Рецепти за похувана храна

Дискусија во 'Рецепти' започната од feemina, 9 ноември 2011.

1. karamela24

karamela24 Активен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Devojki dali mozi nekoja od vas da mi kaze recept za pohovani zdenki :D

2. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.606
    Не постои посебен рецепт. Зденките се похуваат на ист начин како и месото. Значи, спреми си сад со матени јајца, сад со брашно, сад со презла и сад со сусам. Зденката првин ја валкаш во брашно и јајца и постапката ја повторуваш уште еднаш, а потоа во презла и сусам. Значи, два пати во брашно и јајца, еднаш во презла и сусам. И ставаш да се пржи во врел зејтин и пржењето трае доста кратко, а притоа ќе внимаваш зденката да не почне да се растекува. Тоа е се. А како прилог со зденките, извонредно оди и тартар сос.

На joy1, elena.mak и fallenangel им се допаѓа ова.
  3. I.vana

I.vana Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    40
    дома неодамна имавме семејна прослава и една пријателка на мајка ми се понуди да ни помогне за поховани работи. Полни чинии со похована зденка, кашкавал, сирење, јајца, тиквички, маслинки и кромид. Повкусни не сум пробала. Жената ги прави така што најпрво ги валка во јајце, брашно и презла...ги пропржува 2 мин и потоа во замрзнувач да се оладат. По некое време се враќаат во зејтин и се пржат уште онолку колку што е потребно. Не се распаѓаат, не се топан и имаат прекрасен крцкав вкус

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.899
    Допаѓања:
    108.042
    Јас често правам поховани пиперки
    Прво ги печам во рерна , кога ке се испечат се ставаат во најлонска кеса да се оладат. Потоа се лупат , се отвараат како шницла да дојде , и се ставаат во брашно , матено јајце и презла. И се пржат. Тоа е, едноставно и вкусно. Македонско месо :)

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Многу се нервиам кога не успевам да направам поховано сирење |(, значи го правам според стандардниот рецепт, сечам подебело парче го валкам во брашно, па во јајце и на крај во презла (сусам не ставам затоа што не го сакам во ваквите работи, многу ретко ставам и на кифлички).. и никогаш, ама никогаш не ми успеало.. секогаш на крај сирењето се разлева :|

кое сирење е нај убаво за поховање, какво користите вие?

Инаку не сум правела зденки или кашкавал затоа што не ги јадам :tmi: сакам да ги пробам рецептите со карфиол и со печурки

6. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.273
    Чадорче мила, секогаш барај поцврсто сирење. Нешто како биеното или слично на него, да биде премногу цврсто.
    Важно е маслото да ти биде убаво загреано, па кога ќе го ставиш веднаш да ја добие коричката, за потоа да не ти се разлее внатрешноста.
    Се надевам дека помогнав некако :) .

На Umbrella22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.540
    Допаѓања:
    174.369
    Јас похувам исклучиво жолто сирење.
    Го сечам на парчиња-дебелина одприлика 1,5 см и ги ставам во вода 15 мин.(да се одсоли малку)потоа го цедам на цедалка(вишокот вода)валкам во брашно,па јајца и на крај презла.
    Фантастично е....

8. MorbGoth.666

MorbGoth.666 Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    150
    Дали има некоја што знае рецепт за похован кромид? :D

9. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    го имаш на предходната страна читни малку :D а мене лиги ми потекоа кај ми требаше да читам во никое време

10. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Се сеќаваш на една реклама што беше пред некое време од млекарата Маестро, како се прави поховано топено сирење? Е па мислам дека тој готвачот најпрво ги валкаше парчињата во јајце, па во брашно, пак во јајце и на крај во презла, не сум сигурна за редоследот, ја барав рекламата ама не можам да ја најдам, а на тв не сум ја видела одамна... има некој штос со тоа два пати во јајце, најверојатнол за да не се разлева, барем така си мислам, ама не сум пробала да правам :)

11. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.076
    Да, во тоа е тајната, штом мене зденката не ми се разлева што е многу по мека од сирењето значи во тоа е штосот. Прво во брашно, па во јајце, па во презла па пак јајце и пак презла. :) Пробај така.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    5.491
    Јас кога правам зденка и кашкавал ги ставам само по еднаш во веќе познатиот редослед- брашно, јајце и на крај презла, и не ми се разлеваат бидејќи ги пржам во загреана, поголема количина масло.
    Само што ќе ги ставам во маслото фаќаат кафеава убава боја и одма ги вадам.
    Такада, загреаното масло е решение, според моето искуство.

13. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.119
    Допаѓања:
    91.392
    Како успешно да направам поховано сирење ? Да не ми се растури парчето додека го пржам и да не ми се разлее ?
    Чекор по чекор сакам да ми кажете (ваш пробан рецепт) :D
    И какво сирење да купам,мешано,кравјо,овчо ...

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.419
    Допаѓања:
    108.204
    За поховано сирење ќе си купиш кравјо, што потврдо тоа подобро. Ќе похуваш стандард, брашно, јајце, презла, ама дупло, значи брашно, јајце, презла, пак јајце и пак презла и така ќе пржиш, таа е постапката за топливите храни, како сирење, зденка, кашкавал...

На SV1911 и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  15. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900

За поховано сирење најдобро ти е да си земаш козјо, зошто е најсуво и најтврдо. Постапката за поховање сите ја знаеме, брашно, јајце, презла и во тавче. :)

16. westt

westt Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    164
    Да не има некој а продавање или подарување фритеза?