@ilyan јaс не ги зaтвoрaв сo ништo, тaкa ги oстaвив зaштo немaв сo штo. Инaку мoжеш и сo шери дoмaти дa ги зaтвoриш. Печени не сум ги прoбaл. Следен пaт тaкa ќе прaвaм. @Val-Dim гледaм пoзнaтa стaнa сo крoaсaните. Прaти ми јa рецептaтa и јaс сaкaм дa ги прoбaм.
Кроасаните се ужасно вкусни и меки Можеш да ги правиш и благи со крем и прав шеќер или солени со било год што. Вака 2 јајца 3 лаж шеќер 1 лаж сол 240 гр јогурт 240 гр млеко 1 квасец 1 маргарин Брашно Се замесува тесто од горенаведените состојки. Се замесува убаво на "меко" па се прават 6 топки и се усукуваат мали корички. Една по една се премачкува со стопениот маргарин од двете страни, се ставаат една врз друга и се иставаат да впие маргаринот. Откако впие маргаринот се расукува голема кора и се сече на тријаголници. Стасуваат и се печат на 180 степени. Направи па пиши искуство и вкус .
Уф,тортата на @lovemme сакав да ја спремам многу е убава но кога видов дека е со живи жолчки Не знам како не ви е страв посебно во лето
Можеш да ги зготвиш на пареа, ама не знам колку ќе биде истиот вкус на тортата. И јас избегнувам живи жолчки, ако ги има во рецептот што го правам, обавезно ги матам на пареа со шеќерот.
3 jajca 1pecivo 2/3lazici seker 150margarin 100ml mleko cokolado rastopeno(kolicina po zelba kakao (po zelba jas imav 3lazici) Se pece 30/40min na tem 180 prvite 20min potoa se namaluva na 160. Od kako ke se ispece ja ostranuvame od kalapot,da otstoi 10min i od gore so seker vo prav
@MissDior Да, урми полнети со тахини се. Тахини можеш или да купеш или пак сама дома да си го направиш ако имаш блендер. Ќе земеш на тивок оган ќе го попечеш сусамот додека не добие светло кафеава боја, притоа нон стоп мешајќи дека сусамот брзо гори. Потоа го ставаш во блендерот со малку масло и сол по вкус и блендираш додека не добиеш прилично течна смеса. Урмите ги сечеш на пола, и на местото на семката ставаш тахини во зависност колкава е урмата. Ги затвараш и ги потопуваш во растопено чоколадо. Ставаш малку сусам за декорација и тоа е тоа. Ептен се лесни за правење и многу се вкусни.
aj brasnoto sum go preskoknala izvini brasno nekolku lazici kolku za smesata jas od oko staviv a margarin na normalna temperatura i ke iseces parcenca pa site zaeno so mikserah brasnoto posledno se stava po potreba dodeka se miksira
Го споделив погоре. Мене ми беше страв и чудно ( грозно чувство ми доаѓаше) ама сепак по рецептот одев и ја направив тортава превкусна беше па дури и заборавив дека живи жолчки беа. Мајка ми често пати на пареа ги прави кога приготвува други работи.
Не знам точно грамажа пошто не мерев, па ќе ти ги кажам само состојките Суви сливи Суви урми (околу 60-70гр) Несолени бадеми,лешници и индиски ореви (околу 50гр) 1 лажица чиа семе малку ленено семе 2 лажици какао кокос за валкање Сите состојки ги ставив во Нутрибулет, кога смесата се изедначи оформив бомбици и ги извалкав во малку кокос. Навистина се енергетски!