Дали некој ја пробал познатата "песок торта" и дали стварно е толкуубава колку што ја фалат? Сакам да ја правам па затоа.
Јас имам една со бисквити, да изедеш прсти, ретка е а превкусна, ќе ти ја кажам 1/2 литри млеко ставаш да се загрее 2/3 лажици какао 9/10 лажици брашно може и повеќе додека не се згусне 5/6 лажици шеќер јас толку ставам но пробајте и со повеќе Можете да ставите и црно чоколадо препорачувам да се стави половина Потоа го ставате филот да се олади откога ќе го измешате целиот, тава ќе ви треба и на бисквита ставете фил и прелепете ја си друга бисквита, и така направете цел ред, колку има фил толку правете, на крај ставете го во фрижидер околу 30/40 мин дасе згусне и пресечете ја накосо за да не биде филот многу оптетен и да се рони, преубава а и лесна е!!!
Да да!!! Потребни состојки : 1 литар млеко Пудинг од ванила 4 пакувања 10 супени лажици шеќер Мелени бисквити 250 грама Мелени ореви 350 грама Кокос 200 грама и оваа е подготовката : Од тој 1 литар млеко одвој 100 милилитри и измешај ги со тоа будинзите, а другото млеко стави го на оган, и кога ќе се загрее додај ги будинзите заедно со 100мл млеко во него. Додај ги 10те лажици шеќер, цело време мешај и потоа остави го да си се олади. Потоа смесата подели ја на три дела. Во првиот дел додади ги тие 300г ореви и добро измешај, во вториот дел додајте го 200г кокос, 50г мелени ореви, и 50г мелени бисквити. И во третиот дел се додаваат 300г мелени бисквити. Во калап за ролат стави најлонска фолија, прво стави го првиот дел (за да е најгоре ко ќе го превртите калапот) потоа вториот и на крај третиот. Цела торта премачкај ја со матен шлаг и посипи ја со мелени ореви или бисквити, и стави ја во фрижидер да се стегне за пред послужување.
КИНДЕР ТОРТА Пандишпан: *200г сецкани ореви *10 белки *300г шеќер *1 кафена лажичка оцет Оревите се ставаат на хартија за печење во правоаголен сад.Белките се матат со шеќерот и оцетот, па се истура смесата врз оревите. Се пече на 150 °С околу еден час. Кога ќе се излади пандишпанот, се сече на два еднакви делови. *пишкоти *млеко Пред филување пишкотите се натопуваат во млекото. Фил: *1 литар млеко *4 пакувања пудинг од ванила *10 супени лажици шеќер *10 жолчки *2 пакувања маргарин (Кристал) или несолен путер *1-2 црни чоколади *1-2 бели чоколади *крем Се варат пудинзите со млекото и шеќерот. Кога се меша пудингот со дел од млекото пред да се стави да се вари, во тоа стави 1 супена лажица вода за да не се направат грутки при варење. Жолчките се матат на пареа. Маргаринот/путерот се мати. Кога ќе се изладат пудингот и жолчките се соединуваат сите (пудинг+жолчки+маргарин/путер). Се дели филот на два дела. Во едниот дел се става растопено црно чоколадо. Во другиот дел можеш по желба да ставиш бело чоколадо, ама не мора. Филување на тортата: Првиот пандишпан се става наопаку, значи оревите да бидат од горната страна, се премачкува со крем, па со белиот фил. Врз белиот фил се редат пишкотите натопени во млеко, па врз нив кафеавиот фил и на крај повторно пандишпан, ама овој со оревите од долната страна за да биде помазно и полесно за украсување. И ќе ти треба уште шлаг пена или шлаг крем ако сакаш да ја украсуваш.
Neznam dali ima vakva tema ama mislam deka prasanjevo e za ovde kade mozam da najdam poeftina torta vo forma na srce bar da izvadam 12 13 parcinja vo Krin ima ama najmnogu 4 parcinja
Јас ја правам и јадам и преубава е но за мене не е торта туку колач ја сечам како бајадерки парчиња и обично за именден ја правам доста е лесна ако ти треба рец го имам најдобриот
Девојки ми се ближи роденден па сакам да правам торта со пудинг. Е сега ме интересира што би можела да ставам внатре во пудингот и ако може некој рецепт да ми дадете?
Рецепт не знам, ама можеби би можела сама да си склопиш. Филот личи како чоколаден мус, едниот со бела, другиот со темна чоколада. А пандишпанот, барем тој „белиот“, личи како да е направен од белки. Може да го искористиш пандишпанот од рецептот за Реформ торта. Мислам дека тој беше со белки и ореви. А жолчките можеш да ги искористиш за мусот.
Се ближи роденденот на ќерка ми па сакам да направам нешто поразлично од претходните години. Сакам да искомбинирам торта со некој чоколадо фил + карамел фил и уште некој што би одговарало пример нешто со лешник . Ве молам за предлог и ако знаете добри пробани рецепти да ми предложите.
Има голем избор на торти на страницата Мои Рецепти, има превкусни Карамел торта, Несквик торта, избор колку сакаш
Некоја од вас ја има правено милка тортата? Му се ближи роденденот на либе, од сите рецепти што ги гледав оваа ми се виде убава, повеќе е на филови.