Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,663
    Likes Received:
    175,180
    Gender:
    Female
  2. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,192
    Likes Received:
    124,694
    Може:)
    За кората ти треба 200 мл млеко , во него се топи 125гр маргарин/путер, па се додаваат 300 гр мелени бисквити (јас ставив плазма).Измешај и убаво затапкај во плехот.
    Фил-200 мл хопла и 100 гр шеќер се матат. Се додава 1 кисела павлака и 250 гр крем сир. Се мати и се посипува врз кората.
    Потоа 300 гр малини со 100 гр шеќер се топат дури не се растопи шеќерот. Се додава желатин и се посипува:) Ептен е едноставна само уште не сме ја пробале :)
     
    Bubce38 likes this.
  3. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    5,860
    Likes Received:
    32,475
    Gender:
    Female
  4. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    4 банани, 1 шоља шеќер, 2 јајца, 2 шољи брашно, пола шоља зејтин, лажичка пециво, цимет.
    прво матиш јајца со шеќер и пециво, потоа додаваш се друго. бананите ги додаваш испасирани. 40 мин на 180 °
     
    oblace1, Arendelle, baba Rada and 2 others like this.
  5. sanjaeva

    sanjaeva Форумски идол

    Joined:
    Feb 3, 2011
    Messages:
    3,391
    Likes Received:
    87,674
  6. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,714
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    @Mariangel алал нека ти е за печениот компир.
    Јас обожавам печен, фино го спремам, ама ставам масло,путер и вода, а ти како што си пишала само малку маслиново,а баш сочен ти излегува.
    Која е тајната? Можеби потенко исечен и внимателно подреден во тепсија..?

    ПС.Не знам колку дебелее или недебелее компирот, поделени се мислењата кои сум ги прочитала, ама знам дека го обожавам, минимум 2 пати неделно го правам и никако да ни здосади.
     
    Mariangel likes this.
  7. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Nemam poim kolku e tajna, go gledav receptot na net go ima istiot i so sladok kompir i sluchajno go probav. Od togash mislam deka 90% od vremeto zhiveam na kompir :D Gi secham na ne mnogu debeli parchinja kompirite i gi isturam vo plastichen sad stavam maslinovo maslo ( a koga nemam i obichno stavam) i mnogu zachini. Omilen mi e zachinot za pomfrit pa od nego stavam najmnogu. Gi mesham so raka da se soedinat zachinite i na pleh stavam hartija za pechenje i gi redam i najchesto odozgore pak im isturam od zachinot za pomfrit. :smirk: se pechat okolu 20-25 minuti.. Ednostavno e a stvarno se prevkusni i meki sochni ^_^
     
    oblace1 and Rubiii like this.
  8. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,048
    Gender:
    Female
    Замесувам тесто од 1кг брашно,1диго сув квасец,1пециво,1лажица сол,пола лажица шекер малку зејтин и млака вода. Правам мали топчиња и по три ги слепувам со парченца маргарин.Од нив расукувам голема кора исто премачкувам со маргарин,ставам фил и замотувам. Од една таква кора ми излегуваат три кои ги замотувам во плехот. Мачкам со маргарин стасува малку и печам.
     
    sanjaeva likes this.
  9. victoria

    victoria Форумски идол

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    1,957
    Likes Received:
    29,156
    Gender:
    Female
  10. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,154
    Likes Received:
    221,756
    Gender:
    Female
    4 јајца се матат со малку сол во погуста смеса. Се додава 5 лаж.брашно 1 пециво и 400 гр обарен и блендиран спанаќ.
    Се меша и пече 30 мин. На 180 степени.

    Во друг сад се сецкаат 4 цврсто варени белки се става сирење крем сир и 2 лаж павлака.
    Сирење и крем сир околу 150 грама од тоа и 150 од другото.
    Се меша.
    Втор фил. 4 цврсти варени жолчки 1 лаж сенф 150 грама салама или кој не кунзумира може пушеница да се стави исецкана.

    Кората еенаш извадена од релна се покрива со крпа за да не се стврди. Се мачка белиот фил па се става на почеток тврдиот жолт фил изработен со раце како ролат врз белиот фил.
    Се мота и стои во фрижидер 2 часа.

    Мн е вкусен.
     
  11. jovana03

    jovana03 Популарен член

    Joined:
    Nov 10, 2013
    Messages:
    1,780
    Likes Received:
    6,710
    Gender:
    Female
    Путерот го топиш прво или така го матиш со шекер?
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,170
    Gender:
    Female
    Така се мати, омекнат да е. Ако го стопиш нема убаво да се измеси тестото.
     
    jovana03 likes this.
  13. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Joined:
    Mar 18, 2013
    Messages:
    2,423
    Likes Received:
    8,590
    Gender:
    Female
    @Val-Dim Ке може рецепт за интегралните колачиња и колачот со вишњи?
     
  14. izabela.nik

    izabela.nik Популарен член

    Joined:
    Apr 20, 2013
    Messages:
    766
    Likes Received:
    6,115
    Gender:
    Female
    Те молам рецепт за супава и кнедлите како ги правиш и формираш?
     
  15. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,637
    Gender:
    Female
    Кнедлите ги купувам готови
    А во водата прво варам морков и компир ситно сецкани и малку рендам ѓумбир и пашканат
    Една коцка маги,бибер,магданос и кога е при крај ги додавам кнедлите
     
  16. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,427
  17. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,534
    Likes Received:
    289,015
    Кромид, лук, зелени маслинки, црни маслинки, печурки и јапанелос запржувам на масло. Малку кога ќе почнат да руменеат дотурам домата и оставам да чемрее додека густината не биде по желба. Ставам и различни зачини, последно, нане ми е хит, ми дава одличен вкус.
     
    joy1, azelea, LiliBoz and 1 other person like this.
  18. Beatris

    Beatris Популарен член

    Joined:
    Feb 24, 2011
    Messages:
    1,048
    Likes Received:
    2,364
    Gender:
    Female
    Јас правев по овој рецепт и испадна се супер, но еве денес по два дена не се става во уста, кисело, никакво. Не знам кај сум утнала? А во понеделник кога го направив, јадевме убаво на вкус и на изглед. Го замрзнуваше ли ти и колку дена го чуваше? Маж ми со право ми вика што се правиш домаќинка...
     
  19. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,192
    Likes Received:
    124,694
    :( Не го замрзнав еве и денес јадев од саботата одлично е. Да не не е нешто од крем сирот или во матењето стварно незнам. А и самите малини го прават покисел.
     
  20. Beatris

    Beatris Популарен член

    Joined:
    Feb 24, 2011
    Messages:
    1,048
    Likes Received:
    2,364
    Gender:
    Female
    Јас го замрзнав, ми се чини од тоа е. А и филот мислам дека требало уште да го матам. Ќе оди во канта, се откажувам од правење благо.