Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. piglet1

    piglet1 Популарен член

    Joined:
    Jul 24, 2015
    Messages:
    994
    Likes Received:
    19,807
    Gender:
    Female
    Мераци!
     
    India likes this.
  2. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,505
    Gender:
    Female
  3. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Joined:
    Dec 5, 2014
    Messages:
    2,373
    Likes Received:
    27,411
    Gender:
    Female
    Ова е торта,само сечена уште не ја сликав.

    За тестото:

    100гр путер или маргарин
    120гр шеќер
    150гр брашно
    30гр какао
    1 лажичка пециво
    2 јајца
    75 мл млеко

    Од состојкиве се меша тесто и се пече 30мин на 170 степени.

    Откако ќе се испече се вади средината на тестото,со тоа што се остава раб од околу 2 цм. Потоа во средината се редат банани како на сликата. Потоа се мати слаг и се меша со чоколадни трошки. Се мачка врз бананите. На крај одозгора се троши тестото од извадената средина претходно. Брзо се прави,а превкусен е. За да ти биде појасно напиши на YouTube Maulwurfkuchen и ќе ја видиш постапката.
     
    t-sweet, Acka22 and SofiMar_ like this.
  4. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
  5. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Не е ништо посебно.
    Неутрална павлака (хопла) и оригано.
    Некогаш ставам и печурки и димена сланина, ама во моментот немав.
     
    Mariangel likes this.
  6. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,048
    Gender:
    Female
    @duffi poveli 1/2 litar mlaka voda,1kvasec,12lazici zejtin,3lazici seker I 2lazici sol. Gi polnev so belki,kecap,sunka I kaskaval.
     
    Bubce38 and duffi like this.
  7. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
    @Dust срцка, ај рецепт за тортата со нутела :inlove:
     
  8. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,783
    Likes Received:
    145,301
    Оди околу килограм брашно претпоставувам?
     
  9. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,248
    Likes Received:
    81,813
    Gender:
    Female
    Кога си веќе тука, да те прашам дури не сум заборавила.
    Може рецепт за пастрмајлиите? :$
    Лиги ни истекоа, мора да се пробаат.
     
  10. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,783
    Likes Received:
    145,301
    Мишелке повели. Тестото е на Фичо за пица.
    Не го стасувам само во фрижидер оти кај мене не беше успешно, туку на собна температура.
    Ако правиш само две пастрмалии на пола од ова доза е доволно.
    Месото оти немав време да стои во фрижидер, го крчкав 15мин со вода и масло и зачини.
    Пред печење ставив путер врз нив на двата краеви. Ако имаш маст уште подобро. :D

    Кога ги извадив премачкав со вода и масло на краевите.
    Печење на најјако 15тина мин. Мене ,,по бели,, како што е тестото на пицата испечено ми се виде повкусно.
    Ама и исцрвени, ич не се лоши. :D
    IMG_0691.PNG
     
    Acka22, t-sweet and Mishela like this.
  11. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,248
    Likes Received:
    81,813
    Gender:
    Female
    Изгледа едноставно рецептов, а и фотографиите се одлични - мора да се проба кога-тогаш.
    Фала ти за триковите, да си истемпирам време за месење и ќе споделам ако испаднат фотогенични. :D
    Ќе се потрудам. 8-|
    И многу ти благодарам! :f:
     
    duffi likes this.
  12. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,048
    Gender:
    Female
    Точно немам мерка во рецептот нели зависи од брашното,важно да биде меко тестото.
     
    duffi likes this.
  13. India

    India Популарен член

    Joined:
    Jan 6, 2016
    Messages:
    354
    Likes Received:
    15,688
    Gender:
    Female
    joy1 likes this.
  14. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,972
    Gender:
    Female
    Коа бев во Норвешка јадев нешто слично па пробав да направам.
    Лебот го сечеш на пола и двете половини ги мачкаш од двете страни со маргарин па на едната половина ставаш/рендаш кашкавал, салама , печурки, оригано го ставаш во релна да се растопи кашкавалот( јас секогаш за вакви работи користам млечен кашкавал ), од кога ќе се растопи го ставаш другиот дел од лепчето и во релна уште 5/10 мин . Тоа е тоа :)
     
    India likes this.
  15. ilyan

    ilyan Популарен член

    Joined:
    Apr 6, 2015
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    19,437
    Gender:
    Female
    @eli25 ке може рецепт за бомбиците?
     
  16. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,214
    Likes Received:
    10,130
  17. Cakica

    Cakica Популарен член

    Joined:
    Feb 12, 2012
    Messages:
    589
    Likes Received:
    7,666
    Gender:
    Female
    За подлога
    250гр. кекс по избор
    125гр. омекнат путер
    За фил
    500гр. маскарпоне
    250гр. крем сирење
    150гр. кисела павлака
    1 лажица густин
    175гр. засладувач (шеќер, кафеав шеќер или мед, јас користев мед)
    3 јајца
    2 лажици сок од лимон
    - Ги мелиме кексите, го додаваме растопениот путер и добиената смеса ја распоредуваме еднакво во калап број 26. Оставаме во фрижидер да се стегне додека го спремаме филот.
    - Со миксер ги матиме сите состојки за филот освен јајцата. На крај ги додаваме јајцата едно по едно, притоа добро матиме до соединување. Смесата ја истураме над приготвената подлога.
    - Калапот за печење го обложуваме со алуминиумска фолија од сите страни и од долната за да не пропушта вода и го смесуваме во подлабок плех, кој го полниме до 2/3 со вода. Ставаме да се пече во загреана рерна на 170 Ц 45 минути.
    - Тортата после 5-10 минути полека со нож ја одлепуваме од калапот и оставаме целосно да се излади. Идеално е преку ноќ во фрижидер.

    Прочитај повеќе: https://moirecepti.mk/post/the-perfect-cheesecake
     
    MissDior likes this.
  18. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    5,860
    Likes Received:
    32,475
    Gender:
    Female
  19. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Во натпреварот има рецепт на последната страна. Затворена пица е.
     
    iloveyou29 likes this.
  20. Skorpija25

    Skorpija25 Форумски идол

    Joined:
    May 29, 2017
    Messages:
    1,475
    Likes Received:
    23,773
    Gender:
    Female
    Како го подготвуваш карфиолот? :)