Рецепти за похувана храна

Discussion in 'Рецепти' started by feemina, Nov 9, 2011.

  1. karamela24

    karamela24 Активен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Devojki dali mozi nekoja od vas da mi kaze recept za pohovani zdenki :D
     
  2. Gea

    Gea Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2011
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    11,607
    Gender:
    Female
    Не постои посебен рецепт. Зденките се похуваат на ист начин како и месото. Значи, спреми си сад со матени јајца, сад со брашно, сад со презла и сад со сусам. Зденката првин ја валкаш во брашно и јајца и постапката ја повторуваш уште еднаш, а потоа во презла и сусам. Значи, два пати во брашно и јајца, еднаш во презла и сусам. И ставаш да се пржи во врел зејтин и пржењето трае доста кратко, а притоа ќе внимаваш зденката да не почне да се растекува. Тоа е се. А како прилог со зденките, извонредно оди и тартар сос.
     
    joy1, elena.mak and fallenangel like this.
  3. I.vana

    I.vana Истакнат член

    Joined:
    Feb 10, 2012
    Messages:
    126
    Likes Received:
    40
    дома неодамна имавме семејна прослава и една пријателка на мајка ми се понуди да ни помогне за поховани работи. Полни чинии со похована зденка, кашкавал, сирење, јајца, тиквички, маслинки и кромид. Повкусни не сум пробала. Жената ги прави така што најпрво ги валка во јајце, брашно и презла...ги пропржува 2 мин и потоа во замрзнувач да се оладат. По некое време се враќаат во зејтин и се пржат уште онолку колку што е потребно. Не се распаѓаат, не се топан и имаат прекрасен крцкав вкус
     
  4. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    19,009
    Likes Received:
    108,615
    Gender:
    Female
    Јас често правам поховани пиперки
    Прво ги печам во рерна , кога ке се испечат се ставаат во најлонска кеса да се оладат. Потоа се лупат , се отвараат како шницла да дојде , и се ставаат во брашно , матено јајце и презла. И се пржат. Тоа е, едноставно и вкусно. Македонско месо :)
     
    elena.mak likes this.
  5. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,922
    Gender:
    Female
    Многу се нервиам кога не успевам да направам поховано сирење |(, значи го правам според стандардниот рецепт, сечам подебело парче го валкам во брашно, па во јајце и на крај во презла (сусам не ставам затоа што не го сакам во ваквите работи, многу ретко ставам и на кифлички).. и никогаш, ама никогаш не ми успеало.. секогаш на крај сирењето се разлева :|

    кое сирење е нај убаво за поховање, какво користите вие?

    Инаку не сум правела зденки или кашкавал затоа што не ги јадам :tmi: сакам да ги пробам рецептите со карфиол и со печурки
     
  6. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Чадорче мила, секогаш барај поцврсто сирење. Нешто како биеното или слично на него, да биде премногу цврсто.
    Важно е маслото да ти биде убаво загреано, па кога ќе го ставиш веднаш да ја добие коричката, за потоа да не ти се разлее внатрешноста.
    Се надевам дека помогнав некако :) .
     
    Umbrella22 likes this.
  7. stetoskop

    stetoskop Форумски идол

    Joined:
    May 11, 2011
    Messages:
    5,576
    Likes Received:
    175,050
    Јас похувам исклучиво жолто сирење.
    Го сечам на парчиња-дебелина одприлика 1,5 см и ги ставам во вода 15 мин.(да се одсоли малку)потоа го цедам на цедалка(вишокот вода)валкам во брашно,па јајца и на крај презла.
    Фантастично е....
     
    Umbrella22 likes this.
  8. MorbGoth.666

    MorbGoth.666 Популарен член

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Messages:
    531
    Likes Received:
    150
    Дали има некоја што знае рецепт за похован кромид? :D
     
  9. eva11

    eva11 Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2011
    Messages:
    1,851
    Likes Received:
    760
    го имаш на предходната страна читни малку :D а мене лиги ми потекоа кај ми требаше да читам во никое време
     
  10. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Се сеќаваш на една реклама што беше пред некое време од млекарата Маестро, како се прави поховано топено сирење? Е па мислам дека тој готвачот најпрво ги валкаше парчињата во јајце, па во брашно, пак во јајце и на крај во презла, не сум сигурна за редоследот, ја барав рекламата ама не можам да ја најдам, а на тв не сум ја видела одамна... има некој штос со тоа два пати во јајце, најверојатнол за да не се разлева, барем така си мислам, ама не сум пробала да правам :)
     
    Umbrella22 likes this.
  11. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Да, во тоа е тајната, штом мене зденката не ми се разлева што е многу по мека од сирењето значи во тоа е штосот. Прво во брашно, па во јајце, па во презла па пак јајце и пак презла. :) Пробај така.
     
    joy1 likes this.
  12. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,717
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    Јас кога правам зденка и кашкавал ги ставам само по еднаш во веќе познатиот редослед- брашно, јајце и на крај презла, и не ми се разлеваат бидејќи ги пржам во загреана, поголема количина масло.
    Само што ќе ги ставам во маслото фаќаат кафеава убава боја и одма ги вадам.
    Такада, загреаното масло е решение, според моето искуство.
     
  13. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,272
    Likes Received:
    91,953
    Gender:
    Female
    Како успешно да направам поховано сирење ? Да не ми се растури парчето додека го пржам и да не ми се разлее ?
    Чекор по чекор сакам да ми кажете (ваш пробан рецепт) :D
    И какво сирење да купам,мешано,кравјо,овчо ...
     
  14. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,986
    Likes Received:
    110,482
    Gender:
    Female
    За поховано сирење ќе си купиш кравјо, што потврдо тоа подобро. Ќе похуваш стандард, брашно, јајце, презла, ама дупло, значи брашно, јајце, презла, пак јајце и пак презла и така ќе пржиш, таа е постапката за топливите храни, како сирење, зденка, кашкавал...
     
    SV1911 and Viktorijaaa5 like this.
  15. day.dreamer

    day.dreamer Истакнат член

    Joined:
    Dec 3, 2011
    Messages:
    361
    Likes Received:
    900

    За поховано сирење најдобро ти е да си земаш козјо, зошто е најсуво и најтврдо. Постапката за поховање сите ја знаеме, брашно, јајце, презла и во тавче. :)
     
  16. westt

    westt Истакнат член

    Joined:
    Sep 10, 2015
    Messages:
    271
    Likes Received:
    164
    Да не има некој а продавање или подарување фритеза?