Domasnite mnogu mnogu ne mi gi saka ni ovosnite ni od zelencukovite. Ama ke pocnam pocesto da nudam. A kasickite so ovesni snegulki kako gi prigotvuvate??[ mene kaj dvojakov uste od 7 mi mesem mi preporacaa grasok... i jas veke davam ednas nedelno...
Јас го купив и се придржував по упатството за употреба, односно 200мл врела вода и 2 лажички мелен ориз (јас на пола го правев) Ама некако како зрнца мали имаше во смесата, како жив ориз смелен и потопен во врела вода и не го употребив туку сварив обичен ориз па потоа пасирав. И кај вас исто се слчува со мелениот ориз? Можеби неправилно го подготвувам или...? Поправи ме каде грешам Леона
Може ако била зовриена водата или на шпорет додека ставаш и се прават грутчиња ( како и палентата). Или тргни го тенџерчето настрана и одма мешај или додека не е зовриена водата стави. Јас од око ставам и го варам подолго на тивок оган. Многу често го користам. Ако јаде можеш и обичен ( барем за него знаеме кога е сварен ).
И јас подготвувам мелен ориз ама мене ми пишува да го правам со ад млеко така и го правам и го сака малата. Инаку варам вода и правам млеко а потоа во сад со ориз додавам по малце од млекото и убаво мешам.
Лино снегулките ги правите со ад или обично млеко? Пишува со млеко ама незнам дали со ад да и направам бидејки на ад сме
Здраво мамички..сакам да прашам во врска со сокче од калинка од кога смееме да им даваме на бебинњата ...моето синче има непони 6 месеци ...досега имаме пробано само крушка,јаболко,банана,морков.
Мамички ај да постираме рецепти што ги даваме најчесто за ручек бидејќи незнам веќе што да дадам, немам идеа, а преферирам секој ден различно да јаде барем за ручекот. Кажете ми некој рецепт со јунешкото месо со што го давате?
Со месо најчесто правам супа па со трошки,некој пат морков со месо,тиквици и компир и месо сум додала, малце сум дала и чорба со орис и месо домашен ориз(давам и мелен купен) мајками имаше правено брашно и пиперки па дадов на малата еднаш... Вака најчесто и тарана и правам некој пат со месо.
Дона види во 'Денешното мени', секој ден пишуваме што јадат милите, ќе добиеш идеја. Зависи од возраста ама сепак месото со секој зеленчук оди и пак ќе вртиме слични комбинации
Jaс месото единствено не го комбинирам со компир, поради скробот и протеините. Со се друго и го правам, во зависност што имам дома. И вистина е дека едно та исто јадат ама и на оваа возраст, тие се работите кои вртат.
Кaкви тестенини кoристите зa кaшички, т.е. кoи се без јaјцa? Тие штo ги купувaм зa нaс вo сoстaвoт не пишувa јaјцa пa незнaм дaли се без јaјцa нa divella.
Да на дивела се без јајца, јас земав од Carefur интегрални од ржано брашно. Не беа скапи околу 50-60 ден беа. Многу се вкусни. Денес видов дека има и во Ramstore интегрални со нормална цена.
Кога почнавте да давате леб? Каков? Купечки или домашен? На кој начин го давате? Го ставате во кашичката (го блендирате заедно со зеленчукот?) Можеби се смешни прашањава, ама мене ми е ова шпанско село, прво бебе ми е и не знам. Исто и за тестениниве ме интересира, баш @leona83 сакав да те прашам за јуфките без јајца од каде ги купуваш, или домашни ти се? Цело време заборавам, па кога веќе се отвори темава да си прашам
Ако добро паметам, со леб почнав околу 8-9 месеци, му давав на малиот корки да гризе. Почнав со интегрален домашен леб. А го мешав со течни јадења (супи и манџички), да добие текстура како каша. бидејќи лебот се топеше во течноста, зеленчукот го пасирав и така си јадеше. Ако си во можност сама да правиш леб, тоа ти е најдобра опција, бидејќи купечките се преполни со адитиви и конзерванси.
Имав малку домашни без јајца, мајка ми како за проба ги направи и сега ми е криво оти немам повеќе. Купив и од домашни тетовски јуфки без јајца, составот е само брашно и вода. Па значи ок се. За лепче и јас давам со кисело млеко, само потопено и со лажичката го пасирам и јаде. Исто и во чорбата од манџичките ставам , кога мислам дека количината е помалку. Давам бел купечки леб, не е често, немам време децата да ги видам навечер а не па да месам лепче, а најдобро е домашен.