Стар е постот но го цитирам за оние што ке почнат со дохрана.Ладно цедено маслиново масло НЕ ТРПИ термичка обработка бидејки станува токсично.Не се вари а уште помалце не се пржи на него.Затоа и се вика ладно..може како прелив врз салата,во каша да се изблендира за вкус но не трпи високи температури.
ладно цедено е начинот на правење на маслото; ,,маслиновото масло се добива во две фази. првата фаза е месењето на маслинките,а втората фаза е притисок на масло од маслинките. ЛАДНОТО притискање е најчиста технологија за маслинова обработка.,, доста со глупости и дезинформации,токсично било,зато на сите канали каде се приготвува храна пржат и напоменуваат дека пржат на маслиново масло. ладо било и зато треба ладно да се конзумира,зато првин се чита оти се вика ладно па се кажва. еве и линк за готвење со маслиново масло: http://www.7maslina.net/novosti/tabid/60/articletype/articleview/articleid/921/default.aspx
a moze da dadete nekoja recepta so zajacko meso ako znae nekoj i da si prasam dali i od zajakot se dava samo beloto meso potocno grbot ili moze bilo koj del od teloto?
i jas da se nadovrzam i jas imam mislenje deka maslinovoto maslo e najzdravo vo ishranata ...ziveam vo grcija pogolem del od godinata i tie bas se gotvat so maslinovo .... taka da dosega bi trebalo site da se otrueni dokolku stanuva toksicno ..
Ти ова од википедија го извади Нема што да се расправам со тебе.Прво начинот на кој се изразуваш говори за твојата личност и твоето знаење. Споделувам она што сум го учела а не ширам дезинформации.И никој со сила не те тера да го примениш се она што ке го прочиташ овде
Ладно цеденото маслиново масло е најчистото и најубаво маслиново масло, и да, не трпи високи температури. Меѓутоа, има и други видови маслиново масло, не толку добри колку ладно цеденото, а можат да се користат за готвење. Најважно е да не се прегрева маслото, да се готви на умерени температури. Ладно цедено или extra virgin olive oil користам само за салата, а за готвење обично маслиново масло. Не ме прашувајте за начинот на добивање, само знам дека не е рафинирано и преработено десет пати. За Грција не знам, ама на 24Кичн не готват со extra virgin масло, туку со ова, обичното, веќе ни јас не знам како да го наречам.
Annat да те прашам, на малата од 6 месеци во зеленчуковите кашички да и ставам ладно цедено маслиново масло или обично маслиново масло?