Може За кората ти треба 200 мл млеко , во него се топи 125гр маргарин/путер, па се додаваат 300 гр мелени бисквити (јас ставив плазма).Измешај и убаво затапкај во плехот. Фил-200 мл хопла и 100 гр шеќер се матат. Се додава 1 кисела павлака и 250 гр крем сир. Се мати и се посипува врз кората. Потоа 300 гр малини со 100 гр шеќер се топат дури не се растопи шеќерот. Се додава желатин и се посипува Ептен е едноставна само уште не сме ја пробале
4 банани, 1 шоља шеќер, 2 јајца, 2 шољи брашно, пола шоља зејтин, лажичка пециво, цимет. прво матиш јајца со шеќер и пециво, потоа додаваш се друго. бананите ги додаваш испасирани. 40 мин на 180 °
@Mariangel алал нека ти е за печениот компир. Јас обожавам печен, фино го спремам, ама ставам масло,путер и вода, а ти како што си пишала само малку маслиново,а баш сочен ти излегува. Која е тајната? Можеби потенко исечен и внимателно подреден во тепсија..? ПС.Не знам колку дебелее или недебелее компирот, поделени се мислењата кои сум ги прочитала, ама знам дека го обожавам, минимум 2 пати неделно го правам и никако да ни здосади.
Nemam poim kolku e tajna, go gledav receptot na net go ima istiot i so sladok kompir i sluchajno go probav. Od togash mislam deka 90% od vremeto zhiveam na kompir Gi secham na ne mnogu debeli parchinja kompirite i gi isturam vo plastichen sad stavam maslinovo maslo ( a koga nemam i obichno stavam) i mnogu zachini. Omilen mi e zachinot za pomfrit pa od nego stavam najmnogu. Gi mesham so raka da se soedinat zachinite i na pleh stavam hartija za pechenje i gi redam i najchesto odozgore pak im isturam od zachinot za pomfrit. se pechat okolu 20-25 minuti.. Ednostavno e a stvarno se prevkusni i meki sochni
Замесувам тесто од 1кг брашно,1диго сув квасец,1пециво,1лажица сол,пола лажица шекер малку зејтин и млака вода. Правам мали топчиња и по три ги слепувам со парченца маргарин.Од нив расукувам голема кора исто премачкувам со маргарин,ставам фил и замотувам. Од една таква кора ми излегуваат три кои ги замотувам во плехот. Мачкам со маргарин стасува малку и печам.
4 јајца се матат со малку сол во погуста смеса. Се додава 5 лаж.брашно 1 пециво и 400 гр обарен и блендиран спанаќ. Се меша и пече 30 мин. На 180 степени. Во друг сад се сецкаат 4 цврсто варени белки се става сирење крем сир и 2 лаж павлака. Сирење и крем сир околу 150 грама од тоа и 150 од другото. Се меша. Втор фил. 4 цврсти варени жолчки 1 лаж сенф 150 грама салама или кој не кунзумира може пушеница да се стави исецкана. Кората еенаш извадена од релна се покрива со крпа за да не се стврди. Се мачка белиот фил па се става на почеток тврдиот жолт фил изработен со раце како ролат врз белиот фил. Се мота и стои во фрижидер 2 часа. Мн е вкусен.
Кнедлите ги купувам готови А во водата прво варам морков и компир ситно сецкани и малку рендам ѓумбир и пашканат Една коцка маги,бибер,магданос и кога е при крај ги додавам кнедлите
Кромид, лук, зелени маслинки, црни маслинки, печурки и јапанелос запржувам на масло. Малку кога ќе почнат да руменеат дотурам домата и оставам да чемрее додека густината не биде по желба. Ставам и различни зачини, последно, нане ми е хит, ми дава одличен вкус.
Јас правев по овој рецепт и испадна се супер, но еве денес по два дена не се става во уста, кисело, никакво. Не знам кај сум утнала? А во понеделник кога го направив, јадевме убаво на вкус и на изглед. Го замрзнуваше ли ти и колку дена го чуваше? Маж ми со право ми вика што се правиш домаќинка...
Не го замрзнав еве и денес јадев од саботата одлично е. Да не не е нешто од крем сирот или во матењето стварно незнам. А и самите малини го прават покисел.
Јас го замрзнав, ми се чини од тоа е. А и филот мислам дека требало уште да го матам. Ќе оди во канта, се откажувам од правење благо.