Mа ја пред некој ден цела тегла изедов за вас не знам, дури и Спојлер фецесот ми беше црвен Eдит - A тоа малиџано мене не ми е вкусно, а за купечки ајвар да не правиме муабет
Во мојот дом ајварот се прави вака на пример 40 кг пиперки се печат и се лупат чистат и на крајот нормално се мелат е ние не ги оставаме да се цедат бидејки од не цедени иде повкусен.Можи вистина повеке треба пржење ама за резултат на тоа ајварот е 5 ка.Е откако ке започне да се пржи му додаваме 1масло попосле ко ке го упие усте едно е на пример од прилика2 и пол кила масло.Ајварот е готов кога ке почне да се гледа дното на шерпата кога ке тргнеш со лажицата или поточно незнам дали ме свакјате кога ке се дели од шерпата.Пред ваѓање му тураме сол по потреба Спојлер за сол се пробува ладен еден финџал шеќер и еден финџал винска киселина а може и бела но со винска е по вкусно и може лук по желба и малу магданос и тоа по желба.
Mене тој едниот татко ми ми го направи у село, 20 пати се покајав ич, ама ич не го погодиле, ејјј, што очекувам јас од татко ми бе!!! околу 25 тегли, ама ајде ќе се јаде некако то је то. Aма затоа сега, 30 кила пипер направивме, со 6 големи модри патлиџани, и плус 200гр сенф ние ќе му туриме на крај за шмек, ах ах, мераци уште се пржи не знам колку тегли ќе се, битно мерачки се, а не ко ајварот од тато
помина сезоната ама ке притреба за догодина само пиперки црвени да се излупат и се цедат преку ноќта сабајлето се мелат и се прзи на зејтин..се достава зејтин постепено како мешаш пред крај ставаш шеќер,сол по вкус и малку оцет а за малиџаното се е исто само што ставаш модри патлиџани и сенф малку превкусни се јас и тоа и тоа мн ги сакам мммммммм
Црвен пипер- ајварски околу 50 килограми ( кој колку сака пишувам пример ) десетина килограми модар патлиџан и околу 5-6 килограми моркови и околу 2-3 килограми зејтин. и сол по желба се печат патлиџаните и пиперот , се лупат и се вадат семки. се мелаат и се вари морков и тој се мела. Се става во шерпа со солот и зејтин но зејтин постепено по едно кило во текот на целото варење ке го ставите целиот. Ајварот е готов кога веке ке престане со прскањето или кога ке почне да се оделува од шербата кога ке стане мазен за мачкање