Рецепти за АЈВАР

Discussion in 'Рецепти' started by ladymici, Sep 9, 2012.

  1. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,468
    Mа ја пред некој ден цела тегла изедов за вас не знам, дури и
    фецесот
    ми беше црвен :rofl: :rofl: :rofl:
    Eдит - A тоа малиџано мене не ми е вкусно, а за купечки ајвар да не правиме муабет :puke:
     
  2. aleks26

    aleks26 Истакнат член

    Joined:
    Jul 18, 2012
    Messages:
    309
    Likes Received:
    99
    Gender:
    Female
    Во мојот дом ајварот се прави вака на пример 40 кг пиперки се печат и се лупат чистат и на крајот нормално се мелат е ние не ги оставаме да се цедат бидејки од не цедени иде повкусен.Можи вистина повеке треба пржење ама за резултат на тоа ајварот е 5 ка.Е откако ке започне да се пржи му додаваме 1масло попосле ко ке го упие усте едно е на пример од прилика2 и пол кила масло.Ајварот е готов кога ке почне да се гледа дното на шерпата кога ке тргнеш со лажицата или поточно незнам дали ме свакјате кога ке се дели од шерпата.Пред ваѓање му тураме сол по потреба
    за сол се пробува ладен
    еден финџал шеќер и еден финџал винска киселина а може и бела но со винска е по вкусно и може лук по желба и малу магданос и тоа по желба.
     
  3. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,468
    Mене тој едниот татко ми ми го направи у село, 20 пати се покајав :( ич, ама ич не го погодиле, ејјј, што очекувам јас од татко ми бе!!!
    околу 25 тегли, ама ајде ќе се јаде некако то је то.
    Aма затоа сега, 30 кила пипер направивме, со 6 големи модри патлиџани, и плус 200гр сенф ние ќе му туриме на крај за шмек, ах ах, мераци 8)
    уште се пржи не знам колку тегли ќе се, битно мерачки се, а не ко ајварот од тато |(
     
  4. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
    помина сезоната ама ке притреба за догодина само пиперки црвени да се излупат и се цедат преку ноќта сабајлето се мелат и се прзи на зејтин..се достава зејтин постепено како мешаш пред крај ставаш шеќер,сол по вкус и малку оцет а за малиџаното се е исто само што ставаш модри патлиџани и сенф малку превкусни се јас и тоа и тоа мн ги сакам мммммммм
     
  5. Nana19

    Nana19 Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    2,141
    Likes Received:
    2,753
    Црвен пипер- ајварски околу 50 килограми ( кој колку сака пишувам пример )
    десетина килограми модар патлиџан
    и околу 5-6 килограми моркови
    и околу 2-3 килограми зејтин.
    и сол по желба
    се печат патлиџаните и пиперот , се лупат и се вадат семки. се мелаат и се вари морков и тој се мела.
    Се става во шерпа со солот и зејтин но зејтин постепено по едно кило во текот на целото варење ке го ставите целиот.
    Ајварот е готов кога веке ке престане со прскањето или кога ке почне да се оделува од шербата кога ке стане мазен за мачкање
     
  6. PogbaPol

    PogbaPol Популарен член

    Joined:
    May 27, 2015
    Messages:
    2,511
    Likes Received:
    10,358
    Gender:
    Male