Денес се решив да ја правам тортата Јапонски ветер но 6 саати ја правев сушејќи ги 3 кори посебно од кои првата не ми испадна убаво т. е. горниот дел беше печен а внатре жива. Печев на 100 степено 7 белки со 350гр. шекер и 1 лајца лимонов сок, корите испаднаа толку суви исто како пуфлици или целуфки дури и во филувањето целата испука.. дали некој што ја има правено би знаел каде погрешив? Филот испадна преубав, печев во плех 43 x 34
Па треба да се суви, ако се само белки и шеќер, баш како целувки. Никаде не си згрешила, а првата кора ако ти била жива внатре или на прејака температура ти била загреана рерната или не ти се изматени убаво белките.
Свекрва ми ја правеше оваа торта кога беше жива. Таа печеше една голема кора, во голем плех, доста тенко, така да не остануваше неиспечена и потоа ја сечеше на три дела. Веројатно така и било побрзо, наместо три посебно да ги пече, ама потоа сечењето е предизвик. Знам само дека кога го правеше сечењето ептен, ептен внимателно и со концентрација го правеше тоа за да не и се распарчат премногу. Баш ќе го побарам вечер рецептот и ако го најдам ќе го пишам.
Ќе омекне, нема да испука. Слободно пресечи ја, ќе видиш. Од филот корите ќе бидат меки, ама и воздушести како целувки.
https://nmd.mk/japonski-veter-lesna-i-penesta-starinska-torta-so-susheni-kori-i-kremast-fil/ Топ испадна
Овде има неколку: https://nmd.mk/11-retsepti-za-posni-kolachi-bez-maslo-na-voda-koj-od-koj-povkusen-najdobriot-izbor/ А оваа сум ја правела и ако сакаш да биде посочна можеш да намачкаш слатко или џем врз неа наместо овошје: https://sezahrana.mk/посна-чоколадна-торта-без-масло/
Читам сегде сок од портокал се ставал брз готовите кори, со што можам друго да ги омекнам оти сок немам?
Во тенџере полно со вода стави ѓезве со чоколадото внатре, може малку и зејтин и ќе се растопи. Можеш и директно на оган ама не сум сигурна да не ти загори