^^Јас го печам во плиток голем плех, од оние што доаѓаат заедно со шпоретот кога го купуваш. Знаеш на каков мислам, нели?
Ролат од лешник и кокос • 150 грама Шеќер во прав • 20 грама Чоколадо за готвење • 50 грама Чоколадо • 250 милилитри Млеко • 250 грама Лешник • 100 грама Кокосово брашно • 50 грама Какао • 100 грама Блага павлака • 250 грама Бисквити Млекото, 100 гр. шеќер во прав и какаото варете ги додека не зовријат, а потоа ставете го чоколадото за готвење, па мешајте додека не се растопи. Додадете ги мелените бисквитите и мелените лешници. Измешајте ја смесата за да стане хомогена. На работната површина ставете намастена кујнска хартија, одозгора ставете ја смесата, па расукајте правоаголник, а одозгора ставете намастена хартија или фолија. Слатката павлака и белата чоколада ставете ги да се варат, пред да зовријат тргнете ги од оганот, па вмешајте ги со 50 гр. шеќер во прав и кокосот. Премачкајте преку темната смеса, а потоа внимателно завиткајте ролат. Ролатот оставете го во фрижидер неколку саати да се стегне, а потоа со остар нож сечете парчиња и послужете.
Срцка јас сега баш ја правам тортава, оставив а ми се излади пандишпанот па да ја филувам тортата, туку да те прашам филот ти излага тврд, како крем, или потечен па се стврднува кога ќе олади малку... Бидејќи мене малку потечен ми испадна...
^^Нека се олади малку филот, ако си ги ставила еурокремот и чоколадото директно од микробрановата... тие го топат маргаринот па е малку потечен. Стави го во фрижидер на пола час и ќе се стврдне, токму за мачкање, а не да ти тече по тортата. А ако и ладен ти е течен, тогаш изгледа не си го варела кремот доволно долго (да се направи како потврд пудинг).
Еве една посна торта што редовно ја правам, пробајте навистина е лесна и вкусна 1 чаша тола вода 1 чаша зејтин 1 чаша шеќер 1 лажица сода бикарбона 20 лажици брашно 1 чаша ореви сецкани 3 - 4 лажици мармалад од сливи ( може и од друго но со мармалад од сливи е најубава) 2 јаболка убаво изрендани. Сето ова убаво се меша ( со лажица или со жица за матење) се става во подмачкан плек, пред да се стави да се пече одозгора се наросува со малку сусам.
Здраво јас сум нова и многу ми е интересна оваа страница еве и од мене едни колачи посни а и лесни 4 чаши од кафе вино бело 6 чаши од кафе зејтин 1 пециво брашно по потреба Добро се замесува се заедно тестото да не се лепи за раце и да може да се оформуваат топчиња, на рака се прави топче и се плеска на раката се става внатре мармалад и со краевите се затвара да дојде како цвеќенце кога ке се испече се редат во неподмачкан плех кога ке се извадат од рерна одма се валкаат во шеќер во прав многу се лесни а и вкусни за јадење позззз
Еве уште една посна торта:550гр брашно 8 чаши од кафе кисела вода 3 чаши од кафе зејтин 1 ванила 1 пециво и 300гр шеќер Ова се заедно се меша и се дели на два дела во едниот дел се става какао а другиот останува бел.Со црпалка за супа се става еднаш од белото еднаш од кафеавото да испадне шарено како зебра на крај се става сусам и се пече.Може изгледа просто но е вкусно.....
Da da znam deka moze.... inaku jas sum golem ljubitel na blago i sakam da pravam uzivam vo sekoj nov recept i so zadovolstvo go pravam [mod-kirilica:2xfs2itu][/mod-kirilica:2xfs2itu]
Торта со еурокрем Пандишпан: 5 јајца 15 лажици топла вода 15 лажици шеќер 10 лажици брашно 1 пециво 10 лажици мелени ореви *се мати со миксер како за пандишпан. Убаво се изматува и се додават 10 лажици брашно(пецивото се става во брашното), 10 лажици мелени ореви. Се пече во четвртаст плех од шпоретот. Кога е готово се сече на 3 ленти. Фил: Се вари густа каша од 4 лажици брашно, половина литар млеко и една 200гр. шеќер. Посебно се мати со миксер 250гр. маргарин со 200гр. шеќер во прав и две ванили. Се додава матејќи 300-400 гр. еурокрем и 100гр. готварско чоколадно, претходно омекнато во микро или во рерна. Се' се измешува заедно кога белата каша убаво ќе се излади. Тортата се филува. п.с. тортата е ептен убава, лесна и евтина ако на некој нешто не му е јасно, нека пише се прави еден пандишпан или 2
Сакам да направам некоја чоколадна торта со овие купените кори, само да биде без суво грозје, кокус и ванила.хепл ми
Па има крем за торти чоколаден исто како шлаговите,во такви ќесички,на др.Оеткер мн е вкусен можес со тој да филуваш,а одозгора да изрендаш чоколадо или ореви нешто.
Еве една лесна торта без многу "зарзевати" ( ореви,смокви и сл.) кора :10 белки, 12 лажици шекер, 200гр рендана чоколада 3 лажици брашно (откако ќе се испече кората се остава убаво да се олади пред да се извади од тавчето - за да се стегне ренданата чоколада) фил : 6 жолчки (се матат па се додаваат во размутениот пудинг па потоа ги додаваме во млекото заедно да се сварат) , 4 пудинзи од ванила или чоколада, се варат во 1кг млеко и 12 лажици шеќер. Се мати 1 маргарин со 4 жолчки и 250гр шеќер во прав. Оладениот крем се меша со изматен маргарин и се филува.
Сакам да прашам...? Каде можам да нарачам торта да ми направат ? Знам само за Канела јас , сакав да ве прашам дали знаете и некое друго место што сте задоволни ? Битно и хитно ми е Ќе правам беља што би требало да има многу добри резултати .. Ако искочи ко што замислувам , ако не ..
Сакам да прашам...? Јас пред два дена купив од Шехерезада за кај братучед на маж ми за малото, супер беше