаат страстите на оваа тема. ;)
    И повторувам, јас не ги коментирам луѓето, го коментирам учењето од двете религии.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Така, ама препукувањето, вие сте вакви и такви зашто сте Христијани/Муслимани не личи на ниту еден верник. Тоа јас сакав да го кажам. Криминал, злоба и недела има секаде, како што секаде можеш да најдеш и добрина, емпатија и поддршка. Така што, определеноста кон различно и несогласување на ставови за одредени теми е едно, а препукување и мерење кои се подобри е друго.
    Едит: Можам да кажам дека мене мајка ми ми е најдобра, ама и некоја друга мајка ако е добра, ќе го признаам тоа. Тоа не значи дека мајка ми би ја менувала со неа.

На Sanjichka007, BestFriends.99, crimson и 5 други им се допаѓа ова.
  5. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Токму така Теси.
    Ова што го кажува окцензи не е кажување на свое мислење, туку веќе премина во вреѓање и покажување всушност каков (не)човек е.

Толку млада личност, а толку огорчена.
    :)

6. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Ама не секаде е одобрено. Некаде е одобрено и да се убива и да се лаже и да се казнува во име на некаков семокен Бог нели. Каков Бог семокен е тој, што чека човек да му суди на човек во негово име?

Така да Миранда не сум јас ни ограничена ни огорчена, туку релна. Ете во предходните реченици ке видиш кој ги заслужува тие етикети.

Само да прашам дали исламот во последно време се модернизира? Пошто ти рече дека веке го нема тоа земање по 4 жени итн.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Тоа сакам да кажам, дека исламот го менувате секој век секоја деценија. Велиш обичаи а всушност не се. Тоа е ислам не обичај. И зошто ете твојот маж да не земе и други 3 жени. Нели исламот е совршен? Зошто тогаш да го прилагодувате на секоја деценија? Тоа е збунувачки.
    И сакаш да ми кажеш дека во Емиратите нема камшикување, 3-4 жени и страв од мажот? Сакаш да ти дадам 1000 одговори на ова од оваа година? Не станува збор за затуцани места, туку ете за центарот на исламот.

Незнам зошто секогаш ве боли вистината. Зошто не сте фер еднаш и да речете да така е? Па кога некој ви ја кажува реалноста и вистината, одма го нарекувате огорчен и ограничен. Не мила грешиш. Жал ми е за вас најозбилно.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Па види, не дека сакам да ти контрирам, само сакам да кажам дека јас поинаку ги доживувам работите.
    На пример, мајка не можев да бирам, таа е што сум ја добила, додека секој еден човек има право и избор да изабере во што ќе верува. Има ум, слободна волја, затоа и се јавив на темава.
    Пак велам дека не ги коментирам луѓето, секакви секаде има.
    Мене ништо не ми е наметнато, па ниту вера, во еден период од животот се и сомневав дека постои Бог, се декларирав како атеист. Ама испитував и дојдов до тоа што дојдов. :)

Последна измена: 4 јуни 2015
    На tessie и okcenzi им се допаѓа ова.
  9. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Покриј се и ќути веќе окцензи. :) Доволно изнакажа и одржа неуспешен час за религиите. :)
    На твое место не би кажала повеќе ни збор, бидејќи зошто да тонам се подоле и подоле.

Мене па жал ми е за тебе. :)Но никогаш не е доцна да се образуваш, да ги прошириш погледите и хоризонтот, само посакај. :)
    А ти го препорачувам тоа!

На girl-miri, BestFriends.99 и Elissa им се допаѓа ова.
  10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Ама дури и кога БИ можела, не БИ ја менувала. Тоа ми е поентата. Дури и да дознаам дека нечии методи на воспитување објективно важат за подобри, НЕ би ја менувала. Го дадов како хипотетички пример, затоа што изборот на религија не е лесна одлука, но не е (барем не би требало да е) базирана на калкукации, туку на чувства. Не можев да смислам подобра споредба кога е во прашање љубовта којашто можеме да ја доживееме меѓу луѓето. Да беше поинаку, сите ќе баравме во која религија има најблаги ограничувања и такви ќе се деклариравме.

Едит: И навистина нема потреба да се повредуваме меѓу себе, на крајот секој ја креира својата вистина врз основа на своите искуства, но со само малку повеќе трпение едни кон други и без тешки зборови.

На BestFriends.99, Annath и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  11. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @okcenzi od ogranicena i ogorcena,stana grizliva...bozeee sto bi pravele bez tebee!?
    muabetot za poveke zeni ne ti drzit voda,bidekji go sfakjas epten bukvalno,bez predhodna informiranot,zosto se nalozilo toa,vo koi uslovi...

На BestFriends.99, Kukla994 и mirandaa им се допаѓа ова.
  12. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    А бе овој човекот починал лани го согазила кола мислам или така нешто беше. :(

13. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Mnogu ste mi interesni so ova muabetov za 4 zeni. Prosto umiram od smea.A na strana toa sto vo zivotov nikogas ne sum ni videla ni cula za nekoj so 4 zeni.

На Sanjichka007, girl-miri и BestFriends.99 им се допаѓа ова.
  14. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    vrska neam braced...i epten si off topic hahah :D

На Elissa и mirandaa им се допаѓа ова.
  15. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    И денес имаа војни, еве Сирија Ирак итн, нека земат ваѓите мажи по некоја од тамо. Еден куп вдовици останаа.
    Знам знам зошто се земале тие жени.
    Миранда верувај дека сум многу пообразована од тебе. Фала за советот ама сепак себе си ке се послушам.

16. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @okcenzi nemat da se spustam na tvoeto nivo na komunikacija,intelegencijata ne mi dozvoluva.. Imaj prijaten den

На BestFriends.99, Elissa и mirandaa им се допаѓа ова.
  17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Браво за тебе.
    Кога се останува без агрумент, секогаш се повлекувате на ваков начин. Интересно ми е.

18. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Дела, а не зборови! :D
    Докажа дека не си. :)
    Адина во право си потполно. :*

:hai:

На BestFriends.99, Elissa и Adina им се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Битна и најважна разлика е
    Христијанството се ширеше преку делување на мисионерите и со ширење на љубов.
    Исламот се ширеше преку меч и насилство. И ден денес е така.

На Rama и Tanjamm им се допаѓа ова.
  20. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Nemat da se povlecam ako komunikacijata ja odrzuvame na isto nivo,ama ti vregjas,sto za mene e nezamislivo,bila ti hristijanka,ateisti ili so sakas,za mene si covek koj zasluziva isti prava ko moite...

На BestFriends.99 му/ѝ се допаѓа ова.