zа кората 4 јајца 4 лажици шеќер 4 лажици топла вода 4 рамни лажици брашно + 3 рамно полни лажици какао 2 лажички цимет 60 гр. мелени печени лешници или бадеми 2 рамно полни лажички пециво Фил од вишни 300 мл. вода 8 лажици мед или шеќер 2 кеси пудинг со вкус на малина 300 гр. вишни Крем од ванила 600 мл млеко 9 лажици мед или шеќер 60 гр. пудинг со вкус на ванила 2 кеси бурбон ванила шеќер 600 гр. кисела павлака 1 гр. арома на Путер ванила (малите ампули) 10 гр. желатин Обвивка 1 трака чоколаден пресликувач по потреба чоколада КОРА - Со миксер изматете ги јајцата додавајки притоа шеќерот. Во добиената смеса додадете водата, брашното во кое веќе сте измешале пецивото, по што ќе ги додадете измешаните лешници со какаото и циметот. Излијте во модла бр.24, печете на 200 степени околу 10 минути. Извадете од рерната и оставете да се лади додека го спремате филот од вишните. ФИЛ ОД ВИШНИ - Водата со медот или шеќерот ставете да зоврие. - Вишните изблендирајте ги да добиете кашеста смеса - Во малку ладна вода растворете го пуднигот во хомогена смеса без грутчиња. - Тенџерето со водата која врие за кратко тргнете од огнот, намалете ја температурата на ринглата, во тенок млаз истурете го растворениот пудинг - измешајте и вратете повторно на огнот, варете околу 5 мин. на тивок оган. Треба да добиете леплива смеса. Тргнете од огнот и додадете ги изблендираните вишни - енергично измешајте. Веднаш со овој фил премачкајте ја кората. Оставете да се лади, продолжувате со припремата на Ванила кремот. ВАНИЛ КРЕМ - Од млекото издвојте околу 150 мл. млеко во кое ќе го растворите пудингот. - Останатото млеко ставете во тенџере, додајте ја бурбон ванила шекерот, медот или шекер (зависи со што сте избрале да го спремите), ставете да зоврие. Варете околу 5 мин. на тивко за цело време мешајки го со лажица. Кога е сварен додадете во него киселата павлака и со миксерот целото тоа уработувајте го да се измешат, додадете аромата на ванилата и 10 гр. спремен желатинот спрема упатството. Веднаш налијте врз филот од малини, оставете да се целото тоа олади и зацврсти. Откако веќе е се спремано, глазирајте спрема рецептот од Огледало глазурата спремете и полијте спрема упатството, треба да е доволно оладена за да може да се налива. Нека се вцврсти ПРЕСЛИКАЧ Стопете ја чоколадата, да не е топла- но ниту оладена, налијте на траката која сте ја оформиле според ваша желба, сочекајте да олади, но доволно да можете да ја подигнете и залепите околу тортата, оставете да се скроз зацврсти-одлепете. Можете да кроите како ви е желба и да налевате стопена чоколада, тоа си зависи од самите вас. Забелешка - Откако ја испеков кората ја ставив на чинијата во која ќе стои, нго поставив обрачот (прстен), ја поставив кората внатре и потоа редоследно ги налевав филот, кремот и глазурата. Откако целото тоа се зацврсти, го одкопчав прстенот и го поставив пресликувачот. - Пресликачот веке спремен, доволно зацврстен, но и да дозвли да го замотам околу тортата ја оставив да одстои така преку ноќ, наредниот ден ја одлепив траката и тортата веќе готова.
3 јајца 200грама шекер 50 грама зејтин 50грама млеко 1чаша+2лаж брашно 50грама мелени ореви 1 пециво 1лаж какао 2 пудинга од ванила 2 пудинга од чоколада 1литар млеко 500грама маргарин 500грама шекер во прав се матат 3 јајца со 200гр шекер потоа се додава 50 грама млеко и 50 гр зејтин се мати уште малку и се додава 1чаша+2лаж брашно 50 гр ореви пецивото и1лаж какао се матат две кори воедната не се става какао корите се резат преку средината и се добиват 4 за фил1 1литар млеко се дели на 500грама за пудинкот од ванила и пудинкот од чоколада оладените пѕдинга посебно се соединуват со по 250гр маргарин и 250 грама шекер во прав исе филува целата торта црна кора бел фил бела кора црн фил на крајот се премачкува целата торта
Урма торта 20 јајца 500 гр. шеќер 225 гр. ореви сецкани 225 гр. урми изчистени, исецкани 75 гр. суво грозје 4 - 5 лажици брашно 2 пакетчиња прашок за пециво 300 гр. чоколадо 300 гр. путер За оваа торта потребни се два пандишпани : 1 пандишпан: 10 белки се матат додека се добие снег,се додава 150 гр шеќер и се мати убаво да се добие цврста смеса. Потоа се додава 1 жолчка и се разматува убаво и се додава сувата смеса од 150 гр ореви сецкани , 150 гр исецкани и исчистени урми, 50гр суво грозје , 2 – 3 лажици брашно, 1 пециво се размешува убаво и се пече во плех од 40×42 на 200 степени 30 минути. 2 пандишпан: Постапката на изработка е иста како првиот пандишпан само што продуктите се делат на половина од количината и се пече во истиот плех само смесата се разлева до половина од плехчето печењето е исто како и претходно. Кога тестата се готови се сече првото тесто на половина хоризонтално се филува со крем и се става второто тесто пак крем па третото и со кремот се премачкува целата торта. Крем: 13 жолчки, 4 цели јајца се матат со 200гр шеќер да се добие смеса во пенеста состојба се додава 300 гр чоколадо и се вари над пареа се додека не се растопи чоколадото и да се добие густина се лади и се меша со претходно изматен 300 гр путер.
