Рецепти за АЈВАР

Discussion in 'Рецепти' started by ladymici, Sep 9, 2012.

  1. ladymici

    ladymici Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2010
    Messages:
    540
    Likes Received:
    824
    Gender:
    Female
    Секој дом си има свој рецепт за ајвар, ве молам пишетеги вашите рецепти за ајвар. Ајварот што го прави мајка ми мене не ми се допаѓа баш, сум пробала и поубави па решена сум годинава да ја убедам да измени нешто . инаку таа го прави со црвени патлижани (не е знам количината)

    Ги пече пиперките ги лупи и ги остава една ноќ да се цеди водата
    следната ден водата ја фрла, и ги меле пиперките
    ги става го шерпа да се ваарт , одма става и лупени и здробени црвени патлижани
    сето тоа така вари еден сат потоа става: масло, сол, шеќер, киселина, магдонос, лук и пржи додека маслото не почне да излегува.
    овај ајвар има темна црвена боја, и се некако сув, мене не ми се допаѓа поради вкусот вкусот на патлижаните
     
  2. meU

    meU Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    2,633
    Likes Received:
    3,058
    Ние ајвар правиме од црвени пиперки и модри патлиџани.
    Нормално се се пече, се лупи, ако е поголема количина се остава за нареден ден, со тоа што ќе се цедат преку ноќ.
    Нареден ден, пред пржење се мелат, па се ставаат во тава да се пржат.
    На 10кг пиперки оди 1л зејтин(ако добро памтам), но сепак се е по вкус, зејтинот се додава постепено, не наеднаш. Исто по желба , доколку не пречи луто се додава буковец непосредно пред да се вади од оган. Сол се става во текот на пржењето, со тоа што се вади по малку да се проба како е на вкус.
    Инаку на 50кг пиперки одат 50парчиња модар патлиџан.
    Ајварот е готов кога ќе почне да се прави пат низ него со лажицата, никако не смее да пливне(да излезе) зејтинот на површина.
     
  3. silvice

    silvice Истакнат член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    25
    јас не јадам ајвар но ке ви го напишам рецептот на мајка ми,35 кила пиперки се печат,лупат и остават да се цедат преку ноќ нареднио ден се мелат се стават на пржење и при крајот се додава 2 литра зејтин и четити раце едра сол.либето ептен ни го бендисува.
     
    luna. likes this.
  4. stetoskop

    stetoskop Форумски идол

    Joined:
    May 11, 2011
    Messages:
    5,616
    Likes Received:
    175,816
    Тоа е малиџано(кога се ставаат и модри патлиџани),ајвар е само со пиперки.
     
  5. m.a.f.i

    m.a.f.i Истакнат член

    Joined:
    Jul 29, 2012
    Messages:
    522
    Likes Received:
    180
    ние кога правиме ајвар ставаме пиперки, модри патлиџани и моркови.
     
  6. meU

    meU Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    2,633
    Likes Received:
    3,058

    Абе тоа може во вашиот крај е малиџано, ама во нашиот е пинџур, ние немаме ајвар, ниту пак знаеме што е :lol:
    Од кога сум во Скопје никако неможам да се разберам со луѓево и да сфатам, што им е ајвар, што пинџур , па и за малиџано слушнав, кога свекрва ми ми донесе пред некој ден..... триста врсти имаат :lol:
     
  7. stetoskop

    stetoskop Форумски идол

    Joined:
    May 11, 2011
    Messages:
    5,616
    Likes Received:
    175,816
    Ајде сега читај-ќе се обидам да ти појаснам накратко
    1.Ајвар-само црвени пиперки
    2.Малиџано-црвени пиперки и модри патлиџани
    3.Пинџур-црвени/зелени пиперки и црвени домати
    Бреј кулинарка не ми е рамна,до кај стигнав ..... :clap:
     
  8. eva11

    eva11 Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2011
    Messages:
    1,851
    Likes Received:
    761
    кај нас ајвар се прави со црвени пиперки и модри патличани се печат се лупатсе мелат и се пржат на 10 кила пиперки се става 1 л зејтин постепено сол се става на самиот крај бидејки со сол ако ставиш порано може да ти загоре за шерпата
    малиѓано се прави од зелени пиперки и модри патлигани мозе и црвени и зелени пиперки со разлика со тоа што на малиганото му се стаа и сенф е тоа е разликата од ајварот се ее исто само малиганото има сенф и повеке модри патлигани
     
  9. katalina

    katalina Популарен член

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    1,617
    Likes Received:
    777
    Gender:
    Female
    Mislam deka onoj praviot ajvar se pravi samo od crveni piperki,nisto drugo.E sega majka mi mu stava epten malce patlidzan,dodeka modar patlidzan i morkovi-ne.Toa e veke malidzano.Zejtin odi eden litar na 15 kg.smesa,sol po vkus i malce seker.
    [mod-kirilica:22vji1dz][/mod-kirilica:22vji1dz]
     
  10. Anna-Banana

    Anna-Banana Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2011
    Messages:
    3,898
    Likes Received:
    4,903
    Gender:
    Female
    Ние ајварот го правиме чисто со црвени пиперки.Не додаваме ни патлиџани ни ништо.Највкусен ми е мене само со пиперки.А вкусен е и со модри патлиџани :)
     
