Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    @Belgin1 @VladeMila го имам пишано рецептот еден пост погоре.
     
    На VladeMila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
  3. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Пол:
    Женски
    @toogood за кои колачиња точно мислиш? :)
    Тие со кокосот, тие сусамките или тие со крембананките насредина?
     
  4. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Site so naglasok na triagolnicite so krem banance :inlove:
     
  5. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    19.743
    Пол:
    Женски
    @Annath кога ке можеш пиши рецепт од парената торта. Фала
     
    На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Poppins

    Poppins Популарен член

    Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Пол:
    Женски
    @eli25 рецепт за мафинитеее :)
     
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Пол:
    Женски
    4 јајца се матат со 12 лажици шеќер да се добие воздушеста смеса, т.е да сменат боја. Се додаваат 12 лажици млеко, 12 лажици масло, 12 лажици брашно, ќесичка прашок за пециво и 100г кокос. Притоа се меша со маталка или шпатула. Се истура смесата во правоаголно намастено и набрашнето тавче и се пече околу 20-25 минути на 180 степени во претходно загреана рерна.
    Се вари прелив/шербет/глазура (како сакаш наречи го) од 400 г шеќер и 400 мл вода, да се стопи шеќерот и да згусне. Во врелата течност се додава 100 г чоколадо за готвење. Може и лажица какао ако немате чоколадо. Се прелива печената торта претходно исечена и набоцкана со вилушка одозгора за полесно да навлезе преливот.
    Одозгора може да се украси со шлаг.
     
    На MamacitaBuena, Mariangel, Acka22 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.964
    Допаѓања:
    123.557
    Прво ги варам макароните. За пола пакетче ставив 3 јајца, 200 гр св.врат, сирење и 4 гол лаж павлака ги мешам со макароните и печам на јака темп.колку да се запече :)
     
    На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ava.84

    Ava.84 Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Пол:
    Женски
    @Annath многу убаво изгледа да беше на анкетата за гласање со шербетот за тебе ќе гласав ^_^
     
    На Annath и eli25 им се допаѓа ова.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Пол:
    Женски
    Па требаше да биде... ама немав интернет... и ништо не бидна. Здравје. Мило ми е што ти се допадна, повели, има уште :D
     
    На eli25 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  11. ванилала

    ванилала Популарен член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Пол:
    Женски
    На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Вака само за сликање ги распоредив печурките и кашкавалот на секаде хуху, иначе само на едното ќоше ги турам, го преклопувам стекот кој е чукан, и краевите ги дочукувам убаво да се залепат, нема потреба од чачкалици :), после нежно валкаш во јајце и презла пржиш на загреано, и не паѓаат воопшто :D
     
    На Esmeralda-MD, ванилала, Bubce38 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    Пол:
    Женски
  14. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    Скроз исто ја правев. Се надевам ке се снајдеш.
    Screenshot_20171201-174915.png Screenshot_20171201-174932.png Screenshot_20171201-174955.png Screenshot_20171201-175018.png Screenshot_20171201-175038.png
     
  15. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Пол:
    Женски
    @♡BuBaLe♡ ако може рецепт за колачот со кокос и портокал :D
     
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
  17. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.753
    Пол:
    Женски
    Screenshot_20171211-153531.png
     
    На joy1 и IronLady им се допаѓа ова.
  18. Rabbit

    Rabbit Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.146
    Пол:
    Женски
  19. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.753
    Пол:
    Женски
  20. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Пол:
    Женски
    Рецептот за ресанките во кокос валкани го имам пишано неколку страни наназад ама ќе го пишам пак.
    Само имај во предвид дека за овие слатки ќе ти требаат многуу ресени, зошто останува премногу пудинг.
    Вака, се вари еден пудинг од ванила и се остава 5 минути да се излади малку па се става половина коцка маргарин/путер и се меша се заедно смесата да се соедини. Секоја ресанка се дели на два дела и на делот што е бисквитен се мачка од пудингот и се лепи другиот дел, па се валкаат во кокос а може и во мелени ореви, чоколадни мрвици зависи што имаш. Нека отстојат малку во фрижидер и толку.


    Бомбиците од сусамки се прават со сусам и локум. Се става едно или две пакетчиња сусам во тавче на тивок оган и се меша со дрвена лажица. Ама се става значи само сусамот, ни зејтин ни ништо и се меша внимателно додека не се попече малку за да не изгорат зрнцата да станат црни. Кога ќе се попржи малку се додава локум по потреба, ќе видиш колку коцки ќе ти требаат за да стане густа смеса. Се меша сето тоа заедно и се остава неколку минути да се излади ама смесата треба да бдие густа. И се зема со рака се прават бомбиците и тоа е тоа.



    Другите колачиња се правени од исто тесто.
    Се зависи од тоа колку колачиња сакате јас ги правам вака. Ставам млеко во еден мал сад и бисквити кршам да дојдат исто со млекото и ставам половина коцка маргарин и ги мешам. Се става и шекер во прав, може помалку може повеќе зависи колку обожавате благо. Се меша сето тоа да се соедини смесата и да стане густа. Може да додадете по потреба и желе бонбони, мелени ореви или крембананки ама подобро е крембананките да ги оставите за крај.Се вари еден пудинг чоколаден се додава и тој во целото тесто и пак се меша да стане потврдо тестото. После во калап за ролати се става од тестото ама до половина калап и се редат крембананки и се става пак тесто до крај. Се замрзнува и се сечи по желба.
    Од истото тесто ми остана па ставив во друг калап и одозгора прелив со чоколадо.


    Се извнувам што доцнам со одговорот ама дури сега најдов време за интернет. Се надевам дека добро објаснив, ако нешто не е јасно слободно прашајте ме. :wasntme:

    Рецепт може ли?:)
     
    Последна измена од модератор: 12 декември 2017
    На Acka22 и toogood им се допаѓа ова.