Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Расизам

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Lella, 23 декември 2013.

1. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    25.084
    Следно Ben Shapiro и Candace Owens цитирај ги хахахаах :drunk:

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.594
    Допаѓања:
    39.011
    Па ако веќе се дебатира за полициска бруталност и се зборува за расата, логички е и да се внесе дебата за сторителите на кривични дела и нивната раса.Поврзано си е.

На WaitTillTheEnd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Вие си знаете.
    Логички и исправно е лицето Х извршило кривично дело а не лицето Х од црна раса (или било која друга).

На ElenaOfRivendell, staycalm и Ketchup им се допаѓа ова.
  4. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.636
    PicsArt_01-10-11.29.56.png

На dayla, Purplelilac, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.594
    Допаѓања:
    39.011
    Епа во тој случај не треба ни да се спомнува дека полицаецот убил црнец или белец туку човек.
    Јас не имплицирам ништо, само ако веќе се збори за едно, не може да се исклучи другото.

На burthdaykake, Billy Idol и WaitTillTheEnd им се допаѓа ова.
  6. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Во совршен свет така би било, без никакви поделби, без осуди и насилство само врз расиситичка база. Ама далеку сме.

На ElenaOfRivendell и staycalm им се допаѓа ова.
  7. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Аргументите ви се :D:D појачете на БЛМ вести.
    Никој не одговори од прогресивците дали некој од вас живеел или живее во Америка па знае како е?
    Или се информирате од basic пропаганда?

8. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.423
    Црнци има и во Европа, па дури и во Македонија.
    На мајка ми пријателка пред некое време кажува шетала навечер и видела црнец, не се чувствувала веќе сигурно.
    Не знам дали со сила не сакате да разберете за што станува збор, или што...

На theowndemon, dayla, Purplelilac и 2 други им се допаѓа ова.
  9. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    25.084
    Се информираме од CNN и само од CNN. Аман тоа ли сакаш да го слушнеш? Иди таму гледај Fox News остај не нас да живееме во заблуда од бејзик пропаганда

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    Кечо не се толку опасни,но се многу агресивни за секој збор,чекор...
    Од искуство.
    Јас сфаќам дека и тие се луѓе,поминале низ сито и решето, и дека им е преку глава од тоа да ги покажуваат со прст само поради бојата на кожата, но тој пристап и искажување не е начин.
    Со чест на исклучоци.

11. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    Основата на се, се парите.
    Милионишта се вртат у фондацијата на BLM, донации од корпорации и богаташи ради популизам, пари кои ја фиинансираат радикалната левица у америка, пари од кои ништо аир нема да види просечниот црнец у америка, кој работи од јутра до сутра.
    А пак е на улици, мислејќи дека прави некаква промена.

На WaitTillTheEnd, burthdaykake, asdas и 3 други им се допаѓа ова.
  12. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    25.084
    Screenshot_20210110-123816.jpg

АмА вИе Се ИнФоРмИрАтЕ оД мЕдИуМсКа ПрОпАгАнДа

На dayla, Purplelilac, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    Ова е законски дисбаланс, не расизам.
    Кај нас имаш бел човек што за украдени кебапи ќе лежи неколку години затвор, и бел човек кој со авто усмртува друго бело лице, и е на слобода.

Кај нас исто имаш, ром кој фатен при кражба е пуштен на слобода, пошто немаат што да му земат не им се исплати да го гонат, и бел човек крадец, стрпан у затвор за истото.

?

