1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти за пекач за леб

Дискусија во 'Рецепти' започната од danichap, 27 септември 2017.

  1. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.732
    Допаѓања:
    32.007
    Пол:
    Женски
    Баш пиши како ќе ти излезе.
     
  2. Silma

    Silma Активен член

    Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Здраво,
    Пекачот е нов апарат во мојата кујна, па сакав да ве прашам. Каков сув квасец користите? Јас штом правам со некој наш квасец лебчето се утнува, а ако користам еден грчки свасец, се е во ред. Што е работата незнам.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    4.768
    Нема врска фирмата. Мерката не ја погодуваш и распоредот на ставање. Квасецот ако брзо допре до водата се зезнува тестото. Обичен бел леб ставаш по овој распоред 1 чашка вода, 1 лажичка сол, 1 1/2 лажичка шеќер, 3 чашки вода и на крај 2 лажици (или пола кесичка) сув квасец. (чашка и лажичка мериш со тие од апаратот) Иди во КАМ имаше на РАФ квасец на попуст има мали пакетчиња и поголеми паковања, исто има од Долчела.
     
  4. Silma

    Silma Активен член

    Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Баш таков РАФ користев и ми се зезна лепчето. Инаку го запазувам редоследот на на ставање, впрочем лебчињата претходно неколку пати ми излегуваа со грчкиот квасец. И сега кога треба да користам квасец од нашите маркети, не ми излегува.Туку се прашувам, дали ставам повеке квасец или пак ми престасува тестото? Лепчето излезе со воздух внатре а сепак сплескано и набиено.
     
  5. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    4.768
    Од која фирма ти е апаратот?

    Штом ти нараснало па ти се сплескало значи повеќе квасец си ставила, ако ти лупа по страните кога го меша тестото значи треба малку повеќе вода да доставиш. Големината на векната ја одредува мерката на пример 4 чашки брашно ја ставаш на 1000 кг. Штом не ти одговара тој квасец пробај со ЗИКО инстант сув квасец битолска фирма е. Мерата е многу важно да ја погодиш и не гледај по книгичкките барај по американските рецепти тие мерат со чашки и лажички како тие од машината.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. Silma

    Silma Активен член

    Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Ви благодарам на одговорите. Изгледа ке да е тоа грешката, повеке квасец во тестото, затоа што јас ставам 1 пакетче на 1000 кг тесто. А од грцкиот користев 2 мали лажичиња, (мерката е со тоа лажиче од пекачот). Ке пробам вечер повторно. Може ке ми успее со помалку квасец.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    4.768
    Само мерката пази ја. Јас француски леб никако не можам да погодам еве и овој со хељда рецептот го пробав кој знае што направив ама многу е горчлив и како недопечен. Деновиве пак ќе купам брашно и ќе го пробам.
    Можеш да пробаш и мармалад да направиш. Јас земав кајсии од комшиката околу 700 грама кајсии ги сецкам на 4 им додавам малку шеќер, малку повеќе од 1/8 чашка и печам во апаратот. Пробувај се не се откажувај брзо. Еднаш ќе погодиш еднаш ќе згрешиш. Јас го сакав апаратот што има и за јогурт правење ама немав пари. Снаа ми овој веќе го купила овој и ми го даде, абе детска радост ми е!!!
     
    На Silma му/ѝ се допаѓа ова.
  8. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.732
    Допаѓања:
    32.007
    Пол:
    Женски
    Ти пишав за од хељда дека горчи ако е само хељда. Стави повеќе од другото брашно што го мешаш.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    4.768
    Абе ти убаво ми кажа ама јас не те послушав...
     
    На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.732
    Допаѓања:
    32.007
    Пол:
    Женски
    Ајде следниот пат ќе излезе супер :)
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Silma

    Silma Активен член

    Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Здраво,
    Со апаратот за печење почнав да си ги правам најубавите лепчиња. Сега сакам да прашам, дали некој има некоја рецепта за пченкарно лепче. Ако имате пишете. Поздрав
     
  12. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    4.768
    Еве рецепт за лечпиња за хамбургер.

    • 1 cup hot water (yes, it says hot water)
    • 2 Tablespoons unsalted butter (softened)
    • 1 Large egg (beaten)
    • 1/4 cup sugar
    • 3 1/2 Cups all-purpose flour
    • 1 1/4 Teaspoons sea salt
    • 1 Tablespoon instant yeast
    • 3 Tablespoons unsalted butter (melted, for topping)
    Се печат 15 - 18 минути на 200 степени (рерната предзагреана на 250, ставате ја тепсијата и намалувате на 200). После 5-10 минути малку оставете ги да зорат во затворена рерна.
     
