^ Ау Славица, јас пак си мислев, здравје кога ќе правам кујна ќе си земам и микробранова. Знаев дека е штетна, ама гледам дека луѓето масовно ја користат, па си помислив: може и не е толку штетна. Ме предомисли да ти кажам, а баш ми изгледа практична работа, за брзо подгревање.
Ни јас користам . Порано додека си бев кај мама користев микробрановаа само за загревање на храна . Сега во новата Дома не купивме .
Јас не можам да функционирам без микробранова... И турско кафе си правам така xD А рецепт кришки од леб во поголем тањир наредете ги да нема простор измеѓу јајце едно изматете ставете на нив и друго по желба кашкавал шунка кечап што ви се наоѓа по дома а за колку време никогаш не сум запазила онака ке загледам ако јајцето не е повеќе живо готово е
Колач од боровинка, мене прекрасно ми испадна само ставив Вишни место боровинки и кај мене ќе дојде Колач од вишни Состојки: ● 1/4 шолја брашно ● 1 лажица шеќер ● 1/4 кафена лажица прашок за печиво ● 1/8 кафена кажица сол ● прстофат цимет ● 1/2 лажица путер ● 2 лажици млеко ● 1-2 лажици свежи или замрзнати боровинки Подготовка: Промешајте го брашното, шеќерот, прашокот за печиво, солта и циметот во шолја или керамичка чинија која може да се стави во микробранова печка. Потоа во шолјата додадете го претходно омекнатиот путер, па сето тоа со прсти добро промешајте го се’ додека да исчезнат сите грутки низ смесата. Тестото би требало да изгледа како стандардно малку поцврсто тесто за мафини, а ако ви делува дека е премногу густо, додадете уште малку млеко. На крајот врз тестото сипете ги боровинките и со прстите подбутнете ги кон дното. Шолјата, или чинијата, со тестото ставете ја во микробранова печка на максимална моќност и во времетраење од 90 секунди. Врз колачот може да прелиете мед, путер од кикиритки или слатка павлака.
Денес земав да правам чипс и го оставив во микро 5 минути кога го отварам што да видам хартијата за печење веке скоро изгорена и плус чинијата беше изгорена и пак ставив да се пече компирот ама ја сменив хартијата и чинијата помина пак 5 минути слушнав некој звук и истрчав во кујната го отворив микорот гледам оган и почнав да дувам се изгасна ама нозите ми се престресоа Јас ќе ја запалам куќата еден ден хахаха и веќе нема шанси да користам микробранова
Не си смеела да ставиш хартија за печење, сепак е запалива материја. Подобро за друг пат да ги редиш компирчињата на чинија, можеш и да ја намрсиш малку, но и не е задолжително. Мене ми испаѓа одличен чипс, само ми одзема многу време бидејќи многу мала количина излегува од една тура.
Може тој чипс да си го правите како кога пржите помфрит.Во тава со зејтин и тенко исецкани компирчиња, нема потреба да ги изложувате на зрачење и да трошите толку време
Јас појма неам од ова работата со микрото, освен да топлам во неа Вчера пробав да правам поп кејк по рецептот на @jmila и демек го уклучив микрото на грил и пишува 3 минути на 1000 W зашто нема кај нас микрото ватаза степени и слично само минути се местат. и го стаив на 5 заш 3 ни напред ни назад и о 5 минути пак исто..ми беше страв дане напраам експлозија внатре многу да се угори и го извадив и ништо горе запечено само ни накренато ни ништо, внатре да речам живо тесто... И појма неам како да успеам а толку радосиии ке испадне ниш амааа...мушмулчи
И јас тоа видов дека нема ама успрат после тоа гледам коментираат пишуваат никој не го спомна печивото, велам и без тоа е валјда Да пробам пак, само не ми е јасно со ваа мојата микро дигитална е нема ватажа, има само грил, само топлење- одмрзнување и само комбинација грил и топлење и само грил стаив и појма неам шо ке направе плус со печивото