Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,150
    Во сад се прави смеса од урда, 100 грама мелени ореви и сув лут буковец по желба, се соединува смесата, не се пече туку веднаш се формираат бомбици.:)
     
    Acka22 likes this.
  2. ❤️Sneze❤️

    ❤️Sneze❤️ Истакнат член

    Joined:
    Sep 1, 2017
    Messages:
    886
    Likes Received:
    3,903
    Gender:
    Female
    @Monella рецепт и постапката за ова преубаво лебче ако може ?:$
    15125649235311.jpg
     
  3. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    1кг.брашно
    1квасец
    1лажиче сол
    1лажиче шеќер
    50мл. зејтин
    млака вода колку да се замеси.
    Го оставаш да одмори тестото 30 мин. го размесуваш и пак го оставаш да стаса околу 30 мин.
    Кога повторно ќе биде нараснато го делиш тестото на два дела и го растегнуваш како пишии (лангиди) премачкуваш со маргарин и ги замотуваш како кифлите.
    Го оставаш повторно да стаса, по желба го засекуваш одозгора, јас во едниот ставив и семиња (ленено, циа).
    Се пече на 200° околу 40-45 мин.
     
    ❤️Sneze❤️ likes this.
  4. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,254
    Likes Received:
    125,209
    обично ставив
     
  5. ❤️Sneze❤️

    ❤️Sneze❤️ Истакнат член

    Joined:
    Sep 1, 2017
    Messages:
    886
    Likes Received:
    3,903
    Gender:
    Female
    Благодарам :inlove:
     
  6. kuc

    kuc Форумски идол

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    2,321
    Likes Received:
    85,782
    Gender:
    Female
    Ролат со џем @ines.h
    1кг ,1квасец ,200мл масло 1 чаша шеќер.Се замесува со млака вода средно тесто.Се остава да кисни .
    Се дели на 4 дела .Се сучи од секое кора се премачкува со џем .Да скиснат и се печат .
    Одкако ќе бидат готови се премачкуваат топли со топла вода и шеќер.
    @saramila09 еве рецепт
     
    saramila09 likes this.
  7. lovely97

    lovely97 Популарен член

    Joined:
    Sep 27, 2016
    Messages:
    710
    Likes Received:
    9,088
    Gender:
    Female
  8. saramila09

    saramila09 Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2017
    Messages:
    1,008
    Likes Received:
    3,637
    Gender:
    Female
    falla :*
     
    kuc likes this.
  9. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    854
    Likes Received:
    8,362
    Gender:
    Female
    Извини што се мешам јас ама го има пишано рецептот на предходната страна.
    Јас ги правев вчера. Сварив 1 пудинг (од ванила) и почекав да се излади малку па половина путер измешав внатре и го оставив да постои малку ама да не се стврдне. И имај во предвид дека ќе ти требаат многу ресани пошто мене ми остана од пудингот. Една ресанка ја сечеш на два дела на половина и на тој дел кај што е бисквитот мачкаш од пудингот и ги лепиш двата дела и валаш во кокос може и во шарени мрвици ако имаш. И во фрижидер да се стврднат малку и тоа е, превкусни се.
     
    Acka22 and lovely97 like this.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,033
    Likes Received:
    203,713
    Gender:
    Female
    Две јајца, 400 мл кисела вода (може и обична), 400 мл млеко, 400 г брашно, малку сол, малку шеќер, филџан масло.
    Со миксер се мати, ама јас секојпат со рачна маталка ги правам. Прво јајцата ги разматувам со солта и шеќерот, па ги додавам млекото и водата, после тоа брашното, просеано, и постепено, со мешање цело време да не се направат грутки. На крај го додавам маслото. Е сега, ова е малку погуста смеса, па може да ја разредиш уште малку ако сакаш. Јас обично правам пола доза, доволно ни е. Инаку, по правило јајцата треба да се изматат како за пандишпан, да се кренат и да побелат. Ама јас не ги правам така, туку само ги разматувам.
    Иначе рецептот ми е од соодветната тема на форумов, на првите страни.
     
    azelea and joy1 like this.
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    @chocolade како ти е спреман компирот, јас го обожавам па да пробам и вака, многу вкусно изгледа:). Благодарам.
     
  12. chocolade

    chocolade Популарен член

    Joined:
    Jul 16, 2014
    Messages:
    2,215
    Likes Received:
    6,883
    Gender:
    Female
    Вкусен и сочен :) А нема ништо посебно. Го печев месото прво со маслиново и ловоров лист. Потоа во таа водичка од месото што пуштило додадов компири и целер, сол, црн пипер и пак маслиново. Додадов и малку доматна салца. Моето е густо многу па го измешав со мала кафена шоља вода. Ако додавам по течен доматен сос вода скоро и да не ставам. Печено е во пекач, секако и тоа има удел за вкусот :)
     
    Asja, bella.s and joy1 like this.
  13. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,402
    Gender:
    Female
  14. ilyan

    ilyan Популарен член

    Joined:
    Apr 6, 2015
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    19,437
    Gender:
    Female
    @ZAHRA A може рецепт?
     

    Attached Files:

  15. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,383
    Likes Received:
    92,589
    Gender:
    Female
    Повели :)
    received_1903148039714189.jpeg received_1903147983047528.jpeg
     
    joy1, MamacitaBuena and IronLady like this.
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,119
    Likes Received:
    34,667
    Gender:
    Female
    @Monella може рецепт за тортата ? :)
     
  17. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    80гр.брашно
    30гр.какао
    90гр.шеќер
    1/2 пециво, сето тоа го ставаш на едно место.
    Додаваш 2 јајца и 120гр.растопен путер. Мешаш со жица да се соедини смесата, го печеш на 180° околу 20 мин.
    Додека кората се пече се прави филот од:
    500гр.намаз (на друг начин не знам како се вика кај нас, ако најдам слика ќе ставам)тука е formaggio fresco spalmabile
    200гр.урда
    120гр.шеќер
    1 ванила
    3јајца
    160мл.слатка павлака
    Сето тоа се става врз испечената кора и се враќа назад во рерна уште 40-45мин на 170°

    За одозгора загреваш 170мл.слатка павлака и ја налеваш врз 150-200гр.чоколадо (зависи колку си по благото) да се растопи и ја истураш врз тортата.
    На тој начин не се крши чоколадото додека ја сечеш тортата а има и сјај.
     
    Last edited: Dec 11, 2017
    Acka22, Belgin1 and IronLady like this.
  18. chocolade

    chocolade Популарен член

    Joined:
    Jul 16, 2014
    Messages:
    2,215
    Likes Received:
    6,883
    Gender:
    Female
    @ZAHRA Може рецепт за мантите? И дали може да се потопат во кисело млеко:$
     
  19. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    854
    Likes Received:
    8,362
    Gender:
    Female
  20. VladeMila

    VladeMila Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2015
    Messages:
    430
    Likes Received:
    8,515
    Gender:
    Female