Па ако веќе се дебатира за полициска бруталност и се зборува за расата, логички е и да се внесе дебата за сторителите на кривични дела и нивната раса.Поврзано си е.
Вие си знаете. Логички и исправно е лицето Х извршило кривично дело а не лицето Х од црна раса (или било која друга).
Епа во тој случај не треба ни да се спомнува дека полицаецот убил црнец или белец туку човек. Јас не имплицирам ништо, само ако веќе се збори за едно, не може да се исклучи другото.
Во совршен свет така би било, без никакви поделби, без осуди и насилство само врз расиситичка база. Ама далеку сме.
Аргументите ви се појачете на БЛМ вести. Никој не одговори од прогресивците дали некој од вас живеел или живее во Америка па знае како е? Или се информирате од basic пропаганда?
Црнци има и во Европа, па дури и во Македонија. На мајка ми пријателка пред некое време кажува шетала навечер и видела црнец, не се чувствувала веќе сигурно. Не знам дали со сила не сакате да разберете за што станува збор, или што...
Се информираме од CNN и само од CNN. Аман тоа ли сакаш да го слушнеш? Иди таму гледај Fox News остај не нас да живееме во заблуда од бејзик пропаганда
Кечо не се толку опасни,но се многу агресивни за секој збор,чекор... Од искуство. Јас сфаќам дека и тие се луѓе,поминале низ сито и решето, и дека им е преку глава од тоа да ги покажуваат со прст само поради бојата на кожата, но тој пристап и искажување не е начин. Со чест на исклучоци.
Основата на се, се парите. Милионишта се вртат у фондацијата на BLM, донации од корпорации и богаташи ради популизам, пари кои ја фиинансираат радикалната левица у америка, пари од кои ништо аир нема да види просечниот црнец у америка, кој работи од јутра до сутра. А пак е на улици, мислејќи дека прави некаква промена.
Ова е законски дисбаланс, не расизам. Кај нас имаш бел човек што за украдени кебапи ќе лежи неколку години затвор, и бел човек кој со авто усмртува друго бело лице, и е на слобода. Кај нас исто имаш, ром кој фатен при кражба е пуштен на слобода, пошто немаат што да му земат не им се исплати да го гонат, и бел човек крадец, стрпан у затвор за истото. ?
Молим? Најде нашиот пропаднат систем да го споредуваш со американскиот и да наоѓаш оправдувања со наводен "законски дисбаланс". Знаеш воопшто што е Ferguson Riots?
Кои други малцинства се дискриминирани кај нас? Пошто знам баш ние македонците иако мнозинство, трпиме поинаков третман, да не речам полош. А кога сме кај ромите, долга тема на муабет е. Ниту се греота, ниту се дискриминирани. Дадено им е се' на тацна за да се во чекор со нас, се одвојуваат тон средства од буџет кои се пари на сите нас, ама тие свесно одбираат да се шлајмот на општеството. Не плаќаат за струја, возат нерегистрани коли, крадат растураат и никој за ништо не одговарал. Од мали се задоени да бидат деликвенти и да прат проблеми, со чесни исклучоци.
Не разбираш. Црни работат за едно евро од саат и тоа претставува проблем за белата раса која не може да преживее со таа саатница во месецот. Башка црниците можат да живеат по 10 души во еднособен стан и пак да спијат по улици, не посетиле школо, а за математика да не зборам. 70% од нив заработувачката ја праќаат на своите семејства. Другите 30% се едуцираат и напредуваат во одредени категории, не живеат во група во еден стан и стануваат писмени.
Не можам да ви ја разберам опседнатоста со блм, оти ништо не ми значи, ниту сум живеела таму за да имам меродавно мислење, ниту ќе живеам. Ако тргнувате кон рушење стереотипи и расизам, тргнете од себе и местото кајшто живеете. Реков погоре, има црнци едни, други и трети. Првите се афроамериканци, вторите оние што живеат во своите матични земји во Африка, и третите, кои се да речеме, понови емигранти во Европа. Да не заборавиме дека има и некои релативно автохтони, те не прва генерација црнци во Европа, во Шпанија, во Франција итн. Искуствено, кај што живеам јас, ги има релативно малку, ама не гледам дека се нешто расистички жртви, ако споредам со ромите, кои се автохтони. И во принцип, за расизам и предрасуди, можам да зборувам само за ромите, за другото не сум компетентна. Можеби и малку за расизам во европски фудбал, кој е исто интересен феномен. Ама прочитана книга или вест, мене не ме прави компетентна, за вас, вие си знаете.
@staycalm Ептен наивно е да мислиш дека еден ваков покрет е настанат од плементити побуди. Ептен наседнуваш на холивуд селебрити твитс.
Социјалните мрежи и каков е човек навистина врска немаат едно со друго. Џабе и 300 хаштази да мавнам ако во душата ги мразам, имам нетрпеливост или не ги сакам како другари, колеги или партнер припадници на друга раса. Имам еден куп другарки, БЛМ, ау бау, а во реалност од два реда муабет со нив ќе сфатиш дека воопшто не се против расизам, туку се тоа правеле од помодарство. Би сакала да си имам пријателства со црнци, апсолутно би соработувала, дури и можам и во врска да се замислам. И тоа ми е доволно, никогаш цен човек да не осети болка од мене по база на боја на кожа. Од друга страна кршење, правeње материјална штета, насилни протести нема никогаш да ми се ок. Не можам да оправдам дивјаци, каква сака боја на кожа нека имаат. Тоа што големите компании не кажаа ништо лошо за такво дивеење беше чист pr, за да не доживеат cancel culture на своја кожа и да искрварат милионски суми етикета расисти ако им закачат. Тогаш споделив, поддржав, дигнав глас за свирепото убиство на човекот. Апсолутно беше потребно да се дигне глас за насилното однесување на полицаецот, уште од глава не ми излегува како го удави човекот со рацете во џеб. Ама зад кршење и дивеење не можам да застанам. Ми ја поминува мојата црвена линија едноставно.