Имам пишано рецепт од Меденава Торта во групава. Рецепт: . . Спојлер Медена торта (посна) 6 филџани брашно 5 филџани шеќер 2 филџани масло (се' се мери со еден ист филџан) 500гр. кисела вода 1 кафена лажица сода бикарбона 2 кафени лажици какао 1 пакетче цимет Целата смеса се меша со лажица, се става во подмачкан плех и се става да се печи. 5 минути пред целосно да се испечи се вади тортат од рерна, се премачкува со мармалад (мармалад по желба) и се враќа повторно во рерна да печи уште 5 минути. Се вади и се премачкува со предходно стопено 1 чоколадо за готвење со 2 лажици масло. Се остава да излади.
Фала. Мислев со мед дека е. Може и да се додаде мед во смесата би било одлична комбинација со циметот и плус може и со мармалад да се премачка. Ќе ја пробам.
До сега немам пробано со мед, но би можело, само ако веќе додаваш мед, одземи од шеќерот, оти можи да ти биди преблага. Ајде направи па сподели мислење за тортата.
Тортилите со чиа семе се премачкуваат со павлака се става марула , патлиџан, сецкан стек и тартар сос се превиткуваат и тоа е тоа.
1 јајце Пола шоља леќа (може обична и портокалова, денес додадов и пченка) смесата многу кратко се блендира Еден морков ситно сецкан Пола кромид ситно сецкан 1 лажица брашно 2 лажици презла Бибер, сол, црвена пипер, куркума, Леќата се вари пола саат, се цеди и се лади( да не е жешка) Се запржува морковот и кромидот 5 минути Се мешаат во сад со леќата, се додава јајцето, бршашно, презла и зачини и се меша добро. Стои во фрижидер пола саат да се спои смесата. Се формираат ќофтиња се валкаат во презла и сусам и се пржат од двете страни додека на поруменат. Мојата малечка многу ги сака
@Acka22 Сечам неколку лимети на делчиња и убаво ги гмечам за да пуштат сок. Додавам малку кафен шеќер, мраз, листови минц и полнам бокалот со швепс гингер але и сок од маракуја. Сооднос 2:1. @smooch ќе ку дојде како модификувана руска салата. Се става пилешко месо, најдобро од копанчиња или доколку предходно сте подготвувале пиле помекиот дел, бидејќи филетите не се толку практични во овој случај. Додадов варени компири и моркови. Исецкав мали краставички. Мм не сака кашкавал во салатава па ставам сирење, не јадеме мајонез па ставам павлака за да се спои смесата. Зачини плус.
Redish biskviti eden red (po zhelba i vo zavisnost od tavcheto) znam deka mene mi se 3*6 tolku mi sobirashe. Pa red chokoladen puding, pa pak biskviti pak puding i ushte ednash istoto i zavrshuvash so red biskviti i odma vo frizhider za da stegne. Jas napraviv dva pudinga zoshto eden e malku a dva mi bea mnogu ama bidna, si go isrkav toj shto ostana haha i utredenta pravish chokoladna glazura. Jas napraviv so 200gr mlechno chokolado (deka mi e povkusno taka a mozhesh i so chokolado za gotvenje), malku puter i 100ml mleko. Rastopiv puter vo mlekoto vo mikrobranova, go izvadiv i iskrshiv chokoladoto vnatre i meshav dodeka se stopi Potoa ja polivash tortata i pak vednash vo frizhider
За првиот слој со бисквити Топиш 100 гр бело чоколадо заедно со 100 гр путер на пареа,мелиш 100 гр ореви сето ова го додаваш во мелените бисквити и мешаш убаво.Додаваш и околу 400 мл млеко и мешаш да се спои убаво па го ставаш во округло тавче и тапкаш за да биде рамномерно секаде па го оставаш во замрзнувач. За вториот слој матиш 500 мл слатка павлака со миксер заедно со 50 гр шеќер во прав додека не стадне цврсто да не паѓа.Потоа додаваш крем сир АБЦ и повторно матиш.Го додаваш вториот слој врз првиот,исто рамномерно нанесуваш и пак во замрзнувач ставаш. За третиот слој вариш исчистени вишни со вода и 100 гр шеќер околу 20 мин.Кога ќе го тргнеш од шпорет додаваш едно пакетче желатин и мешаш убаво па го оставаш во ладилник да се олади и желира. На крај го додаваш и третиот слој и го оставаш во замрзнувач најдобро преку вечер убаво да се стегне,така е највкусен и не се распаѓа.