  11. simpaticnaa

    simpaticnaa Истакнат член

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    1,012
    Likes Received:
    687
    kај нас ајварот само со црвени пиперки најубав е така :)
     
  12. fairy88

    fairy88 Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2010
    Messages:
    1,666
    Likes Received:
    8,512
    Ние ајварот го правиме со печени пиперки црвени и лупени околу 60 кг, 7-8 модри падлиџани печени и лупени исто така и 3кг моркови варени и сето тоа се меле и не го оставаме да се цеде право го вариме за да не е сув оти така одма му пливнува зејтинот, а мене тоа ми е :puke: .Исто така покрај солта по желба додаваме 2-3 лажици сенф, и да не забравам многу ми е убав ајварот кога налутнува па затоа може да се додадат од оние зелените најтенките изгор лути пиперки околу 3 кг и тие се додават така што само се измијат и се смелат живи на машината за мелење,а се варат заедно со ајварот.Мене така ми е најубав :inlove:
     
  13. Abeja

    Abeja Популарен член

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    4,432
    Likes Received:
    17,812
    Gender:
    Female
    3. Пинџур-повеќе патлиџан од пиперки и е поредок
    4. Љутика-Повеќе пипер од патлиџан

    И заборавивте да пишете дека во малиџано се става една мала тегла сенф, пред да се тргне од огин. Малиџаното е дефинитивно најубаво, само еднаш го правевме со моркови и повеќе не, зашто го потемнуваат малиџаното.
    И совет-задолжително да се пробаат модрите патлиџани пред да се печат, ако горчи некој се фрла, бидејќи еден горчлив модар патлиџан може да ти заебе цело малиџано. На 50 кг пипер, ставаме 25 модри патлиџани.
    И откако ќе се наполнат теглите, никако шерпата да не се полни со вода, бидејќи следува најубавиот дел, топење со леб од топлото малиџано што останало во шерпата :rofl: Тоа дека ќе ти врне на свадба ако јадеш од тенџере или шерпа нема врска, јас сум жив сведок :lol:

    Мене лично ајвар не ми се допаѓа, горчи само од пипер, со црвен патлиџан ми е кисела љутиката, затоа малиџано е вистинскиот избор-само со модар патлиџан и сенф.
     
    bela.hrizantema and imelda like this.
  14. imelda

    imelda Популарен член

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    1,623
    Likes Received:
    10,361
    Прави ли некој уште жив ајвар? Или јас го викам - не мрзи да печиме и лупиме пиперки ајвар. Оној кога црвените пиперки се мелат живи и тоа се пржи, па откако се јаде мора да се погледне во огледало, да не останале црвени квадратчиња по забите. :$
     
  15. bela.hrizantema

    bela.hrizantema Активен член

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    13
    Likes Received:
    3
    Порано ајварот го правевме само со црвен пипер,а сега го правеме со пипер и модар патлиџан.На 40 кг пипер ставаме 15кг модар патлиџан и 4кг зејтин.Ај пишете доза за малиџано како го правите.
     
  16. AnimeHQ

    AnimeHQ Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2012
    Messages:
    100
    Likes Received:
    246
    Додека живеев со моите, знам правевме жив ајвар, малиџано, пинѓур, и остала зимница, па кога ке залупевме пиперки, модри патлиѓани по цел месец, по цели денови. Кај да ги испечем и излупем па и да ги набераме.
    Па да седам до чумбе да пржам, да одменам мајка.

    Затоа не го скам, не го јадам воопшто. :!:
     
  17. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,602
    Likes Received:
    261,927
    Девојки ајвер, а не ајвар како прво.
    Второ ајверот се прави од црвени пиперки и модар патлиџан.
    Малиџано е од зелени пиперки.
    Ние ајверот го правиме на тој начин и тоа си е ајвер.
    Но си трпи различни модификации и ајверот :D . Кој како си го јаде :) .
     
  18. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,471
    Да на нашки е АјвЕр, зашто заштитен производ АЈВАР е на Словенците, ние мора да се задоволиме со Ајвер бе, Ајвер :rofl:
     
    JuLleE likes this.
  19. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Joined:
    Jul 8, 2011
    Messages:
    5,779
    Likes Received:
    22,426
    Gender:
    Female
    ^коа сме спори како желки нотмално дека ајвер ќе ни се вика |(
    Работата е кој прв носи,товари, ама нашиот еиригиналниот рецепте за ајвар.
    Баш друграка ми јадела во љубљана ајвар,и вика дека е многу почуден од нашиот.
    Јас ајвар најмногу сакам кога е само со пиперки.Со билокој додаток некако не ми е тоа тоа.
     
  20. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,602
    Likes Received:
    261,927
    Што му фали на АЈВЕР? :D
    Малце е со источанчки акцент, ама мене подобро ми звучи од АЈВАР.
    Кај нас така велат, и збор да не ве чујам за ајвЕерот :D .

    Хипстер, патлиџани се става многу малку, заради шмек, само со пиперки не оди баш.
    Не се ни осеќаат патлиџаните