Ред и организација во домот

Дискусија во 'Дом' започната од MacenceEna, 11 февруари 2026.

1. Девојка999

Девојка999 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    728
    Мода ако следиш има секоја година различен став да имаш. Прај си на душичката како ти е арно и ако ти е ќеиф стави тепих под клуб маса. Ја лично у план сум да ставам тепих под клуб масата, некој минимален, колку да не сум без ич, што ќе биде лесен за чистење, пошто некако без тепих многу празно ми изгледа. Луѓе преферираат да не ставаат нигде теписи, и тоа е у ред, олеснува чистење и помалку прашина се собира.
    Јас на пример за завеси имав некоја дилема. Грото од становите што ги гледам на интернет пример што се продаваат/издаваат немаат завеси во дневна/спална и мене апсолутно ми делува неубаво некако, а и си сакам да си дигнам ролетна без да му ја мислам дека комшијата ми "ѕирка по дома". Плус многу убаво ми е чувството кога гледам како светлината влегува во соба низ некоја тенка светла завеса и не зјапам во празен ѕид.
    Ствар на вкус.

На MacenceEna, senjorita-v и Компир Манџа им се допаѓа ова.
  2. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    456
    Ми излегуваат некој реелсови на инста дека не е правилно да се стави ќилим само под маса, треба да се стави и под мебелот под фотељите, значи не треба малечко. Исто и за спална треба тепих и под креветот, а не како што ставаме стази од страна.

На pdb123 и MacenceEna им се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.437
    Допаѓања:
    45.776
    Мене завеси и тепих ми даваат некоја топлина во домот . Истото и и јас го видов на некое видео , дека треба тепихот да е подолг , да не е само под масата , него и под каучот . И затоа купив поголем тепих овој пат .

Инаку за средување на друштвени игри за деца возрасни , мемори карти и слично купив вакви ташнички , организери . Screenshot_20260311-114058.png Screenshot_20260311-114152.png вака отприлика би изгледало. Зафаќаат помалку место , него во кутиите.

На Biljarkata, IronMom, pdb123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.437
    Допаѓања:
    45.776
    Screenshot_20260311-114626.png Screenshot_20260311-114733.png

Мислам дека вака имам поголема прегледност , сите игри (дел од нив) на едно место, во кутија . Сега на ред се другите игри ..

На Biljarkata, bookslover, Dentina и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Девојка999

Девојка999 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    728
    Како дете што го помина детството на село и бидејќи во сите соби имавме некојси неубав бродски под или некакви даски (стварно не знам што беше тоа), сите соби буквално ни беа покриени со теписи од еден крај до друг крај. Кога ќе дојдеше лето мораше сите дома да се ангажираме и да се вадат тие теписи што беа под секој можен тросед, двосед, фотеља, под секој мебел и нормално перење надвор во двор со црево, детергент и после цела недела чекање да се исушат. Имам трауми од тие ствари :D
    Исто бев под кирија едно време каде во собата имав таков огромен тепих од крај до крај а под него прилично океј сочуван паркет. Тепихот го извадив уште првиот ден и ми седеше во ќош така смотан.
    Сега кога можам да бирам во сопствен дом нема шанси да ставам големи теписи, ич не ми е гајле што вика фејсбук или Инстаграм. Сакам лесно да исчистам, да поминам со џогер пример, правосмукалка, средство, да ми сјае...Паднало нешто - на под паднало, ќе го исчистам лесно, не му ја мислам дека е на тепих па останало дамка па да му се стресувам. Едноставно олеснете си, како ви е згодно и како вие мислите дека е океј - така :)

На L.i.n.a.a, MacenceEna, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    6.017
    Јас исто со оваа мисла тргнав, никаде тепих пошто го мразев претходниот тепих што го имав. Ама кога купив другото, многу штуро ми изгледаше без тепих :D. Сега ставив тепих во дневната, ама е многу, многу тенок, не треба да го копаш за да исмукаш. Сега веќе има и гумирани теписи, што мислам можеш дури и во машина да ги переш :D
    Да, и мене така многу ми има излегувано за теписите во дневната. Инаку, за стази во спалната, мислам дека не се демоде, имам гледано препораки и за нив со 2 или 3 стази, ама изгледа во странство почесто ставаат теписи, освен на места каде што цел под им е покриен со тепих (carpeting), па стазите им доаѓаат како layered rugs. На раб бев да ставам и јас тепих под кревет, и после размислив, како ќе се вади после тој тепих за перење, кој ќе го крева цел кревет :D:D. Дури и да не ти е тепихот долж цел кревет, минимум 1/2 од должината на креветот сигурно ќе е, за да стапнеш со нозете на тепих кога стануваш, па пак ќе треба цел кревет да го подигаш. Да не зборувам што мојот кревет е малку подигнат и има 12 ногарки, кој ќе мете под него :D. Мислам, и вака метам, џогирам заради прашина, ама е многу полесно да метеш под отколку тепих, особено под кревет, во свиткана позиција. Може ретко ќе ти треба перење, ама не знам, не вреди за маката :D. А дека убаво изгледа, да :f:

Последна измена: 11 март 2026
    На Девојка999 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.437
    Допаѓања:
    45.776
    Останати тригери од минатото :rofl:
    И кај свекрва ми претходно имаше тепих низ цела дневна , без него пат теписи , персиски .. ужас.

Ние сменивме се , ставивме убав под , и дека ептен на земја сме морав барем малку да внесам топлина со тепих под маса и оди под креветите . Со деца кои седат на под и играат , тоа е .

На Biljarkata, bookslover и Девојка999 им се допаѓа ова.
  8. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.781
    Допаѓања:
    6.472
    Што да не.

Јас имам едно мало што сакам маалку поголемо да е ама не сум нашла до сега. Ако ти се свиѓа стави си.

image.jpg

9. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.813
    Допаѓања:
    8.702
    Некако се предомислив. Повеќе прашина ќе ми се собира. :worried: