Го најдов на некоја фб група за храна за деца. Еве го. Со таа разлика што ставив само две лажици шекер и место млеко ставив вода (во моментот немав)
Варам компир но помалку се вари за разлика од обично пире.После го блендирам(внимавај да биде малку по густо после се разводенува од состојките), додавам путер, павлака цела ставив јас а правев количина за нас тројца, 2 јајца, кашкавал колку повеќе ставаш толку е по убаво Сол. Цело се меша, и се става во тавче за печење. Одозгора пак се става рендан или на парчиња сечен кашкавал. Се пече на 200 степени колку да зарумени кашкавалот..Околу 20 мин го печев јас. После се остава малку да се излади за да се сече поубаво
Сув леб на коцки. Во еден сад матиме јајца ,јогурт и сиренце,јас ставив и ким. Го полеваме лебот и мешаме да поприми убаво. Истураме во намрсено тавче кое не зафатува. Поросуваме со сусам и печеме да зарумени и одозгора и одоздола,во загреана рерна.
Се извинивам што волку доцна со одговорот ама немав кога навистина. Лепчето е од сите брашна (иако јас си го викам од хељда а ти можеш што имаш и што сакаш од брашна да ставиш, рецептот е следен: 200 гр. брашно од спелта (можеш и обично пченично бело) 100 гр. брачно од хељда 100 гр. брашно од 'рж 100 гр. брашно од јачмен Сето ова се меша со 500 мл. вода (Односот е секогаш ист- колку грама брашно толку милилитри вода) Се остава да отстои барем 6 часа. (Обично замесувам од сабајле- печам за ручек а можеш и од вечер да го оставиш) Се додава една рамна кафена лажичка сода бикарбона и врз содата се истура сок од половина исцеден лимон (ќе почне да пени). Ова е рецепт без квасец па може да се каже дека лепчево е хроно- ако му значи на некого. Се додаваат разни семки (ако сакаш). Мене ова ми е со семки одозгоре а вообичаено ставам семки од тиква и сончоглед, задолжително мелен ким за шмек, сусам, чиа....што ти падне на памет. Се ова се меша со миксер и се истура во длабок сад со хартија за печење. Одозгоре наросуваш семиња ако сакаш и со мокри раце убаво го "утапкуваш" лечето. Рацете натопи ги повеќе пати баш да се "разлигави" под прсти. Се пече 10 мин. на најсилна температура во покриен сад (ако печеш во ватростален сад) или со алуминиумска фолија. По 10 мин се намалува температурата на 200 Ц и се пече покриен уште 40 мин и на крај се открива и се пече уште 10 мин. Многу лесно и брзо за правење (со исклучок на времето за чекање) а навистина вкусно и хранливо. Се надевам ќе пробаш.
Повели рецепт (на англиски е линкот): http://www.cookinglight.com/recipes/pumpkin-blender-muffins Се прават во бледер, ептен брзо. Место maple sirup јас ставив мед. Печи ги обавезно во корпички зашто се лепат инаку. Меки се и сочни. Имам и убав рецепт за banana bread што мојот го обожава: https://pamelasalzman.com/date-sweetened-banana-bread/. Јас го печам во обично тавче зашто многу споро се пече во модлата за леб.
https://moirecepti.mk/post/посни-мафини-со-какао-и-кокос http://mojportal.mk/posni-mafini Барај посни мафини на google, ги има многу, ќе си направиш соодветни за возраста на детето
Некој рецепт за супи или манџички какви можам да правам за 10+? Вие правите ли и колку често? Пишете ми повеќе идеи ако не ви е тешко
@iloveyou29 1 банана, пола круша, 2 лажици растопено кокосово масло и малку сок од лимон се блендираат. Се додава овесно брашно ( јас изблендирав овесни снегулки ) и се меси со рака, додаваме брашно по потреба за да не лепи смесата. Се сука подебела кора, со калапче се вадат форми и се печат на 180. Не се многу тврди, убави се и за бебиња без запчиња.