Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Да дополнам само дека не мора утредента да се прави глазура, може и по саат-два после ставање на тортата во фрижидер. И исто така овој пат пред редење на бисквитите ги потопував во млеко, исто е вкусна само побрзо омекнува. Па ако сакаш побрзо да ја пробаш, потопи ги :lol:
    *ги користам пудинзите на dr. Oetker што не се варат туку се матат со миксер и за една минута се готови.. многу е побрзо отколку варење па ладење на пудингот. IMG_1825.JPG
     
    Последна измена: 25 јули 2017
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Пол:
    Женски
    Оо па ова и свекрва ми го прави, ама ова твоето некако повкусно и посочно изгледа, мислев дека друг е филот, а тоа само пудинг да ти биде. Вечер и јас ќе направам, се чудам овие денови што да му правам на пудингот, а само пудинг не ми се јаде. :)
     
    На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Пол:
    Женски
    @SofiMar_ ако може рецепт за благото..
     
  4. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.752
    Пол:
    Женски
    Пандишпанот е купен, ко прашок е додаваш само јајца, вода и масло и печеш. Откако се испече врз него се истура оладен пудинг од ванила со исецкани јагоди и врз него шлаг. Ептен лесно. :)
     
    На Arendelle, bella.s и Mariangel им се допаѓа ова.
  5. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.752
    Пол:
    Женски
    @Kom.pot Може рецепт за колачињата? :)
     
  6. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    @danichap Ај те молам објасни ми ја процедурата за кокошка со компир печен
    Јас се се бунам, дали треба месо варено или живо, дали заедно ги ставаш или прво месото, па после компирот :D или па прво компирот па месо хуху, ме интересира процедурата, супер се испечени и кокошката и компирчето, па баш ме интересира процедурата, фала ти :f:
     
  7. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Кокошката ја намачкав со зачини и со едно четче ја поминав со масло. Во тавата ставив вода, масло и истите зачини( 2-3 прсти висина) и покрив се со фолија.
    1.5-2 часа се печеше под фолија а потоа ја тргнав фолијата и ги ставив компирите.
    Компирчињата исто се оставаат да се зацрват, јас си сакам покрцкаво ама ради детево не претерав. Набјудувам преку стаклото од релната до каде е за да знам да го вадам.
    Мевцето беше ептен кревко, кај мене малата се изнајаде.
     
    На azelea, Mariangel, ludoto19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.752
    Пол:
    Женски
    @danichap ти ја видов сликата и решив грав да правам денес :D Може ли да ми кажеш како го правеше? Без месо ке е мојот. :)
     
  9. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Од вечер го ставам да кисне.
    Другиот ден го варам и првите три води ги фрлам. Во четвртата вода заедносо гравот ставам и сецкана чушка, морков и кромид.
    Зависи од гравот, на некој му треба 1 на друг 2 часа...
    Кога ќе биде сварен го тргам на страна. На ринглата ја ставам тавата(треба да може да се користи и за во релна и за на рингла, во спротивно мора во тавче па се префрла во тавата), во неа ставам масло и кога ќе се вжешти додавам црвен пипер и домата. Мешам се заедно во маслото кратко и тргам на страна.
    Во тавата каде сме го потпржиле пиперот и доматата додавам гравот и дел од чорбата. Ставам и зачини. Мене ми е нането омилено со грав.

    На крај ја ставам тавата во релна. Бидејќи гравот си е веќе сварен, по желба, односно дали сакате почорбасто или посуво, го ставам да чемрее во релната и вадам кога од око преку стаклото мислам дека е доволно.
     
    На Mariangel, joy1, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.838
    Допаѓања:
    109.350
    Пол:
    Женски
  11. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Некаде од нет го најдов, па си го испринтав.

