Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разлики помеѓу исламот и христијанството

Дискусија во 'Религија' започната од RainBow, 26 февруари 2010.

1. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Тоа мила теси се вика мачкање очи.

На tessie и Tanjamm им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    И тој 4 година средно се верил, па уште и ќе кажува што жената треба и не треба да прави. На 18 години уште си дете на некој начин. Ова е само пример за затуцаност.

На Rama и kim.k им се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Значи какви се глупости се изначитав за Исламот во 2- 3 вашо поста помислив и дека животов во заблуда ми поминал.
    Што се однесува до членката на која страшно и сметаат шамии, зарем во вашата вера калуѓерките не носат шамии, зарем вашите прабаби не носеле?
    Ден денес гледам постари жени, македонки со шамии. Ај стари се ќе се вадите.
    Во црква не смеете по правило да влагате со откриена глава, но, со свои очи сум видела во црква девојки со кратки сукњи. Тоа ви е непочитување на верата. Самите не си ја почитувате.
    2 работа е што некои мажи ги тераат своите жени да носат хиџаб.
    Во нашата вера се треба да се прави искрено, од срце и своеволно. Со самото тоа што ја тера жената да носи марама влегува во грев.
    За тоа што девојките своеволно ставаат марама- што имсте толку против тоа. Минич до гз е ок, деколте до пупак е ок, малку невкусно ама ок ама марама лелееее затуцаност!!! Логиката тука е??

Трета работа свинското. Свињата е нај нечисто животно, нај нездраво. Познавам многу христијани што не сакаат да јадат и не јадат свинско.

За тоа дека Куранот не го признава светото тројство. Во нашата вера има само еден Господ. Нема синови и слично, но во суштина еден е Господ и за вас и за нас...

После гледам чудно ви паднало што МУСЛИМАНИТЕ убаво ве пречекале. Кхм..после ние сме затуцани, а вие се чудите што некој ве угостил со кафе.

За тоа дека мажите не сакаат нините жени да работат. Јас имам огромна фамилија, имам дечко и ја познавам неговата. И куп други луѓе, тоа не сум го сретнала. Тоа е до ЧОВЕКОТ НЕ ДО ВЕРАТА.

И НАЈБИТНО ИСЛАМОТ Е СОВРШЕН АМА МУСЛИМАНИТЕ НЕ СЕ.
    КАКО ШТО ЗА ВАС ХРИСТИЈАНСТВОТО Е СОВРШЕНО АМА ХРИСТИЈАНИТЕ НЕ СЕ.

И пред да кажете за некого затуцан, прочитајте си ги сопствените зборови.
    П.с очекувам наскоро да ми биде избришан коментарот од администраторката која ми ги бришеше редовно иако немаше навредливи содржини, ако е сеуште истата:D

На ANGIE1, Zeynep, ana-pistolero и 5 други им се допаѓа ова.
  4. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    536
    Мене не ми е јасно зосто лугјето од муслиманска вероисповед им е толку тешко да признаат одредени работи з анивната религија ,едноставно тоа е што е прифатете се какви што сте а не тука приказни се изначитав...

На okcenzi и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.583
    Колку е интересно кога некој, кој за жал не си ја познава доволно својата вера се впушта во дебати и тврди нешто што е во спротивност со верата на која и` припаѓа. Во коментаров ќе напишам за некои Христијански вредности кои некои овде мислат дека истите не постојат. Имено, кога Исламот почнал да се шири на овие простори, Христијаните биле тие кои се гнаселе од неморалот и недисциплината на Муслиманите, денеска пак за жал е обратно. Муслиманите со право се гнасат од неморалот и недисциплината на Христијаните.
    1. Христијаните треба да се молат 8 пати во денот (на полноќ, на утро по станување од сонот т.е. на изгрејсонце, во 7 часот, во 9 часот, во 12 часот, во 15 часот, на вечер т.е. на зајдисонце и на вечер по вечерата - пред спиење).
    2. Не постои ни Собор ни светител кој го поништил моралниот закон за вонбрачно полово општење. Ако Христијаните (т.е. оние кои така се нарекуваат) се однесуваат како животни и не знаат да се воздржуваат од вонбрачен блуд, тоа не значи дека Христијанството тоа го дозволува. Според канонското право, оние кои ќе направат предбрачен блуд се надвор од Црквата 7 години, за вонбрачен или противприроден блуд надвор од Црквата се бидува и од 14-20 години. Срамота е некој кој не бил способен да си ги заузда своите страсти, место да се кае за својот грев, д атврди дека таков грев не постои.
    3. Човекот е она што го јаде. Убаво рекол еден философ. И да Христијаните сеОна што јадат. А што јадат Христијаните? Ние Го јадеме самото Тело на нашиот Господ и Спасител Иисус Христос и ја пиеме самата Негова Пречиста Крв, најсвет пијалок и најсвета храна, кои Бог ни ги дава на секоја света литургија. Со доаѓањето на Христос секоја храна е очистена. Па така светиот апостол Петар имаше видение во кое три пати Господ го повика да заколе и да јади од за Евреите нечистите животни.
    9. На другиот ден, кога тие патуваа и наближуваа до градот, Петар околу шестиот час се качи на рамниот покрив од куќата, да се помоли.
    10. И бидејќи беше огладнел, сакаше нешто да јаде; а додека му приготвуваа, тој падна во занес,
    11. и го виде небото отворено и некаков сад да слегува кон него, како некое големо платниште, врзано за четирите краишта, и се спушташе на земјата,
    12. во кое ги имаше сите четвороножни животни, ѕверови, лазачи и птици небески.
    13. И се чу глас кон него: „Петре, стани, заколи и јади!”
    14. А Петар рече: „Никако, Господи, оти никогаш не сум јал погано или нечисто.”
    15. И повторно се чу глас кон него: „Она, што Бог го очистил, ти не го сметај за нечисто!”
    16. Тоа се повтори трипати, а садот пак се крена кон небото.
    4. Културата, воспитанието и обичниот граѓански (не ни верски) етички кодекс треба да не` ограничуваат во начинот на нашето облекување. За мене е срамота маж да се облекува со маица на прерамки, со блуза без ракави, со шорцови и сл. надвор од својот дом. Исто е срамота и жена да се шета по мини здолништа или “вруќе панталоне“, разголена, со разоткриени гради, папук па дури и рамења.

