Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. India

    India Популарен член

    Joined:
    Jan 6, 2016
    Messages:
    354
    Likes Received:
    15,688
    Gender:
    Female
    Mariangel likes this.
  2. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,928
    Likes Received:
    178,472
    Gender:
    Female
    Аааааа не се важи вака. Кај се топките:rofl:

    Кажи ми врз сланината вака редиш уште еден ред сарми? Или толку правиш,само еден ред
     
    referentka likes this.
  3. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,793
    Likes Received:
    323,771
    Да.
    Уште еден ред врз првите топки
     
    Bubce38 likes this.
  4. macka91

    macka91 Форумски идол

    Joined:
    Nov 7, 2013
    Messages:
    4,446
    Likes Received:
    78,679
    Gender:
    Female
    @smooch @toogood се извинувам што почекавте

    Изволте рецепти. Некои од колачите и немаат некој конкретен рецепт. Дома што се нашло, тоа се ставило. :D

    https://moirecepti.mk/post/бомбици-фереро-посно


    Посни бомбици солени
    500гр компир
    100гр маргарин
    100гр кашкавал
    200гр сусам
    малку сол и маслинки
    Компирот се вари како за пире, се додава маргаринот, капкавалот и сол. Се лади, се прават топчиња се става маслинка и се ваљаат во кашкавал или нешто друго по избор

    image1.JPG image2.JPG image3.JPG image4.JPG
     
    Troi, Cakica, Acka22 and 4 others like this.
  5. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Matish 6 belki i 300gr sheker vo cvrst sneg. Posle dodavash 6 zholchki edna po edna i matish vo isto vreme. Dodavash 300gr brashno, 1 pecivo i 1vanila i pak matish da se soedini. Pechesh 10 min na 220stepeni i posle namaluvash na 180-190 ushte 20 minuti. So chachkalica ke proverish dali e pechen pandishpanot. Na strana matish 750ml presno kravjo mleko 3,5% maslenost, 400ml hopla i 300ml kondenzirano mleko 10%maslenost. Koga e gotov pandishpanot dodeka e zhezhok isturash od mlekata no poleka. Jas isturam malku, pa go navaluvam tavcheto na site strani da primi mleko pandishpanot i celo vreme taka. Ostavash na sobna temperatura malku pa go stavash minimum 2h vo frizhider da izladi. Posle si sechesh na kocki i na sekoja kocka machkash karamel pred serviranje :) Mene mi e omilena i mnogu lesna :D
     
    India likes this.
  6. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,471
    orhideea, duffi, t-sweet and 2 others like this.
  7. India

    India Популарен член

    Joined:
    Jan 6, 2016
    Messages:
    354
    Likes Received:
    15,688
    Gender:
    Female
    Само шо ја направив, ама нешто не ми ае погоди многу ми се смали тестото. :D
    Инаку фала многу :*
     
    Mariangel likes this.
  8. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,254
    Likes Received:
    125,209
    @ludoto19
    Повели трудничко, те настрвив :(
    Ќе објаснувам редоследно :wasntme:

    150 гр лешници, истолчени на крупно се ставаат во плехот за печење. За пандишпан се матат 6 белки со 6 лаж големи шеќер. Кога ќе изматиш стави го миксерот на најмала брзина и додади 6 гол лажици брашно. Смесата истури ја врз лешниците и печи 10 мин на 180 степени. ( јас ставив хартија за печење).
    Кога ќе се излади , ја вадам хартијата и го вртам пандишпанот така да лешниците да дојдат одозгора. Врз лешникот мачкај нутела. Врз нутелата реди бисквити , јас ги кршев на 2 пати.

    Фил
    800 мл млеко се вари со 1 ванила до зовривање.
    Настрана-
    6те жолчки се матат со 100 гр шеќер. Се додаваат 2 пудинзи од ванила , 2 гол лажици шеќер и 200 мл млеко. Оваа смеса се истура во претходно зовриеното млеко и се меша исто како кога правиш пудинг.
    Матиш цел маргарин со 100 гр прав шеќер. Кога ќе излади смесата го ставаш во неа и мешаш.
    Совет-(дури ја ладиш смесата мешај постојано да не ти се направат грутки).
    Смесата ја делиш на 2 дела ,во едниот ставаш 100 гр растопено чоколадо ( јас ставив алпико-од кам) другото останува бел фил. И филувај :D
     
    Acka22, Mariangel, t-sweet and 4 others like this.
  9. Igle

    Igle Популарен член

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Messages:
    1,728
    Likes Received:
    18,443
    Gender:
    Female
    И јас сакам рецепт :) @eli25
     
    Last edited by a moderator: Dec 7, 2017
    eli25 likes this.
  10. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,254
    Likes Received:
    125,209
    @Igle пишав рецепт во соодветната тема :)
     
    Igle likes this.
  11. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    854
    Likes Received:
    8,362
    Gender:
    Female
    Moже ли рецепт?
     
  12. savana

    savana Популарен член

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    1,770
    Likes Received:
    9,567
    Gender:
    Female
    Го пишав, на претходнава страна е :)
     
    Belgin1 likes this.
  13. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    854
    Likes Received:
    8,362
    Gender:
    Female
    Da sega vidov, blagodaram :)
    Mislam deka imam doma 2 paketcinja resani I puding od vanila, ke gi napravam bas utre, pa ke postoram slika :D
     
    savana likes this.
  14. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,718
    Likes Received:
    16,335
    @Annath по кој рецепт ги правиш палачинките, многу убаво изгледаат :)
     
  15. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,321
    Likes Received:
    227,060
    Gender:
    Female
  16. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    @LiliBoz ако примети добро риби се :D дека на брзина не се ни познаваат добро:$

    Тестото го месиш како за кифли.
    Значи било кој рецепт го имаш ок е, додека нарасне тестото си правиш фил, моите се со салама кашкавал, кисели краставички, урда, морков (варен) сецкаш на ситни коцки како за руска салата, мерка нема се е од око ;)
    Може и со мелено месо, кромид, габички.

    Од тестото кинеш топче колку што сакаш да биде голема рибата, расукуваш јајцевидна кора, од двете страни ја расекуваш како што ги засекуваме кифлите по малку, горната и долната страна ги оставаш не засечени за уста и пашка, на средината го ставаш филот и ја затвараш со засечените парчиња, едно од едната страна па друго од другата страна се така од горе до доле.
    Горниот дел само го преклопуваш на пола и ставаш парче маслинка демек око :)
    Долниот дел останува така, пашката.
    Одозгора се мачка со жолчка од јајце, сусам, маргарин и се печи на 180° околу 30 мин.
    Се надевам ме разбра нешто :D
     
    Acka22 and LiliBoz like this.
  17. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,321
    Likes Received:
    227,060
    Gender:
    Female
    Да, приметив дека се риби, имам пробано по слави ама твоиве ептен вкусно делуваат па велам чекај да не сум пропуштила нешто :D Фала ти :*
     
  18. ines.h

    ines.h Популарен член

    Joined:
    Aug 23, 2011
    Messages:
    1,689
    Likes Received:
    18,858
    @kuc Moze recept od rolatot so jem ;)
     
  19. saramila09

    saramila09 Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2017
    Messages:
    1,008
    Likes Received:
    3,637
    Gender:
    Female
  20. mynameislove

    mynameislove Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    1,481
    Likes Received:
    12,626
    @eli25 за монте тортата треба скробно брашно? Тала прочитав на интернет.. какво е тоа, од каде се купува? Фала.