Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Во сад се прави смеса од урда, 100 грама мелени ореви и сув лут буковец по желба, се соединува смесата, не се пече туку веднаш се формираат бомбици.:)
     
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ❤️Sneze❤️

    ❤️Sneze❤️ Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Пол:
    Женски
    @Monella рецепт и постапката за ова преубаво лебче ако може ?:$
    15125649235311.jpg
     
  3. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    1кг.брашно
    1квасец
    1лажиче сол
    1лажиче шеќер
    50мл. зејтин
    млака вода колку да се замеси.
    Го оставаш да одмори тестото 30 мин. го размесуваш и пак го оставаш да стаса околу 30 мин.
    Кога повторно ќе биде нараснато го делиш тестото на два дела и го растегнуваш како пишии (лангиди) премачкуваш со маргарин и ги замотуваш како кифлите.
    Го оставаш повторно да стаса, по желба го засекуваш одозгора, јас во едниот ставив и семиња (ленено, циа).
    Се пече на 200° околу 40-45 мин.
     
    На ❤️Sneze❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.964
    Допаѓања:
    123.553
    обично ставив
     
  5. ❤️Sneze❤️

    ❤️Sneze❤️ Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Пол:
    Женски
    Благодарам :inlove:
     
  6. kuc

    kuc Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.190
    Допаѓања:
    84.067
    Пол:
    Женски
    Ролат со џем @ines.h
    1кг ,1квасец ,200мл масло 1 чаша шеќер.Се замесува со млака вода средно тесто.Се остава да кисни .
    Се дели на 4 дела .Се сучи од секое кора се премачкува со џем .Да скиснат и се печат .
    Одкако ќе бидат готови се премачкуваат топли со топла вода и шеќер.
    @saramila09 еве рецепт
     
    На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lovely97

    lovely97 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 септември 2016
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    9.088
    Пол:
    Женски
  8. saramila09

    saramila09 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Пол:
    Женски
    falla :*
     
    На kuc му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Пол:
    Женски
    Извини што се мешам јас ама го има пишано рецептот на предходната страна.
    Јас ги правев вчера. Сварив 1 пудинг (од ванила) и почекав да се излади малку па половина путер измешав внатре и го оставив да постои малку ама да не се стврдне. И имај во предвид дека ќе ти требаат многу ресани пошто мене ми остана од пудингот. Една ресанка ја сечеш на два дела на половина и на тој дел кај што е бисквитот мачкаш од пудингот и ги лепиш двата дела и валаш во кокос може и во шарени мрвици ако имаш. И во фрижидер да се стврднат малку и тоа е, превкусни се.
     
    На Acka22 и lovely97 им се допаѓа ова.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Пол:
    Женски
    Две јајца, 400 мл кисела вода (може и обична), 400 мл млеко, 400 г брашно, малку сол, малку шеќер, филџан масло.
    Со миксер се мати, ама јас секојпат со рачна маталка ги правам. Прво јајцата ги разматувам со солта и шеќерот, па ги додавам млекото и водата, после тоа брашното, просеано, и постепено, со мешање цело време да не се направат грутки. На крај го додавам маслото. Е сега, ова е малку погуста смеса, па може да ја разредиш уште малку ако сакаш. Јас обично правам пола доза, доволно ни е. Инаку, по правило јајцата треба да се изматат како за пандишпан, да се кренат и да побелат. Ама јас не ги правам така, туку само ги разматувам.
    Иначе рецептот ми е од соодветната тема на форумов, на првите страни.
     
    На azelea и joy1 им се допаѓа ова.
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Пол:
    Женски
    @chocolade како ти е спреман компирот, јас го обожавам па да пробам и вака, многу вкусно изгледа:). Благодарам.
     
  12. chocolade

    chocolade Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пол:
    Женски
    Вкусен и сочен :) А нема ништо посебно. Го печев месото прво со маслиново и ловоров лист. Потоа во таа водичка од месото што пуштило додадов компири и целер, сол, црн пипер и пак маслиново. Додадов и малку доматна салца. Моето е густо многу па го измешав со мала кафена шоља вода. Ако додавам по течен доматен сос вода скоро и да не ставам. Печено е во пекач, секако и тоа има удел за вкусот :)
     
    На Asja, bella.s и joy1 им се допаѓа ова.
  13. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Пол:
    Женски
  14. ilyan

    ilyan Популарен член

    Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Пол:
    Женски
    @ZAHRA A може рецепт?
     

    Прикачени фајлови:

  15. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.959
    Допаѓања:
    90.252
    Пол:
    Женски
    Повели :)
    received_1903148039714189.jpeg received_1903147983047528.jpeg
     
    На joy1, MamacitaBuena и IronLady им се допаѓа ова.
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    @Monella може рецепт за тортата ? :)
     
  17. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    80гр.брашно
    30гр.какао
    90гр.шеќер
    1/2 пециво, сето тоа го ставаш на едно место.
    Додаваш 2 јајца и 120гр.растопен путер. Мешаш со жица да се соедини смесата, го печеш на 180° околу 20 мин.
    Додека кората се пече се прави филот од:
    500гр.намаз (на друг начин не знам како се вика кај нас, ако најдам слика ќе ставам)тука е formaggio fresco spalmabile
    200гр.урда
    120гр.шеќер
    1 ванила
    3јајца
    160мл.слатка павлака
    Сето тоа се става врз испечената кора и се враќа назад во рерна уште 40-45мин на 170°

    За одозгора загреваш 170мл.слатка павлака и ја налеваш врз 150-200гр.чоколадо (зависи колку си по благото) да се растопи и ја истураш врз тортата.
    На тој начин не се крши чоколадото додека ја сечеш тортата а има и сјај.
     
    Последна измена: 11 декември 2017
    На Acka22, Belgin1 и IronLady им се допаѓа ова.
  18. chocolade

    chocolade Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пол:
    Женски
    @ZAHRA Може рецепт за мантите? И дали може да се потопат во кисело млеко:$
     
  19. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Пол:
    Женски
  20. VladeMila

    VladeMila Популарен член

    Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Пол:
    Женски