Сосотојки: 500 гр пиво 350 гр масло 150 гр гриз 2 лаж шеќер прстоват сол 1 пециво 100 гр сецкани ореви 800 гр брашно Шербер: 700 гр шеќер 600 гр вода Во сад се додава пивото, маслото, шеќерот, сол, гризот се додава брашното, оревите и пецивото. Се меси колачот. Брашното се додава по потреба, но се внимава тестото да не е тврдо. Се расплескува во намрсено тавче број 32 се сече и се пече во загреана релна на 200 степени. Од шеќерот и водата се вари шербет и се полева оладената татлија со врел шербет.
Отеков со бабините кујни, ама на сајтов можат да се најдат навистина убави рецепти. http://www.bakinakuharica.com/
Ај што убаво и вкусно изгледа, ама малку непрактичен е садов. Како да извадам едно парче? Нелогично ми е да употребувам ваков сад.
Со поголема лажица се црпи и си ставаш колку сакаш во чинија. Таков е десертов, убаво изгледа вака наредено ама така се јаде, си црпи кој колку сака.