Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ред и организација во домот

Дискусија во 'Дом' започната од MacenceEna, 11 февруари 2026 во 19:08.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    45.490
    @јolene по другарска база те викнав , не за друго .

Сите сме домаќинки , сите што се дома, сите што работат ,после работа се домаќинки . Тоа е :envy:
    Сега пред работа јас да средам домаќински работи . Бев да исфрлам стакло , се собраа три корпи.
    Се водам (денес) по овој метод . Тоа што можеш да го направиш на пример одма. Направи го . Бев исфрлив стаклото .
    Сега ја накрцав колана со флаши за враќање. 4 гајби , три полни вреќи со пластика . Сметаат пред гаража.
    После да наместам машина за перење , да спружам и ајмо на работа .

2. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    2.837
    Добро а каде чувате шминки, четки, парфеми и такви работи. Јас лично немам многу место во спална за маса со огледало па шминки чувам во купатило. Можеби некогаш кога ќе имам нов стан или куќа ќе организирам се поубаво.

На ani23, eliesaab, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    45.490
    Порано во станот имав маса со огледало и се ми стоеше таму за шминкање .
    Сега спалната е само за спиење , многу е темна и не ми се допаѓа таму да се спремам . Во купатило покрај прозорот имам табуретка, на прозорот има место за сите шминки и таму се спремам сабајле. Сите работи кои секојдневно ги користам стојат во организери .сите четки , сунѓерчиња за шминкање . Креми и слично исто стои таму . Имам вакво слично Screenshot_20260213-095438.png

Инаку вчера случајно видов кај една инфлуенсерка дека користи ваква корпа Screenshot_20260213-095340.png за сите секојдневни работи , део , четка за коса , спреј и слично и дека тоа и стои во шкафче и секое сабајле го вади и знае дека сите работи што и се потребни стојат тука , нема потреба да бара .. тоа е дефинитивно нешто за мене.
    Зашто најчесто сите секојдневни работи ми се на различни места и во брзање стално барам нешто .

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.602
    Допаѓања:
    290.216
    @MacenceEna овие се ептен практични.
    Јас имам во бањата, на масата од умивалникот, такво на спрат, се врти.
    При скин рутина од повеќе чекори е мега практично. Многу собира, се ти е на дофат, и го вртиш за секој нареден чекор.

На SummerGirl и MacenceEna им се допаѓа ова.
  5. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    45.490
    @danichap такво на спрат за вртење имам и јас во бања . Креми, лосиони стојат на него
    Сега кога размислувам на тоа , сваќам дека имаме премногу производи . Шампони , од децава , од мене исто . И дека сите се раштркани низ цела бања .
    Синко може има преку 5 шампони . Големата и јас што исти користиме . Преку 3 вида..

Значи проблемот може е што имаме премногу. Купуваме и кога не треба .

Наредна цел е да се види што се има , да се престане со купување . Да си потроши се и тек после да се купи ново .

На Трагедијаупмм, SummerGirl, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  6. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    2.837
    И каде ви стои тоа на вртење? Во бања ама каде точно?

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.602
    Допаѓања:
    290.216
    Вака е кај мене.
    IMG_8890.jpeg Доле се ми е сортирани во корпи. По потреба само корпа вадам, да не буричкам.

На Трагедијаупмм, Unread, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.783
    Допаѓања:
    201.072
    Мене ме интересираат две работи.
    Такво на вртење за во кујна дали има некој и дали е стварно нафатно?
    И како редите чинии во фиоки, каков организер @danichap ? Безвезе ми стојат во горни елементи, едно на друго наредени.

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.602
    Допаѓања:
    290.216
    Имам, во ќош од горен елемент. Маслата, балсамико и сл. разни врсти што имам, таму ставам.
    Ептен е практично.
    За чинии имав ама го извадив. Складно ги наредив според големина, да одговара.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    6.757
    @Biljarkata За во кујна овие од Икеа се многу практични, се искористува просторот максимално
    IMG_6405.jpeg IMG_6406.jpeg

Иначе сега кујната ја направивме со најголем дел фиоки, само еден елемент со вратнички и пак се ми е таму бидејќи нели така сме навикнати, никако да ме однесе патот накај Икеа да земам од организерите за фиоки што им се. Ќе видам дали и колку ќе ми се покаже во функционалност.

За козметика имам фиока под умивалник и ми е за таа намена, ги редам во вакви организери (сликава е од нет).
    IMG_6408.jpeg

Мал ми е елементот и просторот околу умивалникот и немам место да ми стојат над, иако мислам дека би ми било попрактично. Да имав место би земала ваков организер (последно во Синсеј го гледав), отворените организери не се за мене бидејќи ќе ги испокршам пола серуми.

IMG_6407.jpeg

На Mumoftwo30, BubamaraM, bookslover и 3 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.602
    Допаѓања:
    290.216
    @Autumn Love имам и јас такво затворено ама ми се покажа многу непрактично.
    Баш оти е затворено човек е ограничен со висината на паковањата. Поради заштеда на простор мора да се исправени, налегнати зафаќаат место. А кога се исправени си ептен ограничен поради капакот, нема да ги собере.
    На крај човек пак мора со отворен простор да работи. Делува волуменозно, ама многу малку собираат.

