Дали ќе може @danichap да ми го пише рецептот за крофни, прочитав дека многу вкусни и воздушести излегувале. Вредна ќе бидам денес.
@sanjaeva Ke moze recept od zemicki , lepcinja sto i da se -tie vo psoledniot post vo temata sto ti se
Вo 400мл тoплa вoдa стaвив 1 квaсец, 1 лaжицa шеќер и 1 лaжицa брaшнo. Убaвo се рaзмешувa и се oстaвa дa стaсa. Вo килo (без 2-3 лaжици) ржaнo мешaнo брaшнo стaвив прaшaк зa пецивo, сoл, зејтин кoлку еднa шoљичкa и стaсaниoт квaсец. Се зaмесувa. Мене ми беше сувo пa дoдaдoв мaлку јoгурт, кoлку убaвo дa се соедини смесaтa. Гo извaдив oд вaнгличетo и гo месев нa рaбoтнaтa мaсa пoсипувaјќи ги oние 2-3 лaжици кoи ги oстaвив претхoднo. Сеуште не верувaм вo мoите месечки спoсoбнoсти, пa тестoтo гo удaрaв oд рaбoтнaтa мaсa 50тинa пaти. Ме рaзбирaш мислaм . Кaкo тoпкa гo фрлaш и удирaш. Нa oвoј нaчин секoгaш е убaвo тестoтo. Oдкaкo ќе стaсa тестoтo се прaвaт земички. Пoвтoрнo стaсувaaт. Ги премaчкaв сo јaјце и пoсипaв сoл. Нa 200 степени сo вентилaтoр ги печев 20/25 минути. Кoгa ги извaдив сo вoдa ги премaчкaв и ги пoкрив сo крпa. Сегa имaaт убaвa крцкaвa кoркa, a внaтре се меки.
Ептен е вкусна и што е најважно без печење. Потребни состојки: 300 g бисквити 2 пудинзи од ванила 8 лажици шеќер 1 ванилин шеќер (се става во пудингот) 1 лажица густин (се става во пудингот) 1 l млеко 125 g маргарин 100 g мелени бисквити 100 g чоколадо 6 крем банани сок за натопување на бисквитите (може и цеден портокал) Подготовка: Пудинзите од ванила сварете ги заедно со ванилиниот шеќер и густинот во 1 литар млеко. Откако ќе се разладат, изматете ги заедно со маргаринот. Поделете на 3 еднакви дела. Во едниот додадете ја мелената плазма, во вториот додадете рендано чоколадо, во третиот ставете ги иситнетите крем банани. Во калап редете слој бисквити натопени во сокот кој го одбравте, па ставете го пудингот со плазма. Наредете втор слој бисквити натопени во сок, па ставете го пудингот со крем банани. Врз третиот слој бисквити натопени во сок ставете го пудингот со рендано чоколадо. Оладете неколку часа и сечете парчиња кои ќе ги декорирате по желба. Ова е рецептот. Јас ги топев бисквитите во млеко. Горе декорирав со шлаг и чоколаден прелив.
Прелесен е за правење. Јас на цела смеса ставив нутела дека сакам МНОГУ чоколадо, а можеш и на пола вака.
Потребни состојки: 1пакетче чоко попс 1 чоколада за кување 1 маргарин(кристал) 6 лажици мед Сусам. На тивок огон го топиме маргаринот и чололадата,додаваме медот и потпечен сусам и тргаме настрана и го додаваме чокопопсот. Оставаме да се подизлади и ги правиме во калап од тоа за цедење лимон. Моето калапче е помалечко излегуваат околу 40-ина парчиња. Наздравје