  13. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    1.260
    Пол:
    Женски
    Imame pekac za leb na severin...novo ni e mesec dena go imame..majka mi pravi samo crno lebce i realbo go kupivme radi nea zas pravese operacija i mora da jade samo takov leb. Ako znae nekoj sa kaze recept za testo za pizza...da go izmesi i pos sako da redeme i u rerna :)
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    4.768
    :pizza:
    Мериш со мералките од машината, јас го делам тестово на 3 дела за тенко да биде. Тестото го потпекуваш 5-6 минути на 200 додаваш што сакаш и го допекуваш уште 10тина минути зависи од рерната. Во рецептов пишува млака вода јас ставам ладна од чешма за да не ми престаса. (Шеќер обичен, сол обична а можеш и крупна ќе се стопи во месењето и масло најобично.)
    Рецепт за црното лепче може? :lol: 20180825_100233.jpg
     
  15. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    20.736
    Здраво женски
    што убаво ме потсетивте на мојот пекач, и јас ко Дани го купив, го измалтретирав извесно време и сеа стои у шкаф....

    Еве неколку рецепти. Ми ги има пратено една Феминка, не се од мене
    Искрено, бајаги одамна немам направено, и не се сеќавам што точно од предложениве рецепти имам направено за да ви предложам

    Рецептите за 900 грамски леб,
    Совет бидете точни со мерките и лебот треба да излезе убав

    бел леб:
    млеко 275 мл
    маргарин или путер 25 грама
    сол 1 голема лажица
    шеќер 1 гол.лаж.
    обично брашно 500 гр
    сув квасец 3/4 од кесичката

    програмот за овој леб е BASIC кај мене

    леб со ораси и суво грозје
    вода или млеко 275 мл
    маргарин или путер 30 гр
    сол пола голема лажица
    шеќер 1 кафена лажичка
    обично брашно 500 грама
    сув квасец 3/4 од кесичката
    суво грозје 75 грама
    мелени ореви 40 грама

    програма за овој е леб е SWEETBREAD

    Интегрален леб
    вода 350 мл
    маргарин или путер 25 гр
    сол 1 кафена лаж.
    шеќер 1 кафена лаж
    обично брашно 270 гр
    интегрално брашно 270 гр
    сув квасец 3/4 од кесичката

    програма BASIC

    Леб со црвен кромид
    Вода 350 мл
    сол 1 кафена лажичка
    шеќер 1 к.л.
    пропржен сецкан кромид 50 гр
    обично брашно 540 гр
    сув квасец 3/4 од кесичката

    програма исто basic

    сладок леб
    свежо млеко 275 мл
    маргарин или путер 25 гр
    2 јајца
    сол 1 кафена лажичка
    мед 2 големи лажици
    обично брашно 500 гр
    сув квасец 3/4 од кесичката

    програма SWEETBREAD

    компиров леб
    вода или млеко 300 мл
    маргарин или путер 25 гр
    1 јајце
    пасиран сварен компир 150 гр
    сол 1 кафена лажичка
    шеќер 1 кафена лажичка
    обично брашно 630 гр
    сув квасец 1 кесичка

    програма BASIC

    иначе Феминката користела сенаменско брашно на жито лукс и зделата во која се пече обавезно ја премачкувам со маргарин. исто така овие состојки со ред се пишани, значи се по ред си ставаш како што се пишани.

    на здравје
     
    На Milobebence и Antebellum им се допаѓа ова.
  16. NarCis@

    NarCis@ Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    10.631
    Допаѓања:
    170.844
    Пол:
    Женски
    Антебелум, испробан ти е рецептот за тесто за пица што го постираше? Чудно ми е дека се става вода, па квасец.
    Инаку ако имате некој добар рецепт за пица, ве молам споделете. Јас имам пекач на Мулинекс.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    4.768
    Да квасецот се става најпосле. По овој ред вода, сол, шеќер, брашно и квасец. Така ми пишуваше во прирачникот а гледам и американците по тој ред прават.
    Мојот рецепт е совршен и ти го препорачувам.
     
    На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NarCis@

    NarCis@ Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    10.631
    Допаѓања:
    170.844
    Пол:
    Женски
    Супер, ќе го пробам деновиве. Туку, отприлика колку тесто испаѓа? Не по грамажа, туку за колку поголеми пици, да речеме.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    4.768
    3 подебелки теста за пици правам во тепсија 28 е сега можеш за потенки во 4 тепсии. Испаѓа доста тесто, сум сакала да го измерам ама немам кујнска вага.
    3 чашки брашно од машината се околу 600 грама брашно плус вода и масло значи околу 250 грама тесто треба да дојде 1 пица.
    Моите тепсии се 28 и 26 затоа ми излегува повеќе тесто. Пробај го слободно ич не му се плаши.
     
    На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NarCis@

    NarCis@ Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    10.631
    Допаѓања:
    170.844
    Пол:
    Женски
    Многу ми е, затоа те прашував. Дома мм е со целијакиа, па само јас ќе јадам, евентуално и ќерка ми ако сака. Ќе пробам со пола доза, па ќе пишам впечатоци :)
     
    На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.