Форумџика на годината

Редуцирање на сообраќајни несреќи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Feminka22, 23 јануари 2022.

1. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.304
    Не е до фуфкање, еве збориме што не е океј. Треба да се развие дискусија па тие што имаат нешто у мозокот да речат чекај, ќе почнам ова, она, - држи вода што зборат. На тој начин да се соберат повеќе луѓе за да може да се влијае.
    Брзо брзо ајде ајде никогаш за ништо не успева.
    Не сум видела ваква тема, ајде да остане темава активна( не само кога нешто ќе биде) и да се развие конструктивен дијалог и да се запознаат сите со:
    Што значи да си возач?
    Како треба да се однесува инструктор и што да се очекува од него?
    *големата одговорност која ја имаш при управување со моторно возило!
    Имање на општа сообраќајна култура , шо значи тоа всушност?
    Back to basic.. lets start from the beginning

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    31.289
    И поминување на црвено стана рутина. Јас многу често гледам некој на црвено кај шо ќе помини.
    Добро тоа засилени контроли и се фалат толку запреле под алкохол, на црвено. Освен некоја парична казна шо друго превземаат? Ништо.
    За некој со џип, 200е казна не се ништо. Пак истите продолжуваат, лудуваат по улици. Истите тие шо имаат "грб".
    Не да почнат возачки да му одземаат, тие ќе казнеле само парично и пак ништо не се менува. А и кај нас за сите не важат казните.
    Се дури не важи еден закон за сите исто и не се одземаат возачки, ништо нема да се смени.

На Гладиоли и Feminka22 им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Шо се фати па ти толку за инструкторите
    Они се поврзани со Авто испитен
    Гледаат пари да ти лапнат.И домашното воспитување влијае многу.Ако се зима возачката во помлади години.
    Моиве ми рекле: пијана у кола НЕ.Иначе кола не гледаш.
    Без појас исто НЕ.На црвено НЕ.
    И пополека нормално.Боље да искочиш 20мин порано паи да почекаш, него брзајќи да усереш.
    Ама очигледно не им зборат сите така.Си викаат ,,аа добил возачка значи е способен да вози” мрш бе
    Знаете колку луѓе знам шо возат: без возачка, фатени, издрогирани?
    Среќа возат со усул, ама влагаат у такво стање у кола.Тогаш нит глеаш као шо треба, нит рефлекси имаш.Коа се со мене, ја глеам за нив, ама ја неам педали пред мене.А коа не сум секад им викам ,,фати такси не си играј играчки”
    И после е ,,абе ја знам да возам” абе ти може знаеш ама у такви ситуации се губи фокус у дел од секунда
    Еднаш ќе изгинев со пијан другар така, у спротивна лента влезе..Он знае да управува со колата ама тогаш ај шо не знаеше ни правила ни ништо, па уше и пијан влезе.А ја таква сум, ако глеам дека не можам да разубедам некој да не вози, и јас влагам, и им зборам по пат со убаво да не летаат, кај да сврти, кај да се престрои.
    Ама не можам мајка да им бидам.Јас одговарам за себеси позади волан кога ќе сум.За други не можам.
    Последниот пат кога полагав градска, бев стегната малце пошто мноогу ми е страв да не ми истрча некој пред кола.А овие мислеа дека трема иам од полагањето.

@deskarada zatoa navedov gore da ima opcija i odzemanje vozacka
    Pamet da im dojde
    Pa ako vozi bez vozacka uste tolku sogoluvanje

На Гладиоли и deskarada им се допаѓа ова.
  4. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.304
    Затоа што треба целосна промена на све, да се согласувам, но за мене они имаат голем удел у “правењето на возач”, за поголемиот дел од нас прво искуство ни е со нив.
    Исто и ја познавам, лента не знае да држи, страв и е да паркира, страв и е на угорница , 10 год нњдопрела кола одеднаш зема 3 часа и возела низ паркинг и ок е се сеќавала на се ,терај бате.
    Тоа е она што збориме “не не можам да мислам и за неа” у сообраќај мора синхронизација иначе бељи се дешаваат.

5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Ништо
    Од сега и другари/другарки ќе пријавуваме и тоа е.
    Дерење сите

На Hisha му/ѝ се допаѓа ова.
  6. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.866
    Допаѓања:
    6.948
    83 ја пречекориле брзината во населено место.. IMG_20220124_111548.jpg

На buba4e89 и Роберт 7 им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
  8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.154
    Допаѓања:
    8.433
    Возел некој со 320 км/ч ?! :punch:(wtf):@
    https://mms.mk/266297/возач-на-обиколницата-во-скопје-возел/

Фатиле 2ца ееееј ДВАЈЦА на мобилен! :D Дур чекам зелено на пешачки, јас бар 10 души ќе видам со мобилен како возат. Со една рака на волан, вртат на раскрсница со друга мобилниот. Очите надолу:drunk:

На WildMk и Feminka22 им се допаѓа ова.
  9. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    8.881
    1. Да проработи системот за детектирање и снимање брзо возење, користење на телефон, поминување на црвено, и казните да стигаат по пошта, или лично достава на курири од МВР.

2. Да се ограничи со закон рок до кога мора државата да преземе дејствија против извршителот на сообраќајниот прекршок, за да не постои застарено дело/казна.

2. Да се намали дозволената моќност на автомобилите за лица под 25 години и тоа на 44 киловати, односно 70 коња.

3. Да се воведе поголем данок за регистрација и поскапо осигурување за сопственици на возила до 25 години. Доколку сопственикот на возилото е родител/старател, да биде и тој парично казнет за прекршокот изведен со неговото возило.

4. Да се ограничи времето за управување со возилото од 00-06 не само во првите две години од добивање на возачката, туку и до возраст од 25 години.

