Рецепти за бебешка храна

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 8, 2010.

  1. Nova

    Nova Популарен член

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    1,058
    Likes Received:
    1,204
    Ладно.
    Путер над 11.
     
    Rabbit and An-na like this.
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,127
    Likes Received:
    204,576
    Gender:
    Female
    Nova веќе одговорила, ладно цедено. Не многу, да не им мириса. Лажиче е доволно. Инаку, јас путер ставав од 6.5-7 месеци, педијатар ми кажа дека може или путер или маслиново масло за да му се послатки зеленчуковите кашички. Немам инфо дека се чека до 11 месеци па дури и година, и поради која причина.
     
    Rabbit and An-na like this.
  3. Nova

    Nova Популарен член

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    1,058
    Likes Received:
    1,204
    Мене педијатарот ми рече се додека можам со маслиново да терам ради мастите што ги има путерот. Некои и до 60% масленост се и дека за бебешкото меше е непотребно толкаво оптеретување. Мене ми звучеше логично и почекав. Сега и давам еднаш до два пати неделно на врвот на лажичката. А маслиново два до три пати неделно по пола лажичка и другите денови кокосово во овошните.
     
  4. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    772
    Gender:
    Female
    а има некоа врска од каде го ,,извадив,,???
    моето знаење е мое,јас барем не мислам дека ако се вика ,,ладно цедено,, мора само ладно да се користи.клај го во фрижидер да се излади поќе,можи поздраво ќе биди :D:Dмајтап

    и јас не натерав никој со сила да пржи (а не се загрева до 210 степени со пржење,туку помалку)
    ниту па да го вари.
    кој како сака нека прави.
    а ликнот го отвори???таму јасно е кажано дека е лага тоа дека не смее да се загрева.
    па сега и јас тоа што го имам читано го кажувам и не те терам со сила да примениш.

    колку ми се интересни вака некои како joy1 кој од неколку реченици можат да заклучат за каква линост зборуваат.....
     
  5. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,383
    Likes Received:
    332,698
    Gender:
    Female
    Да доволна ми е само една реченица за да осетам нечија некултура и дрскост.Тоа од километар се познава.Ако си ваква виртуелно којзнае каква си во живо.
    Што се однесува до линкови јас можам барем десетици да ти постирам каде се тврди дека маслиново масло не е масло наменето за пржење.
    И ај цитирај ме каде реков дека ладно значи ЛАДНО КАКО ОД ФРИЖИДЕР?
    Ма шо уопште и го губам времето со тебе.
     
  6. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    772
    Gender:
    Female
    за фржидерот реков мајтап заради ова,знаев дека ќе искоментираш.
    а ладно цедено маслиново масло и маслиново масло каде не е напоменато дека е ладно цедено се различни.
    и да не си го губиш времето оти неможиш да ме убедиш дека не се пржи со него оти сите познати готвачи напонуваат дека пржат на маслиново.
    и темата не е јас каква сум или ти каква си.и ти воопштоне ми остави впечаток на културна и приатна личност,па не коментирам.

    Температурата на димење
    е онаа температура на која маслата почнуваат да се разложуваат, а продуктите на ова разложување се штетни по здравјето на човекот. Според тоа, маслото чија температура на димење е повисок е попогодно за пржење. Кога станува збор за пржење, треба да се знае дека пржењето се случува на температура од 162 до 190 степени целзиусови. Оттука, би можело да се каже дека рафинираните масла, како маслиновото така и сончогледово масло, се попогодни за пржење. Тука мала предност има маслиновото масло, но ако се земе предвид цената на чинење на малиновото масло, тогаш барем јас би се замислила на какво масло би пржела.

    Запомнете, нерафинираните масла заради ниската температура на димење НЕ СЕ ПОГОДНИ ЗА ПРЖЕЊЕ. Тие треба да се користат за зачинување на салати или ладни јадења и предјадења. Секогаш пржете соРАФИНИРАНО масло, никако со нерафинирано или виргин масло. Ваквите прегорени масла се канцерогени.