    IMG_7810.JPG
    Финтата е да стасува на топло и кога ги редам парче по парче да стасуваат на работната маса, ги префрлам во тавата за пржење така што горната страна што била додека стасувале на работната маса да биде во тавата долна. Односно таа страна ја ставам во маслото.
    Се надевам добро објаснив. Потоа се прскаат со масло и им се менуваат страните секако.
    Инаку јас празни ги сакам па такви ги правам, претпоставувам може и да се полнат со крем.
     
    На Mari-Ja и emkaemka им се допаѓа ова.
  12. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    5.452
    Пол:
    Женски
    @eli25 те молам пиши го пак рецептот за интегралните перничиња, мајка ти ти ги имаше подготвено, па после и ти ги спреми...
    Барав на темава од 90 стр наваму ама не најдов, а јас ги правев во јуни и знам дека згрешив зошто не оставив на стаса тестото и ги утнав.
    Одеше 800 гр интегрално брашно, и др не памтам.. А сакам за доручек да ги спремам утре кај моите, па да си изпазарам.
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    19.742
    Пол:
    Женски
    @Rubiii се надевам не смета што jас пишав. Еве го рецептот ако е тоа што бараш.
     
    На eli25 и Rubiii им се допаѓа ова.
  14. tatjanasakalieva

    tatjanasakalieva Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    832
    Многу убаво изгледаат , може рецепт? :)
     
  15. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    @MissDior те молам рецепт за гаспачото.
     
  16. Belabelinakinder

    Belabelinakinder Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Пол:
    Женски
    На EMoonlight и SofiMar_ им се допаѓа ова.
  17. smooch

    smooch Популарен член

    Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    972
    Допаѓања:
    4.051
    Пол:
    Женски
    @vitamina преубаво изгледа тортата, може рецепт ? :)
    П.С. Среќна годишница :)
     
  18. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Пол:
    Женски
    Благодарам :*

    Баунти торта

    Пандишпан
    10 белки
    10 лаж шеќер
    Прстохват сол
    150 гр кокос
    3 лаж брашно
    1 пециво

    Измена за мојот рецепт беше со скратување од 10 на 3 лаж шеќер што сметам дека е сосема доволно и малку повеќе кокос :)

    Бирај од овие две што повеќе ти одговара.

    Фил
    10 жолчки
    100 гр шеќер
    150 гр млечно чоколадо
    150 гр црно чоколадо
    100 грама неутрална павлака за торти
    50 гр млеко
    150 гр маргарин

    Глазура за одозгора врз торта
    50 гр павлак неутрална за торти
    100 гр бело чоколадо или повеќе по желба.

    Белките се матат со шеќерот и со солот накрај се додава брашното кокосот и пецивото се пече на 180 степени 20 мин.
    Кората се дели на 3 еднакви дела.

    Фил: жолчките се матат со шеќерот (по можност во мерениче) што потесна површина тоа поубаво.
    Се стават на пареа 10 мин па се става млекото и чоколадото.
    Се се топи и се лади на собна температура.
    Откако ќе изладат жолчките се згуснуваат бааги па се става изматрниот маргарин со павлаката и се соединува.

    Се филува кора , фил..
    Па се премачкува со бело чоколадо.
     
    На joy1, Acka22, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Poppins

    Poppins Популарен член

    Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Пол:
    Женски
    @Mariangel како го приготви пилешкото со сосот пресочно изгледа :)
     
  20. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Не е баш некој сос. Го сечеш пилешкото на потенки парчиња, го посолуваш со сол, вегета, бибер и кари. Потоа го валкаш во супа од печурки и во подмачкано со путер тавче редиш еден ред стек, печурки и рендан кашкавал, па ја повторуваш постапката уште еднаш. Ставаш малку вода колку да се покрие стекот. Печеш со капак, на 250 степени а потоа ќе го извадиш капакот и ќе намалиш температура. Ќе следиш да зарумени убаво, а да не е суво да има од сосот. :)
     
    На Acka22 и Poppins им се допаѓа ова.