Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рап и хип-хоп култура

Дискусија во 'Музика' започната од yawn, 13 јануари 2011.

1. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Не слушaм рaп. Јaс сум oд тие личнoсти штo не јa рaзбирaaт oвaa музикa, немoжaм дa се пoврзaм сo неa. Амa имaм пoчит кoн хип хoп културaтa. Пoчитувaм рaпери кaкo Еминем, Тупaк и слични изведувaчи кaј кoј текстoт имa некaквa вреднoст. Истo тaкa интересни се и oние сo зaрaзен, зaбaвен ритaм. Амa oд рaпери oд типoт Лил Вејн, Дрејк, Кaјне Вест, Ники Минaж, Питбул, Дрејк, Слaткaр ми се гaди. Ме нервирaaт типчињa кoи вo песните се фaлaт зa свoјoт јaк, генгстa живoт, кaкo ги вртaт сите женски, пa кaкo целa нoќ биле нa зaбaви, пиеле, пушеле, и oвa сетo нoрмaлнo е нa нaјвулгaрен мoжен нaчин.

2. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    Ко демек 2pac и Eminem немаат песни за пари и жени ;) И да слушам рап, од тие што ги плукате - Lil Wayne, Kanye West, Nicki Minaj и остала компанија. И имаат песни со кои што сум се соживеала и пуштила солза, и имаат песни на кој што сум играла и не ме интересирало дали во текстот кукале како немале пари за не знам ти таму што |( Едно нешто што ме провоцира е кога плукате а имате максимум 2 песни од нив слушнато.

3. Петре Прличко

Петре Прличко Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    387
    Типична црнечка бљувотина и дегенерација, одраз на нивниот менталитет и ниски културни вредности. Кој бил во Америка видел и прошетал таму. Нема поодвратни ликови од Wiggeri, т.е. белци што се обидуваат да глумат црнци.

Евтини призкани, лесни текстови, лесни мелодии, никакви вокални и талентни можности, користење auto-tune, пеење приказни за гета и сиромаштија, затоа што еден просечен Црнец не е способен да заврши основно школо, да е вреден и да изджува семејство. Патетика.

Да беше турбо-фолкот американски производ сите тука ќе збореа како тоа е “естетска музка со силни текстови за реалноста“, а хип-хопот да беше производ од Балканот сите ќе збореа спротивно за него. Факт е дека парите и моќта на индустриите диктираат што ќе се слуша и наметнува.

4. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    @Петре Прличко Ги исплука црнците и ги направи малоумни, браво.
    Ти заклучуваш кој е способен да заврши основно и да израсне семејство според бојата на кожата?
    Воопшто не е расистички :x

На IamSexyAndIKnowIt му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Петре Прличко

Петре Прличко Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    387
    Јас не кажувам ништо, туку државните статистики кажуваат. Можеби не си запознаена со зборот “white flight“, но подобро е да се запознаеш и ќе ти биде јасно зошто ти го посочив.

Овде зборувам конкретно за музиката и значењето на текстовите каде што секој трет збор: pimp, bitch, whore, slut, drugs, getto и навреди спрема белците. Јас таква бљувотина ниту слушам, а ниту планирам.

6. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.335
    Допаѓања:
    5.867
    @Петре Прличко, ама во секоја тема имаш контра реплика.

Конкретно би сакала да чујам што имаш слушнато од рап? Лил Вејн? Тајга? И останата комерцијала, кое се смета за се` само не за музика, најмалку па рап.

Не знам колку си запознаен општо со културата, но би ти препорачала да прочиташ, изгледаш некој документарец, па врати се, слободно ќе дискутираме.
    Не знам ни колку си запознаен со KRS - One, Onyx, Dope D.O.D, The Notorious Big, Nas, Easy E, имаш и од Македонија: Страјк, РНС, Стр2, Зад аголот, Титаниум од поновите, слушни го Марчело (Pismo vanzemaljcu, во песнава всушност ни го критикува општеството кое ни цути).

Ефтини приказни кои се всушност секојдневие. Не знам како си растел и како сега живееш. Претпоставувам дека се` било совршено, ти течело мед и млеко.

Патем, не би требало и ништо од литература да имаме. Најмалку пак поезија и проза, бидејќи се нели, чувства изразени преку приказна.

На Мастер Гоки и blueeparadise им се допаѓа ова.
  7. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Обожавам рап и хип хоп музика.Слушам и македонски рап,и странски.Мислам дека нема некој рап или хип хоп песна што не ми се допаѓа.Едно време имав симнато на компјутерот една програма realplayer за смнување песни,видеа,и имаше и радио станици.Имаше една германска и цело време пуштаа рап песни,баш рап песни.:) А во моментот не ми текнува некоја рап песна да ја постирам овде.:D

8. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.381
    Често се прашувам која е причинта за твојата аверзија кон луѓе во боја. Имам неколку предпоставки. Мислам дека една доцна вечер си се враќал кон дома и си бил пресретнат од двајца Афроамериканци , не знам точно што се случило најверојатно некоја траума, голема траума ако траумите се мерат во сантиметри.

А иначе рап многу ретко слушам, не дека ми е одбивен ама јас сум повеќе по рок музиката.

9. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Поштувам нешто од македонски рап и нешто од бугарскиот. Notorious big и тоа.
    Не ми е нешто многу сериозно рапот, некогаш знае да ме заморува, ама некои песни драго ги слушам и ги рапувам.

10. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.419
    Од рап и хип-хоп ги слушам поновиве изведувачи како Ники Минаж,Иги и компанија.Песните на Еминем никогаш не ми се свиѓале...

11. Witchy-style

Witchy-style Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2012
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    3.920
    Обожавам рап и хип хоп , највеќе Еминем, Дре, Д Гејм и Тупак од странски, а од наши дефинитивно Легијата , царови се <3. Бтв и Марчело е добар, од српски рап.

12. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    10.358
    Dobro utro :D

На Мариаа. и Мастер Гоки им се допаѓа ова.
  13. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    Eminem,2pac,Green out (y)

На Мастер Гоки му/ѝ се допаѓа ова.
  14. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Врвот од Балканот

Од земјава

Нешто постаро

На Ivvvv и Мариаа. им се допаѓа ова.
  15. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    12.614
    Јас само таква музика слушам и тоа најмногу Eminem, 2pac I Notorious :)

16. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    9.191
    Остарев со рап културата и нејзиното дружење,бааги омекнав и почнав да слушам све по лесен и по нежен рап.

Израснав со вистинските рап артисти,со оние кој во Македонија го основаа рапот,и ми е премногу мило што израснав со такви луѓе.Првата рап група која ја чув и запознав беше(чиста околина),имав феноменална дружба,од таму почна све до ден денес немам престанато да слушам рап.А колку години се поминати,видете која год е изваден албумот и израчунајте од тогаш до ден денес :D

На Ivvvv, okcenzi, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    22.592

ејј стварно
    ами оваа

На Скопјетесакам му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    9.191
    Све почна од чиста околина,а стигнав да бидам другар со сите можни рап групи другар(збориме за постариве рап групи),иако знам некој и од ново компонованиве групи,али класики си се класики.

На Elissa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    yo yo yo ! Мило ми е за темава.
    Јас сум повеќе рапер од многу денешни рапери.
    Поззззззззззз !

20. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477

(y)

На IamSexyAndIKnowIt му/ѝ се допаѓа ова.