    извор http://migusto.mk
    http://migusto.mk/koe-maslo-e-podobro-maslinovoto-ili-soncogledovoto/
     
    Last edited: Dec 12, 2014
  7. Smiley11

    Smiley11 Истакнат член

    Joined:
    Jun 5, 2013
    Messages:
    272
    Likes Received:
    170
    Женски здраво и од мене. Ќе може ли некоја да ми каже прокељ од колку месеци се користи и дали би било добра комбинација со ориз и спанаќ? Ви благодарам :inlove:
     
  8. leona83

    leona83 Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2014
    Messages:
    2,548
    Likes Received:
    1,980
    Gender:
    Female
    Јас дадов на 8.5 месеци и најчесто го давам со житарица, моркив, пашканат.
     
    Smiley11 likes this.
  9. Azzra

    Azzra Истакнат член

    Joined:
    May 17, 2013
    Messages:
    140
    Likes Received:
    61
    Eve uste malku ke pravime godina, do sega jadevme ovosni i zelencukovi kasi , pasirani tecni, sega veke sakam da pocnam so hrana za dzvakanje i da vmetnam meso (znam, toa go pravat od 8mi mesec no jas odluciv do godina da pocekam so mesoto) pa da prasam kako gi podgotvuvate mandzickite, vareni, zaprzeni, zelencukot rendan, iseckan?
     
  10. leona83

    leona83 Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2014
    Messages:
    2,548
    Likes Received:
    1,980
    Gender:
    Female
    Исто како што си правела досега само месо плус, кое колку и да е варено мораш да го изблендираш за почеток. Запржени манџи никако, и за нас не е здраво. Ако сакаш да преминеш на пасирано пробај постепено да пасираш варен зеленчук, некое меко овошје. И тој процес е подолг, не може од денес за утре.
     
    Azzra likes this.
  11. Super-Mama

    Super-Mama Истакнат член

    Joined:
    Mar 11, 2014
    Messages:
    144
    Likes Received:
    14
    Како се подготвува палентата? инаку имаме 7 месеци.фала

    И дали смее овај гриз да му го дадам и како е начинот на подготовка
    image_1374443899_12.jpg
     
    Last edited by a moderator: Apr 3, 2017
  12. leona83

    leona83 Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2014
    Messages:
    2,548
    Likes Received:
    1,980
    Gender:
    Female

    Овој е со глутен, од пченица е. Почекај мало е бебето, околу 8 месеци глутен.
     
  13. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,204
    Gender:
    Female
    Една супена лажица палента на 100мл зовриена вода, и мешаш уште 2-3 минути да се згусне. Ако мислиш дека ти е ретко, стави две лажици. Откако ќе се олади ставаш лажичка масло (ако користиш од тие нерафинираните како маслиново екстра вирџин), и што друго сакаш, можеш овошје а можеш и зеленчук.
     
    Super-Mama and Rabbit like this.
  14. Super-Mama

    Super-Mama Истакнат член

    Joined:
    Mar 11, 2014
    Messages:
    144
    Likes Received:
    14
    А дали се зголемува дозата во однос на месеците?
     
  15. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,204
    Gender:
    Female
    Нормално, да. Но тоа најмногу ќе си следиш по апетитот на бебето. Јас еве сега гледам дека јадеме отприлика 100 до 150мл од оброк, зависи од расположение :)
    А подобро за ова може ќе ти каже и некоја поискусна мама, како постапно да се зголемува исхраната.
     
  16. Super-Mama

    Super-Mama Истакнат член

    Joined:
    Mar 11, 2014
    Messages:
    144
    Likes Received:
    14
    Рецепт за спанаќ на кој начин да го подготвам?
     
  17. leona83

    leona83 Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2014
    Messages:
    2,548
    Likes Received:
    1,980
    Gender:
    Female
    Со морковче, кромидче и житарица ( ориз, киноа или што имате воведено).
     
  18. Super-Mama

    Super-Mama Истакнат член

    Joined:
    Mar 11, 2014
    Messages:
    144
    Likes Received:
    14
    Можеби е глупаво прашањето но прво се вари потоа треба да го изблендрам или..?:)
     
  19. zuto

    zuto Форумски идол

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Messages:
    3,891
    Likes Received:
    28,551
    Да, јас така правам.
     
  20. leona83

    leona83 Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2014
    Messages:
    2,548
    Likes Received:
    1,980
    Gender:
    Female
    Да, јас ако имам свеж одвечер го потопувам во вода со малку сода, па го варам на тивко со поклопен капак, па ги додавам другите намирници и потоа се заедно блендирам, ама кога ставам ориз многу течна испага кашата, па затоа ставам и морков, може и пашканат да се додаде.
     
    Super-Mama likes this.