Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    @Belgin1 @VladeMila го имам пишано рецептот еден пост погоре.
     
    VladeMila likes this.
  2. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,331
  3. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    853
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female
    @toogood за кои колачиња точно мислиш? :)
    Тие со кокосот, тие сусамките или тие со крембананките насредина?
     
  4. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,331
    Site so naglasok na triagolnicite so krem banance :inlove:
     
  5. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    19,974
    Gender:
    Female
    @Annath кога ке можеш пиши рецепт од парената торта. Фала
     
    Ava.84 likes this.
  6. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,708
    Likes Received:
    5,675
    Gender:
    Female
    @eli25 рецепт за мафинитеее :)
     
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,171
    Gender:
    Female
    4 јајца се матат со 12 лажици шеќер да се добие воздушеста смеса, т.е да сменат боја. Се додаваат 12 лажици млеко, 12 лажици масло, 12 лажици брашно, ќесичка прашок за пециво и 100г кокос. Притоа се меша со маталка или шпатула. Се истура смесата во правоаголно намастено и набрашнето тавче и се пече околу 20-25 минути на 180 степени во претходно загреана рерна.
    Се вари прелив/шербет/глазура (како сакаш наречи го) од 400 г шеќер и 400 мл вода, да се стопи шеќерот и да згусне. Во врелата течност се додава 100 г чоколадо за готвење. Може и лажица какао ако немате чоколадо. Се прелива печената торта претходно исечена и набоцкана со вилушка одозгора за полесно да навлезе преливот.
    Одозгора може да се украси со шлаг.
     
  8. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,192
    Likes Received:
    124,694
    Прво ги варам макароните. За пола пакетче ставив 3 јајца, 200 гр св.врат, сирење и 4 гол лаж павлака ги мешам со макароните и печам на јака темп.колку да се запече :)
     
    Poppins likes this.
  9. Ava.84

    Ava.84 Форумски идол

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    4,899
    Likes Received:
    34,104
    Gender:
    Female
    @Annath многу убаво изгледа да беше на анкетата за гласање со шербетот за тебе ќе гласав ^_^
     
    Annath and eli25 like this.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,171
    Gender:
    Female
    Па требаше да биде... ама немав интернет... и ништо не бидна. Здравје. Мило ми е што ти се допадна, повели, има уште :D
     
    eli25 and Ava.84 like this.
  11. ванилала

    ванилала Популарен член

    Joined:
    Feb 26, 2015
    Messages:
    1,651
    Likes Received:
    5,234
    Gender:
    Female
    ludoto19 likes this.
  12. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,469
    Вака само за сликање ги распоредив печурките и кашкавалот на секаде хуху, иначе само на едното ќоше ги турам, го преклопувам стекот кој е чукан, и краевите ги дочукувам убаво да се залепат, нема потреба од чачкалици :), после нежно валкаш во јајце и презла пржиш на загреано, и не паѓаат воопшто :D
     
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
  14. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,365
    Likes Received:
    21,351
    Gender:
    Female
    Скроз исто ја правев. Се надевам ке се снајдеш.
    Screenshot_20171201-174915.png Screenshot_20171201-174932.png Screenshot_20171201-174955.png Screenshot_20171201-175018.png Screenshot_20171201-175038.png
     
  15. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Joined:
    Oct 7, 2015
    Messages:
    2,228
    Likes Received:
    32,961
    Gender:
    Female
    @♡BuBaLe♡ ако може рецепт за колачот со кокос и портокал :D
     
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
  17. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,867
    Gender:
    Female
    Screenshot_20171211-153531.png
     
    joy1 and IronLady like this.
  18. Rabbit

    Rabbit Форумски идол

    Joined:
    Sep 3, 2012
    Messages:
    2,265
    Likes Received:
    46,289
    Gender:
    Female
    Може до крај подготовката на тортата :)
     
  19. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,867
    Gender:
    Female
  20. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    853
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female
    Рецептот за ресанките во кокос валкани го имам пишано неколку страни наназад ама ќе го пишам пак.
    Само имај во предвид дека за овие слатки ќе ти требаат многуу ресени, зошто останува премногу пудинг.
    Вака, се вари еден пудинг од ванила и се остава 5 минути да се излади малку па се става половина коцка маргарин/путер и се меша се заедно смесата да се соедини. Секоја ресанка се дели на два дела и на делот што е бисквитен се мачка од пудингот и се лепи другиот дел, па се валкаат во кокос а може и во мелени ореви, чоколадни мрвици зависи што имаш. Нека отстојат малку во фрижидер и толку.


    Бомбиците од сусамки се прават со сусам и локум. Се става едно или две пакетчиња сусам во тавче на тивок оган и се меша со дрвена лажица. Ама се става значи само сусамот, ни зејтин ни ништо и се меша внимателно додека не се попече малку за да не изгорат зрнцата да станат црни. Кога ќе се попржи малку се додава локум по потреба, ќе видиш колку коцки ќе ти требаат за да стане густа смеса. Се меша сето тоа заедно и се остава неколку минути да се излади ама смесата треба да бдие густа. И се зема со рака се прават бомбиците и тоа е тоа.



    Другите колачиња се правени од исто тесто.
    Се зависи од тоа колку колачиња сакате јас ги правам вака. Ставам млеко во еден мал сад и бисквити кршам да дојдат исто со млекото и ставам половина коцка маргарин и ги мешам. Се става и шекер во прав, може помалку може повеќе зависи колку обожавате благо. Се меша сето тоа да се соедини смесата и да стане густа. Може да додадете по потреба и желе бонбони, мелени ореви или крембананки ама подобро е крембананките да ги оставите за крај.Се вари еден пудинг чоколаден се додава и тој во целото тесто и пак се меша да стане потврдо тестото. После во калап за ролати се става од тестото ама до половина калап и се редат крембананки и се става пак тесто до крај. Се замрзнува и се сечи по желба.
    Од истото тесто ми остана па ставив во друг калап и одозгора прелив со чоколадо.


    Се извнувам што доцнам со одговорот ама дури сега најдов време за интернет. Се надевам дека добро објаснив, ако нешто не е јасно слободно прашајте ме. :wasntme:

    Рецепт може ли?:)
     
    Last edited by a moderator: Dec 12, 2017
    Acka22 and toogood like this.