сплитска торта 150гр смокви 150гр ореви 150гр суво грозје 3-4лаж брашно 9 белки 9 лаж. шеќер фил 9 жолчки 9 лаж.шеќер во прав 1 ванилин шеќер 250гр путер припрема Смоквите, оревите и сувото грозје ситно се сечкаат , се додава брашното. Настрана се матат белките со шеќерот во цврст снег и се мешаат со сувата смеса. Се печи во плех 35*40см , 25мин на 180 С. На пареа се матат жолчките со шеќерот и ванилката, додека да згусни.Откако ќе се олади се матат жолчките со маргаринот. Кората се дели на 3 дела и се филува...
1 пакетче бисквити 1 литар млеко 9 лажици шеќер 3 пудинга од ванила Подготовка: Во 900 мл млеко се ставаат 9 лажици шеќер. Се остава да се свари. Настрана 3 пудинга од ванила се мешаат со малку млеко, колку да се добие смеса без грутки. Откако ќе зоврие млекото се додава пудингот и се вари додека да се згусни, но не премногу. Потоа во четвртасто плехче се реди еден ред бисквити малку потопени во млеко, да не бидат меки само натопени во млекото. Се мачкаат со пудингот, потоа се реди нов ред на бисквити, само сега во спротивна насока и се' така до 3 реда. На крај, за декорација, можете да ја премачкате тортата со шлаг пена или чоколаден прелив. Оставете ја 2-3 часа во фрижидер и уживајте.
150 грама шеќер во прав 30 бискоти 650 милилитри млеко 150 грама маргарин 2 лажици крем 1 ќесичка капучино 2 пудинга од ванила 100 милилитри јогурт Сварете го пудингот со млекото и оставете го да се олади. Маргаринот пенесто изматете го со шеќер во прав и соединете ја смесата со оладениот пудинг. Додадете го овошниот јогурт, овошјето, еурокремот и половина ќесичка капучино. Сето тоа добро изматете го за филот убаво да се соедини. Помешајте 100 мл. млеко со преостанатото капучино и промешајте, па додадете ги и изматете ги бискотите и редете ги на сад за послужување, па преку нив фил и повторно бискоти. За декорација, одозгора ставете шлаг и попрскајте со капучино.
Мерка за подготовка на оваа торта е шолја за кафе 5 шолји брашно 5 шолји шеќер 5 шолји млака вода 2 шолји гриз 1 пециво 2 шолји масло 2 полни лажици џем 2 шолји сецкани ореви Во млака вода се растворува шеќерот, се додава маслото, џемот и се додаваат сите суви состојки: брашното, гриз, пециво и на крај оревите. Се меша со лажица и се сипува во подмачкано тавче бр. 30 посолено со брашно. Се остава да отстои 1 час и потоа се пече на 150 степени околу 45 мин. Кога е печено се премачкува со тенок слој на џем и се посолува со мелени ореви
Санигрл, не мораш посебен пост за секоја торта да пишуваш, можеш и сите рецепти во еден пост да ги ставиш. Според правилата на форумов, не е дозволено пост врз пост.
луѓе јадев раванија која не беше прелиена со шербет туку имало внатре во смесата мармалад. беше навистина преубаво ниту суво ниту премногу течно како со шербетот. дали има некој рецепт за ваков тип на раванија ? побарав на интернет и тука ама не најдов....
Дали некоја од вас знае и ке сака да ми напише филови за торти некои убави чоколадни, со кафе? Ви благодарам однапред
АФИОН ТОРТА 4 чаши брашно 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100 г афион во зрно 1 кесичка ВанилаПостапка: сето добро да се измеша со лажица, се истура во подмачкан и побрашнет правоаголен сад и се пече во загреана рерна на 200 степени, 30-40 мин.Оладениот колач се декорира со чоколаден прелив или шеќер во прав 1 кесичка пециво
Ми треба фил за торта кори купечки , но само незнам како средината и филот ми треба рецепт за фил лесен т.е малце по едноставен!! btw чоколаден да е
девојки ке биде некоја добра да ми каже некоја поубава торта и така поголема ми се ближи роденден и сакам да направам
Еве еден фил кој стално го правам многу ми е убав 3кесички шлаг крем 1 кујнско бело чоколадо 500 гр млеко 2 свежи банани Бананите се пасират добро или во блендер да станат кашести, потоа се мати шлаг кремот во него се додава растопеното кујнско чоколадо и пасираната банана продолжувате да матите со миксер. Кремот ке биде многу течен заради чоколадата и бананата па затоа пред да филувате оладете го во ладилник. Приатен апетит
Наидов на еден интересен и лесен рецепт, па еве да го споделам со вас. Едноставн а изгледа вкусно , плус е без шеќер , супер десерт за дијбетичарите. Погледнете https://mkd-news.com/mozhno-e-i-vkusno- ... -bez-foto/
Јас пред некој ден правев Еским торта. Прелесна и превкусна. еве рецепт:http://hrivi.blogspot.com/2012/01/eskim-torta.html
Еве два рецепта,мене овие ми се нај,инаку на овие две страни имаш и други варијанти од Ледените коцки,прогуглај малце,ќе најдеш нешто по твој вкус,прекрасни се страните. https://www.coolinarika.com/recept/712050/ http://tortekolaci.com/kolaci/ledene-kocke