На WaitTillTheEnd, burthdaykake, asdas и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    25.084
    Молим? Најде нашиот пропаднат систем да го споредуваш со американскиот и да наоѓаш оправдувања со наводен "законски дисбаланс". Знаеш воопшто што е Ferguson Riots?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    21.378
    Кои други малцинства се дискриминирани кај нас? Пошто знам баш ние македонците иако мнозинство, трпиме поинаков третман, да не речам полош.:wasntme:
    А кога сме кај ромите, долга тема на муабет е. Ниту се греота, ниту се дискриминирани. Дадено им е се' на тацна за да се во чекор со нас, се одвојуваат тон средства од буџет кои се пари на сите нас, ама тие свесно одбираат да се шлајмот на општеството. Не плаќаат за струја, возат нерегистрани коли, крадат растураат и никој за ништо не одговарал. Од мали се задоени да бидат деликвенти и да прат проблеми, со чесни исклучоци.

На Ugly Duckling, WaitTillTheEnd и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    Не разбираш.
    Црни работат за едно евро од саат и тоа претставува проблем за белата раса која не може да преживее со таа саатница во месецот.
    Башка црниците можат да живеат по 10 души во еднособен стан и пак да спијат по улици, не посетиле школо, а за математика да не зборам.
    70% од нив заработувачката ја праќаат на своите семејства.

Другите 30% се едуцираат и напредуваат во одредени категории, не живеат во група во еден стан и стануваат писмени.

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.921
    Допаѓања:
    179.333
    Не можам да ви ја разберам опседнатоста со блм, оти ништо не ми значи, ниту сум живеела таму за да имам меродавно мислење, ниту ќе живеам. Ако тргнувате кон рушење стереотипи и расизам, тргнете од себе и местото кајшто живеете.
    Реков погоре, има црнци едни, други и трети. Првите се афроамериканци, вторите оние што живеат во своите матични земји во Африка, и третите, кои се да речеме, понови емигранти во Европа. Да не заборавиме дека има и некои релативно автохтони, те не прва генерација црнци во Европа, во Шпанија, во Франција итн.
    Искуствено, кај што живеам јас, ги има релативно малку, ама не гледам дека се нешто расистички жртви, ако споредам со ромите, кои се автохтони. И во принцип, за расизам и предрасуди, можам да зборувам само за ромите, за другото не сум компетентна. Можеби и малку за расизам во европски фудбал, кој е исто интересен феномен. Ама прочитана книга или вест, мене не ме прави компетентна, за вас, вие си знаете.

На WaitTillTheEnd, Celltica, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.075
    Допаѓања:
    66.893
    Ве замолувам да не почнувате со личните напади и преписки, држете се до темата.

На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    @staycalm
    Ептен наивно е да мислиш дека еден ваков покрет е настанат од плементити побуди.
    Ептен наседнуваш на холивуд селебрити твитс. :)

На asdas му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.404
    Допаѓања:
    60.080
    Социјалните мрежи и каков е човек навистина врска немаат едно со друго. Џабе и 300 хаштази да мавнам ако во душата ги мразам, имам нетрпеливост или не ги сакам како другари, колеги или партнер припадници на друга раса. Имам еден куп другарки, БЛМ, ау бау, а во реалност од два реда муабет со нив ќе сфатиш дека воопшто не се против расизам, туку се тоа правеле од помодарство.

Би сакала да си имам пријателства со црнци, апсолутно би соработувала, дури и можам и во врска да се замислам. И тоа ми е доволно, никогаш цен човек да не осети болка од мене по база на боја на кожа.

Од друга страна кршење, правeње материјална штета, насилни протести нема никогаш да ми се ок. Не можам да оправдам дивјаци, каква сака боја на кожа нека имаат. Тоа што големите компании не кажаа ништо лошо за такво дивеење беше чист pr, за да не доживеат cancel culture на своја кожа и да искрварат милионски суми етикета расисти ако им закачат.

Тогаш споделив, поддржав, дигнав глас за свирепото убиство на човекот. Апсолутно беше потребно да се дигне глас за насилното однесување на полицаецот, уште од глава не ми излегува како го удави човекот со рацете во џеб. Ама зад кршење и дивеење не можам да застанам. Ми ја поминува мојата црвена линија едноставно.

На mode-kristina, Celltica, Amellie13 и 5 други им се допаѓа ова.