На Bojana.20, Captain-Omni, tessie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    @peperutka87 Ај те молам објасни ми еве каква сум ама не се прифаќам :) јас еве не знам :worried:
    Мислењето над мене ме потсети во врска со молењето. Некоја тука напишала како е глупост да се молиш тоооолку многу пати.
    Да прашам, зошто е глупост?
    Да не е случајно губење на време? Не, не е. Со самото тоа што го покажувате вашето непочитување кон Бога.
    Молењето го има и кај вас, еве и погоре ви е објаснето. Пред да навлегувате во некоја тема треба да имате барем основи зошто во спротивно се закопувате во вашето не знаење. Па вие ни својата вера не си ја знаете, а ја оцрнувате туѓата за која па уште помалку знаете :puke:

На Captain-Omni му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Се молам кога сакам, кога ќе почувствувам потреба. На што личи вработен во администрација муслиман да излегува од работа за да се моли во џамија?Многу сте програмирани, ептен и само се браните ако некој ве напаѓа. Убаво пиша девојката погоре, сфатете како другите ве гледаат, не како вие самите се гледате себе. Сите муслимани на фб имаат те сакам алах, Алах е еден. а јас што ќе треба да постирам Исус е еден, те сакам Исус. Смешно е за млади луѓе, образовани така да се однесуваат како верски фанатици. Животот не е само како робот да се молиш. ЈЖивееше за да се молиш само? И што ако пропуштиш молитва?Што? Крај на свет ќе биде? Радикални сте во секоја смисла. Од убавината на исламот еве гледам светот ќе “процути“.

8. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Јас на 80% од пријателите македонци (а имам многу пријатели македонци) постајано им гледам слики од Богородица, Исус и крст каде што има или нема напишано некакви текстови. И шо сеа, мене треба тоа да ми смета? Не, баш е убаво само ако навистина веруваат во тоа. Не ми смета слика ниту некој да си отиде за време на молитва.
    Светот нема да прекине ако не се помолиш за таа една молитва ама мирот на особата ќе се наруши. Тене ако не ти е гајле за својата вера (освен кога треба у гради да се удираш колку е само најдобра, а не ја ни знаеш). Срамота.
    Светот ќе цутеше од убавината на Исламот да не постоеа слични и порадикални затуцани особи кои го напаѓаат.

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Ахааххаа значи од туѓо напаѓање исламот и муслиманите не чинат така?Ако запалат Библија нема да одам да тепам некого или да палам, а муслиманите за една слика на пророкот извршуваат терористички напади. Кога од верски побуди христијаните извршиле терористички напади? Секогаш сакате вашето да го наметнете дека е најдобро, најправилно, а не е така. Ние христијаните барем не се правиме светци, си ги согледуваме маните. Се сликам покрај цркви за на фб, ама немам лајкови на христијанство, Исус е еден, Библија, па клипови како се молам во црква, нема такво нешто кај нас. Кај нас религијата е умерено присутна, кај вас премногу.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Христијани и Муслимани коишто си ја познаваат добро верата не вршат терористички напади.
    Напади вршат или оние коишто се во заблуда, или пак оние коишто си ја имаат пресметано својата (сè само не духовна) корист.

