На 1-1/2 супена лажица колку еден кафен филџан вода. Во вода што вари се става палентата и се намалува на тихо и се меша постојано, кога ќе е при крај можеш и малку путер да ставиш, но и не мора. Готово е кога водата ќе изгубе, ќе се згусти. Како што ќе се лади така ќе се згустува. На почетокот можеш со овошје да ја комбинираш како банана, јабулка, круша, после тоа и со сирење, жолчка и сл.
Мајки малата ми има 5 месеци и 8 дена што можам освен морков ,компир јаболко, круша, праска тиква и ориз Фалаа ❤️❤️❤️
Јаболко со ориз само, другите се сите за 6+. Ако сакаш, ти можеш да дадеш врз основа на тоа што си вовела, ама на пример, банана и компир не се за помали од 6 месеци.
Палента одбраа во сино ќесе со дете што е, а за путер од кам го купував. Палента давав од навршени 6м или почетокот на 6ми месец не се сеќавам баш точно одамна беше.
Како тоа банана не е за помали од 6? Јас дадов.. 5месеци има А не ми е јасно зошто на повеќето кашички пишува 4+
Мене педијатар ми кажа дека компир и банана не се за под 6 месеци, оти се тешки за желудникот, не се варат целосно, пошто составот на желудечните сокови не е целосен под 6 месеци. Бројката на кашичките се однесува на конзистенцијата, а не на составот. 4+ значи дека е со мазна текстура, лапни-голтни, а секоја наредна возраст означува дека не е толку мазна, т.е има парчиња.
Еден рецепт од инстаграм сакам да споделам со вас,детски жирафа колачиња 10 месеци плус е возраста ,за сите мајки кои даваат јајце или пециво кое содржи јајце. Потребни состојки:140 гр.оризово брашно или друго по ваша желба,130 мл.млеко,1к.л.прашок за пециво ,1банана,1јајце,1к.л темно какао,1/2к.л.кокосови трошки. Сите состојки се мешаат во блендер или се матат со миксер ,без кокосовите трошки и какаото. Смесата се дели на два дела :во едната се додаваат кокосовите трошки а во другата се додава какаото. На хартија за печење се истура смесата.Најпрво белата а потоа кафеавата со цел да се добие шарен жирафа сув колач во две бои. Во загреана рерна се пече колачот 20 минути на 180 степени.Кога колачот ќе се олади се сече со цел да се добијат форми на жирафа колачиња. Рецептот го најдов на kids_taste од инстаграм
Колачиња за мали и за големи 5 шолји брашно по избор 2 лажички прашок за пециво 10 лажици маџун 2/3 шолја несолен путер 2 жолчки 1 пасирана банана 1 лажичка ванилин шеќер
Путерот треба да е омекнат, бананата ја пасираш убаво со вилушка и се се меша заедно , се прави тесто и се додава брашно колку да не се лепи тестото. Се вадат форми со модла и се пече на 200 степени , одприлика 20 мин наместо маџун може и мед да се додаде,доколку сте вовеле во исхраната
Здр. Мајки ние сме зс 10 дена 4 мес. Бебе цица но сака уште не му е доволно пробав да дадам АД ( хипп, аптамил, холле, нан) не сака никакво да голтни, плука се згсдува плачи едноставно ме прифајќа) .. Јас че тераам додела можам барем 4 полни да нполниме. Со педијстарот се слушнав вика да почнам со вкусоби порано бидеќи наголемува и само основните да давм за почеток морковче, компирле, оривче, јаболко круша, слива и банана. Па коа ќе дојди 4 и пол /5 месеци да вметнувам и други... Незнам и јас што да правам и како и што воопшто д двам. Сето ми е измешано. Не сака ад ми е стрв да не одбива и кашите пошто нервоза човек да го фати од ова.
А како знаеш дека не му е доволно? Како напредува,го мерите ли редовно?Па и педијатарот на невидено како дал совет за дохрана не ми е јасно. Јас не би дала вкусови на 4,мало е и не знае ни да голтне ни ништо,плус немаат калории колку што има млекото.Секое бебе индивидуално покажува знаци кога е спремно за лажичка,треба да се прати,не е само наша одлуката,со сила нема да сака ни да отвори уста. Пробај да му најдеш соодветна АД формула.
Кога даваш ад? После подој ? Можи не било гладно па не сака, а за дохрана и мене ме советуваа на 4мес.да почнам ама јас почнав една недела пред 5 мес. Да наполни
Од левта града имав прменогу млеко верувај овие 3 дена ми спласна сжградат и кога стегнам не прска ич само талжка протечи по малку и не прска и гледам декa пелените се слаби и јас нз што стана наеднаш со градта
Меки гради се знак на добро воспоставена лактација,не се грижи. Можеби и е во скок,па помалце ке цица и ке е нервозно,но тоа е само фаза. Пиј многу течности и гледај да си одморена.Ако до сега цицало,скоро 4 мес,верувам дека не може туку така да се одбие или ти преку ноќ да снемаш млеко.Сакам да те охрабрам,не ме сваќај погрешно. Нуди само града,немој вода или чаеви.