Имаме засадено дома во двор стебла киви, и годинава има доста плодови па освен компотот и џемот што ги прави мајками оваа година таткоми сака да проба да направи и ракија од киви. Сакав да прашам дали некој од вас знае како се прави, дали неговите правеле некогаш или пак пробал и ако имате пробано добра ли е по вкус?
Ракија може да се направи од се, мајка дет вели и чорапите да си ги ставиш со вода и шекер, ќе добиеш ракија. Тато прави од што му падне. Лани направи 250кила ракија. Правеше од кајсии, праски, од лимони е правел, од краставици и патлижани (се зезаа со колегите му, не му треба салата, све е внатре хаха), може и од киви да е правел, незнам. Од све е правел, јас не пијам ракија, ептен ми гори, али тато не седвит на маса без салата и 1 чашка (за дезинфекција както вели тој ). Ако татко ти е правел да сега ракија, значи знае како се прави. ај наздравје
Па се прави исто како и оваа од грозје неам правено ама знам луге што правеле. Исто се лупи се гмечи тоа комината и после со широмер се проверува секој ден дали останале шеќери. Кога ке покаже мало ниво на шеќер или воопшто да нема шеќер значи ферментацијата завршила и може да се почне со варењето на ракијата. иста постапка како е кај грозјето само што мислам дека се добива многу помалку ракија бидејки кивите содржат помалку шекер што значи помалку алкохол ке се добие. Инаку вкусот е на ракија. Нема ништо од кивите не очекувај зелена ракија со вкус на киви. Бојата е малку поинаква од таа на лозовата меѓутоа не е истиот квалитет на вкусот. Сепак од грозјето се прави најубавата ракија. Иваноска браво за татко ти епен ја усовршил техниката ама каква е таа од кратсавици, може ли да прашаш сигурно дали има таква правено и пиши ми во лп? ПО некоја моја логига од краставици ракија е невозможно да се направи па дури и да е возможно приходите би биле ептен мали.
Тато познава еден човек, кој врти бизнис со овошје и зеленчуци. Е кога му се расипуват престоелите зеленчуци и овошија, тато му ги купува за ситни пари и прави ракија од нив Може од краставици, може и од домати. Од домати е малку кисела ракијата. Ракија може од се да се прави. Ставиш ли шекер и вода, можеш ракија и од трева да направиш. Од се бе, СЕ!
Rakija se pravi od sve,mene najmnogu mi se bendisuva od cresni a ne vervam deka ke bidi losa i ovaa od kivi.