На MacenceEna и Autumn Love им се допаѓа ова.
  12. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    4.513
    Браво бе , алал да ви е.
    Јас се организирам во шкаф или фиока со организери кои се од кутиче било какво и било каква форма.
    Не купувам посебни организери како што видов погоре освен ако не е на видно место ( шминка за во бања итн итн),.
    Во фриидер имам наредено кутии коцка од сладолед и внатре ставам мандарини, морков, јаболка инт итн. Секоја полица во фрижидер се знае кој е за што е, од таму се зима и од таму се враќа. Плус имам купено пластични се што се закачуваат на полица од фрижидер и внатре чувам путер, паштети и сл и не ми зафаќаат простор на полица.
    Сите плакари ми се по порачка правени со мој цртеж како што да има. Во детска има два дела кој се споени со средишен дел за тв и под него фиоки две големи. Во фиоките имаат организер ги земав ефтино од 3 дела се, за чорапи ситни коцки, има два со поинаква форма.
    Едниот дел има два рафта големи и сукало за кошули, фустани и и сл. И до него има дел со рафотови со посебна врата за летни. Има 6-7 , Има дел за пижами посебен :) Исто и со втората половина за другото дете.
    Плакарот во спална е така на 3 дела, лево на сопругот десно секако за жената ( becouse the woman is always right :)). средишниот дел има поголем простор оставен за јоргани ќебиња итн.и два рафта за заедники работи кој ја го користам :D .
    Сакам да кажам дека мн планирање треба за да биде успешно и да не изгледа хаос. Не им давам прилика на никој во куќата да се пожали дека нема место во плакар па мора на стол :) имаат и еден рафт оставен за раб кои можеби ќе ги облече и утре покрај денес да не висат на стол.
    Кујната посебна приказна :D Се е искористено максимум. Мапа им треба :D

На јolene, Трагедијаупмм, eliesaab и 2 други им се допаѓа ова.
  13. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    2.837
    Кај мене во кујна има една фиока што нема ред. Ама хаос невиден. Таму стојат пластични чаши во 6 бои, пластични чинии исто во 6 бои, други чинии, шишиња и се со треба за прибор за детето стои во таа фиока што за жал неможам да ја преместам на повисоко место да не ја отвара малиот и да прави хаос. Зима 1 чаша, а другите 5 лебдат во фиока.
    Баш ме интересира дали само јас имам таква фиока. За тие со деца посебно.

14. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    3.492
    Додека бев девојче ,па и без деца се беше цакум пакум абе накриво салфетка немаше...
    Е после родииив ,родив едно прекрасно девојче со манири и енергија на момче.
    Дополнитело немам простор за нејзина соба паа дневната ми е узурпирана со детски пластичи или дрвени играчки а спалната со меки :drunk:
    Организација !?
    Шо е тоа :D
    Јас ќе ја средам кујната она ја превртила дневната средувам таму оревртила во спална |(
    И со време се навикнуваш на хаосот затоа шо другиот избор е да тепаш а не сакаш :D
    Гледам да нема трошки /прашини /пајажини. А останатото нека се здрави и живи :l::rofl:

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.603
    Допаѓања:
    12.143
    А зошто да ја местиш?
    Јас напротив тие фиоки кај што се отворени за неа да си буричка, се со такви ствари, пластични прибори, кутивчиња, ствари што не се кршат.
    Кога јас средувам машина за садови она си средува низ нејзините фиоки садови. Шо има врска што е хаос.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.193
    Допаѓања:
    5.138
    Јас намерно и ги ставив нејзините работи во долна фиока да може да си ги дофаќа. И реално што и да и треба сега сама си зема без да не станува нас. Ептен ептен практично ми е и многу ми помага. Имам кутија со детските вилушки, лажички, ножиња, и другиот дел е поделен, дел со чаши и шишиња и дел со чинии. Мојата е 4г, си ги враќа на место, знае дека е тоа “нејзино” и интересно и е. Ако е помало дај му време, ќе се научи дека си е негова фиока и ќе си ги реди сам. Сега веќе и ги тргам пластиките полека и и ставам керамика и стакло. И најдобро ако имаш премногу прибор и не го користите често крени го во кутија некаде, ќе ти се ослободи место и полесно ќе средуваш. Имам и такви големи кутии каде го кревам приборот што не го користи вклучувајќи го и бебешкиот што и беше (шишиња, цуцли, силиконски лигавчиња, тањири, прибор, чаши и сл.).

Во однос на организерите за козметика, јас во ниеден не се пронајдов. Го имам тој затворениот од погоре, нормално дека не собира се, ама убаво собира, и откако ќе го наредам 5 дена е среден, било кој организер ми е премал. Сега имам плиток плакар во купатило и наредени ми се на полици, селектирани во кутии и помали организери.

@ALISA0000 праша за кујна и фиоки? Мене 2 метри ми е кујната со фиоки. Ок се ама маж ми вика не требаше да се волку широки, стално си сметаме ако има уште некој во кујна само се буткаме за фиока да отвориме. За тави, вангли и сл габаритни садови, попрактично ми е едно плакарче со вратичка и полици на извлекување, мислам дека повеќе собира и не си толку ограничен како кај фиоките.