5. Да се намали брзината на движење на автомобилите на барем 40 километри на час на булеварите, и на 30км/ч на сите останати улици.

6. Да се оградат сите пешачки зони, односно острови.

7. Големите раскрсници да се заменат со кружни текови.

8. 24 часовен видео надзор на булеварите следен во живо од вработени во контролна соба.

9. Воведување на градска сообраќајна полиција која ќе се движи во цивилни возила 24/7.

10. Неколку пати поскапи казни за потешки прекршоци.

На Гладиоли, Feminka22 и Hisha им се допаѓа ова.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    1 може ,2 да, 3 не се слагам и онака е скупи регистрација.Татко на колешка сеа 1000€ дае за 2 коли само.
    4. Од 23 почиња, ама дискутабилно е пошо некој на 24 може ќе положи, и една година ќе му се фати.Боље да е првите 3 год од дента на зимање возачката
    5. Зона 30 имаш пред школи, во Дебар Маало, таму и да сакаш поише не може.Затка е.
    6.се слагам
    7.не е изводливо, кога има гужви пример од 15:30-17:30 ќе е крш.У Охрид сегде се кружни нели, па коа е сезона затка се праи и колони
    8.Да! Скроз се слагам.На секоја раскрсница камери.У ПС Карпош гледаат за Карпош, у Ѓорче за Ѓорче, и така секоја пс за својот реон
    9.Има у цивилка ама се алфаши, не се сообраќајци.Треба као кај Буњаковец виси таму и чекај идиоти.И така само на раскрсници.НА СЕКОЈА.
    Да нема ,,знам седат кај Сити Мол, ќе вртам од 57ца”
    10.Да

На Гладиоли и Ajronmen им се допаѓа ова.
  11. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    8.881
    Зависи шо коли се. 500 евра за регистрација на кола, уау, кујзнае што вози татко и на колешката твоја. За обична градска кола од 1200-1400 кубика регистрација е 7.000 денари.
    А ако оваа мерка би спречила адолесцент да не вози "јака" кола, ако, супер, нека биде скапо и нека вози Матиз.

Мислев како надополнување на претходниот закон. 2 години почетен возач да си остане без разлика на возраста, со тоа што тој до 25 би се сметал и за почетник возач и за млад возач.

Кружен тек е докажано дека има поголем и побрз проток на сообраќај отколку семафори.
    Тоа што во Охрид не функционира е проблем од сосема друга инфраструктурна природа. Да не навлегувам...
    За пример нека се кружните текови кај Ѓорче Петров и Беверли Хилс, никогаш, ама баш никогаш нема застој.

12. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Имаше вест денес дека биле санкционирани 155 возачи зашто возеле со поголема брзина од дозволеното, имаше санкционирани поради алкохол.
    Значи некои луѓе тешко дека некогаш ќе научат.
    Мое мислење за да се редуцираат сообраќајните несреќи треба да има екстремно големи казни. Пример ако вози некој со поголема брзина од дозволеното, одземање на возачка дозвола и повторно да полага.

На Гладиоли и Arjanit2021 им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    епа така може
    се слагам тогаш
    ама за кружните не.

14. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    8.881

Еве мн едноставно објаснето

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Да бе... овие дена има зајакнати контроли, оти народот се испозапали.
    За еден месец, па се' ќе си се врати по старо.

Не треба да чекаат трагедија, за да казнуваат прекршоци.
    Треба постојано да се санкционираат.
    И се' што може да се направи автоматизирано, да се автоматизира.
    Што помалку човечки фактор е инволвиран, толку помали се шансите за фаќање врски и кинење казни.

На Cosmic Girl, Гладиоли, Роберт 7 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    А има опција да се напраи, пример сеа ми пишуваат казна 500евра, иде ме внесува у систем у станица, и автоматски ми кине пари од сметка?
    и чао пријатно

На Гладиоли и WildMk им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Можи, како не можи.
    Тие какви софтвери прат, лица препознаваат, не пак возила и регистерски таблици.
    Камери поврзани со радари, и директно во систем оди : Тоа и тоа возило, во тоа и тоа време, таму и таму, возеше толку и толку.
    И после ќе ти испратат казна да си ја платиш
    Никаде човек не мора да е инволвиран, освен тие што го администрираат системот.
    Сигурно не се знај цела Македонија со 10 луѓе.

18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Ми се сфиѓа ова.Може да работи добро.
    Од радар директно во систем, и чклап пари од сметка.
    Да нема време ни телефон да свртат.
    Пошо еве личен пример.
    Иам пишувано одамна овде, сеа не памтам точно како беше, ама татко ми така го фатија на радар, им прелета дечкото, и неќеше да плаќа казна за инат, пошо знае како функционира државава, доаѓаа покани за суд дома, не идеше, и на крај му стигна известување дека му ја одзимаат возачката на 9 месеци.
    Е така треба.Ако ми е татко.
    Он се инаетеше, ама ние неаме врски за да ѕвони, и прц.
    Вака уште подобро, кини пари од сметка одма.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Е ние плаќаме.
    Додуша, само еднаш го казниле маж ми, оти паркирал на место за хендикепирани.
    Не видел... Не знам како не видел.. дали не било убо означено, или умо му бил во чавките :D

20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Светлата не работеле :rofl:
    Ама и овие се кучиња.
    Така лани, пази, во јуни 2020 им пишаа казна за неносење маска во парк (тогаш беше само ако сте од иста фамилија нели), во февруари 2021 им стигна казната, и тоа поголема од шо требаше
    Со се судски трошоци 100 евра фрли
    Можеа оваа година у фебруар да пратат, шо има везе

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.