Еве, најдете и гледајте филм од терористички напад и филм за шпанската инквизиција или Крстоносните војни. Ако најдете трошка од вистинско Христијанство/Ислам, алал да ви е.

На Lady Phoenix, Captain-Omni, daylight и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    @Tanjamm мислам дека си доволно писмена за да прочиташ што пишувам.
    Каде јас ја наметнувам мојата вера? Ве терам нешто да смените?? Ти си таа што го наметнува Христијанството.
    Што се однесува до тоа дали ВИЕ ни го зацрнувате исламот.
    Само тука ли живеат муслимани. Излези од твоите ограничувања.
    Иљадници деца умреле и за жал умираат поточно ги убиваат монструозно во Сирија, Ирак, Палистан, во војната во Босна и многу други. А кој тоа те молам кажи ми. Напаѓачите се Христијани и Евреи. И сеа јас треба СИТЕ христијани да ги мразам? Да ги навредувам?
    Или да го окривам ХРИСТИЈАНСТВОТО?
    А кои тоа недолжни гинат од страна на ИСЛАМОТ?

Земете малку книга, користете го интернетот за едуцирање, а не ширење омраза!

12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Како тоа кои недолжни гинат заради исламот?Па на Смилковското езеро на Велики петок за што беа убиени децата?Терористичкиот напад во Куманово заради што беше?Сакале да напаѓаат цивили, да убиваат по школи, институции, трговски центри. А за што?Па се знае во име на исламот. На протестите за монструм, зошто викаат Алах е еден, палеа автобус, дивееја, после молитва. Се гледа колку ги прочистила молитвата и колку се мирољубиви. Не ви го зацрнуваме исламот, што не го зацрниме католицизмот. Допрва ќе си страда оваа мала напатена држава од муџахедини, вахабисти и што ти уште не што има во вашите редови. Кој христијанин убил од верски побуди?Влегов некој во автобус за да се разнесе и да убие муслимани?Имам голема недоверба кон вас и многу се сомневам дека верата ве учи да ги почитувате другите и да живеете во мир.

13. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Какп што имаш погоре напишано иако сум 100% сигурна дека ме знаеш што е тоа вехабист, има разлика помеѓу вехабист и муслиман. Ние не сме виновни за нивните дела. Еден од дечките на Смилковско ми веше добар пријател и мене смртта ме боли далеку повеќе од твојата омраза.
    Во постовите ти поставувам прашања, зошто не одговараш? Зошто не знаеш.
    Ај биди ми поздравена, не ја продолжувам дискусијата со неуки. Јас искрено сметав дека сепак имаш ронка знаење за својата вера барем.

На daylight и Sanjichka007 им се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    12.778
    Па штом вахабистите со сите други муслимани одат во џамија, и не се оградувате од нив?Што јас да кажам?Не се работи за омраза, тоа е факт, а што вас вистината ве боли не сум јас крива. Вие самите не си ја почитувате верата, штом се молите на исто место со вахабисти.

15. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Па секако дека се оградуваме , во државава конкретно во помал број, постои страв од нив. Но за жал нивниот број нагло расте.

16. peperutka87

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    536
    Како тоа христијаните и евреите баш се виновни за убивањето на муслиманите па баш во овие држави?? Или најверојатно имас некој проблем и конфликт внатрешен со своето самоубедување.....so sorry for you

17. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Мацо ти знаеш со кого војуваат овие земји?
    Ако не знаеш, на интернет има инфо. Прочитај за да не се брукаш друг пат со муабетов:rofl:

Последна измена: 25 јуни 2015
    На Sanjichka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    1. Терористички напади не се вршат во име на Аллах.
    Терористичките напади секогаш имаат некаква корист и цел зад нив. А не бидејќи „така пишува во Куранот“.

2. Тоа колку пати се молиме на ден е наша работа. Нема што тука да се буните вие на што личело да се напушта работното време за молитва.
    Се спомна во Христијанството се моли кога ќе се почувствува потреба така?
    Па од кај сте сигурни дека еден Муслиман не чувствува потреба да се моли 5 пати на ден?

3. Тоа за затвореноста на жената не е дека се кријат од некој. Не е дека со сила ги затвориле. Правата муслиманка треба да е затворена ама таа треба да сака да се затвори и да биде скромна. Никој не смее со сила да ја тера, поготово не мажот. Во Исламот се верува дека мажот е послабиот пол, тој кој е склон на гревови, па така жената не треба да му даде причина да греши, не смее да го провоцира бидејќи е слаб, склон на блуд.

На Zeynep, tessie, Captain-Omni и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. peperutka87

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    536
    enlighten my knowing plsssss ........:drunk:

20. Emotional123

Се зачлени на: