Какви сакаш? Мислам со каков крем, фил? Еве од тие со карамел фил ... кои и се најубави сепак. Е сега зависи од кои обланди ќе земете ... За големите 3,5 литри млеко со 750 гр шеќер се вари ... ова се вари повеќе време додека не се згусне и се добие карамел филот. После се додава ванила и малку мелени ореви, кога ќе се под олади кремот се премачкуваат обландите. А за малите обланди 2,5 литри млеко со 500гр шеќер.
Знам и за чоколадни, ние ги правевме дома сега ... ама не се толку вкусни како овие со карамел фил.Вториве се стандардни и најубави. Еве за чоколадни ... На пареа се варат три жолчки со едно чоколадо за готвење и 6 лажици шеќер. Се вари додека не се згусне.После се трга и да се олади. Се матат настрана во сад 2 жолчки ... Во друг сад 150 гр маргарин ... И на крај се ова се соедиунува заедно. На секоја обланда се мачка прво џем од кајсии па фил и се така додека не дојде последната обланда врз која се става чоколадна глазура.
Еве го единствениот начин на кој јас правам ова читај во наводници торти,по убрзана постапка. Купувам готови пандишпани од продавница,бидејќи искрено ама ич не би да ги правам сама,па уште со конец да ги делам па згора на се‘ и да ми се испокршат,ноу веј . Блага Хопла ја распоредувам на сите пандишпани,на едниот ставам сецкани желе-бонбони, на вториот овошје ако нема сезонско тогаш некое од замрзивач конкретно дома има секогаш замрзнати јагоди имаме наши-затоа,на третиот кокос,суво грозје,сецкани ореви,лешници што се нашло накратко од ова. Најзгора ставам кокос во боја и шеќер во боја ама наизменично ги нанесувам да се добие шарен ефект и од оние украсните цветичи и сл.за декорација на торти.
Хеиии жени Божји ајде давајте рецепти за некој бел крем ама да е лесен не го сакам оној слаткарскиот што го прават со брашно и млеко туку некој полесен и интересен. Ке си купам готови кори темни и сакам да ги сечам на ленти па бел фил секоја лента намачкана и вртена во ролна како ролат и така секоја лента да се надоврзува на претходната и ке добијам округла торта но кога ке се пресече да бидат вертикални корите а не хоризонтални...ме сваќате нели...ајде рецепт за некој бел сладок фил за торта
А жолт може? Еве ти рецепт за жолт фил 5 жолчки се матат со миксер и се варат на пареа додека се згуснат , се оставаат да се оладат . Настрана се мати 2/3 од коцка маргарин со 150 гр шеќер во прав , тоа ти е вториот фил ,и третиот се матат 3 шлаг крема со 200 мл млеко ладно. Кога ќе се оладат сите три фила се мешаат, а можеш и измешаните филови да ги поделиш на половина и во едната половина да измешаш 200 гр растопено оладено чоколадо. Пред да ја филуваш тортата филот треба да се олади во фризидер половина час.
Еве рецепт за една многу едноставна, а убава торта што не се пече (можеби некој ја има веќепостирано, не знам) Мојата торта се вика ресана торта - Кило ресани ги сечете на пола и ги ставате во некој подлабок сад - Им додавате една мала шолја (како за кафе) толчени или сецкани ореви - На шпорет ставате еден маргарин (од оние Кристал), а откако ќе се стопи во него додавате 250ml млеко - Убаво ја мешате смесата и откако ќе стане врела ги попарувате ресаните и оревите - Од топлината чоколадото на ресаните ќе се стопи, желето и бисквитата ќе се одвои, а целата смеса од топеното чоколадо ќе добие боја - Потоа убаво рамномерно промешајте ја смесата, а откако ќе се подолади ставете ја на некој сад и направете и некаква форма по ваша желба (јас обично ја правам како тунел) - Сматете шлаг (две кесички се доволни) и премачкајте ја тортата - Ставете ја да се олади во фрижидер Полесно здравје, повкусно здравје
Торта од лимон Вчера ми дадоа еден рецепт за торта од лимон прво се двоумев дали да ја направам и се решив и е премногу вкусна. Еве и рецепт да си пробате ако сакате: Тесто: 1 1/3шоља брашно пола маргарин ладен 1 лажица шекер 1/4 лажиче сол 3 лажици ладна вода Фил: 1 шоља шекер 1/3 шоља брашно 1/4 шоља вода 4 жолчки од јајца малку матени 1 1/2 врела вода 2 лажици лимонова кора рендана 1/3 сок од лимон 1/4 од маргарин 4 белки 1 крем фикс 1/4 шоља шеќер 2 ванилин шеќер Ги мешаме состојките за тестото и го ставаме во тавчеГо прободуваме со чачкалица на повеке места.Го ставаме во рерна и го печеме на 200Ц околу 15-20 мин.Оставаме да се олади. Во посебен сад го мешаме шекерот со брашното.Додаваме малку вода млака, шолчките и матиме.Во смесата ја додаваме врелата вода и цела смеса ја ставаме во лонец и на тивок оган.Мешаме постојано околу 5-8 мин додека не згусне кремот.Се трга од оган и се додава ренданиот лимон,сокот од лимон,маргаринот и ванилите.Филот го ставаме врз тестото.А врз филот се става цврсто матени белките со крем фиксот ,ванилата и 1/4 шоља шекер.Се пече на 180Ц околу 10-15 мин.
Торта од лимон ако може да прашам нешто само тие ли состојки требат за тестото и напиши по колку грама треба од се и во каков плех се прави колачот а мора ли да се стави и од крем фиксот како ли беше не знам ти се молам објасни поубаво...........
Јас за роденденот си правев сама торта и много убави излезе Рецептот беше многу едноставен Прво ставив 6 јајца и 6 лажици шеќер и матив со миксер а потоа додадев брашно со прашок за печиво и матев со лажица(дрвена) и ставив мелени ореви Потоа ја ставив смесата да се печи и по некое време ја извадив Почекав да се излади и потоа зедов конец и со него ја поделив тортата на два дела Ставив фил во тортата и ја поклопив и ја премачкав целата со останатиот фил Потоа ја украсив.Со филот од тортата направив натпис(Sweet 16 Cacy) и ставив фил по ррајта Пред да го напишам натписот изрендав чоколадо за готвење и го ставив врз тортата
Сакам да прашам...? http://www.coolinarika.com/recept/735216/ http://www.velikikuvar.com/torte/nestle-torta-
Ај да прашам нешто, прв пат ќе правам торта за изненадување кај ги видов вака ненаправени, а оддамна стојат и ме стегна филм да им направам дома, да ги изненадам , имам готово тесто за торта во 3 слоја, моментално дома што ми се наоѓа се пециво (ама тоа претпоставувам нема да ми треба), млеко, крем, плазма, ореви, и крем за торта со бисквити од чоколадо и ванила пакувања од 60 грама ама не знам како да ги направам и кај да ги употребам, како фил да мачкам на еден од слоевите или како, на нив нема упатство, само состав. Ќе ми помогне некој со некоја идеа како да ја направам тортава на најбрз начин ? Ако може побрзо да одговори ми треба итно.
Лукс, тоа ванилата или кремот за торта ти се пудинзи, или што? Ако имаш пудинг ќе ти објаснам како Вака не знам на што точно мислиш, иако мислам дка тоа ванилата е пудинг. Ај провери Претпоставувам дека се пудинг од чоколадо и ванила. Пудинг вака се прави. Потребно ти е 500 мл млеко. Од тие 500 во длабока чинија сипи околу 100 мл, а останатите 400 стави ги во тенџере на оган. Во тоа 100 мл што ти е во чинијата сипи го прашокот за пудинг и додај 2 лажици шеќер (по вкус). и убаво измешај да се раствори, да нема грутки. Во меѓувреме ќе го мешаш и млекото што ти е на оган, ќе чекаш да зоврие. Кога ќе почне да врие го сипуваш млекото со растворен пудинг и мешаш 2-3 минути, или додека стане густо. Кога ќе се згусне значи дека е готово. И тогаш препушти се на креативноста. Можеш измеѓу тестата да ставип пудинг, можеш да додадеш во него и кршени лешници, бисквити, ореви и т.н. На крај пожелно е од надвор да се премачка тортата со шлаг или изматена хопла. Се надевам дека помогнав. Ти посакувам успешнo готвење
Па има и посебно пудинг пудинг што се прави со млеко нели и со шеќер од ванила и од чоколада имам и такви, ама имам и едни од 60гр на нив пишува Крем за торта со бисквит-чоколада, а на другото крем за торта со бисквит - ванила, состав Спојлер пченично и пченкарно нишесте, желатизирано компирово нишесте, арома и природна боја бета каротин. Тие не знам за што се користат и како се приготвуваат ако не мора со нив, можам и со пудинг .
Ете направив едит во горниот пост како се припрема пудинг. За тоа другото незнам што е, ама претпоставувам и тоа е нешто слично
Фала ти многу, а не треба да се пече тоа ? Е уште ова и не те мачам Значи уште шлаг ми треба и миксерот да го најдам, пудинг без мискер не се мати така ?
Епа на крај, не правам ни торта, ни ништо, се одкажав, шлакање ми е, а и можам да зафркнам, во секој случај фала, ќе ми користи ова со пудингов. Место да се шлакам в кујна, да си искористам додека сум сама да си направам депилација и маникир . И еве ви еден рецепт од кулинар превземен . Карамел торта ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 5 голема лажица Шеќер во прав 260 грама Шеќер 125 грама Чоколадо за готвење 385 грама Путер 85 грама Пудинг 1 кесичка/ки Прашак за печиво 500 милилитри Млеко 275 грама Лешник 75 грама Брашно 4 Јајца/це Време за подготовка: 25 мин. Време за готвење: 210 мин. КРАТОК ТЕКСТ: Млекото најчесто значи хранлива течност произведена од женките цицачи. Тоа ја обезбедува основната исхрана на новороденчињата пред нивниот организам да може да дигестира различни видови храна. Млекото се преработува во млечни производи како што се павлака, путер, јогурт, сирење, лактоза, суво млеко и други продукти. ПОДГОТОВКА: Намастете калап за печење торта ( 26цм ). Истопете го чоколадото со путер на пареа. Белките од јајцата изматете ги со шеќер. Измешајте ги жолчките, една по една како и растопеното чоколадо. Додадете го брашното како и прашакот за печиво и мелените лешници. Печете околу 30 минути на 175 степени. Оставете потполно да се олади. Пресечете го бисквитот на две кори. Ставете го оквирот за торти околу долната кора. За крем згответе го пудингот зо малку шеќер. Изматете го путерот и шеќерот во прав, потоа измешајте ја добиената смеса, лажица по лажица, во оладениот пудинг. Околу 2/3 од добиениот крем премачкајте го врз кората , поклопете со другата кора. Премачкајте со остатокот од кремот и изладите во фрижидер околу 3 саати. Препечете ги лешниците на сува тава. Во друг сад растопете шеќер, измешајте го со путерот и лешниците за да се карамелизираат. Распоредете ги по хартија за печење. Искршете ги карамелизираните лешници и распоредете ги по тортата. Растопете чоколадо и исцртајте ја тортата како сакате.